Pentru oamenii de afaceri din regiunea Ruse, Capitala este Bucureşti

BUCURESTI - 27 februarie 2007

Comunicat tip General in Afaceri

Pentru ca dorinţa oamenilor de afaceri români şi bulgari de a trece graniţa Giurgiu-Ruse conform practicilor europene, să devină cât mai curând realitate, Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) şi CCI Ruse au demarat un program comun de acţiune. În acest sens, dipl. ec. Ştefan D. Popa, preşedinte director general al CCIB, s-a întâlnit la sediul Camerei Bucureşti, cu o delegaţie a Camerei de Comerţ din Ruse, condusă de preşedintele Valeri Andreev. Din componenţa delegaţiei au mai făcut parte Ivan Cerkezov, preşedinte de onoare al CCI Ruse şi Ivan Ivanov, preşedinte director executiv al Federaţiei Burselor de Mărfuri Acreditate, director executiv al Bursei de Mărfuri din Ruse. La dialog au participat Ancuţa Conta, director general adjunct al CCIB şi dl Milan Dobrev, manager, director CCI Ruse.

„Pentru noi, respectiv pentru toţi oamenii de afaceri din regiunea Ruse, Capitala este Bucureşti. La Sofia putem ajunge în 4-5 ore, pe când, drumul Ruse-Bucureşti îl parcurgem în 60 de minute, dacă trecem frontiera ca cetăţeni europeni. Cu toţii suntem conştienţi de acest fapt şi înţelegem că rolul nostru este ca, împreună cu CCIB, să devenim o punte de legătură între cercurile de afaceri româneşti cele din regiunea noastră“, a afirmat Valeri Andreev.

Părţile au fost de acord că facilitarea trecerii frontierei este absolut necesară pentru strângerea relaţiilor economice şi comerciale, dar şi a celor de prietenie, pentru intensificarea raporturilor inter-umane.

„UE nu vizează desfiinţarea statelor, ci asigurarea libertăţii de mişcare a persoanelor şi a mărfurilor“, a precizat Ştefan D. Popa, în calitatea sa de preşedinte al Comitetului de Facilitare a Comerţului şi Transporturilor RomPro, iniţiativă ce funcţionează sub umbrela Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est. Vorbitorul a propus organizarea unei modalităţi eficiente de vânzare a vinietelor pentru autoturisme la graniţa Giurgiu-Ruse, ca primă măsură concretă pentru uşurarea transporturilor.

Realizarea unei colaborări între bursele de mărfuri din Bucureşti şi din Ruse va contribui, de asemenea la realizarea unor schimburi rapide şi mai facile între ţările nostre, au fost de acord participanţii.

Cele două organizaţii şi-au mai propus să colaboreze pe linia accesării fondurilor europene şi a conlucrării în cadrul programelor transfrontaliere, având în vedere implicarea CCIB în Asociaţia Camerelor de Comerţ din regiunea Sud-Muntenia. Partea română a lansat oaspeţilor bulgari invitaţia de a participa la a 4-a ediţie a Conferinţei Dunărene, programată să aibă loc la sediul CCIB, în data de 6 martie. Ambele Camere de Comerţ sunt preocupate de dezvoltarea transporturilor dunărene, deci, implicit de crearea infrastructurii necesare pentru facilitarea acestora. Perspectiva construirii unui nod hidrotehnic în zona Turnu Măgurele-Nicopole este departe de a rezolva problema comunicaţiilor dintre comunităţile de afaceri de pe cele două maluri ale Dunării, inclusiv pentru Balcanii de Vest, a spus Ivan Cerkezov.

Reprezentanţii la vârf ai CCI Ruse împreună cu Administraţia locală vor analiza oportunitatea înfrăţiirii cu Municipalitatea Sectorului 2 al Capitalei, idee venită din partea CCIB, Iniţiativa vizează în principal dezvoltarea bazei economice şi a relaţiilor de afaceri între cele două comunităţi de afaceri, a precizat Ştefan D. Popa.

Colaborarea celor două Camere de comerţ teritoriale se va extinde şi în planul organizării forumului economic româno-bulgar, care, începând din acest an va deveni o manifestare bi-anuală.

Preşedinţii, Ştefan D. Popa şi Valeri Andreev au semnat Planul de acţiuni pe anul 2007, care, prin stabilirea unor termene foarte strânse, va contribui la apropierea celor două comunităţi de afaceri, mai ales a întreprinderilor mici şi mijlocii, aflate în centrul atenţiei celor două Camere de Comerţ.

Departamentul Comunicare al CCIB

Despre Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti

Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti
Bd. Octavian Goga, nr. 2, Sector 3, 030982, Bucuresti - Romania