Romania poate castiga din recuperarea deseurilor

BUCURESTI - 4 mai 2007

Comunicat tip General in Afaceri

Recent, a avut loc, la Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB), conferinta cu tema „Reciclarea materialelor – oportunitati de afaceri, dar si obligatii de mediu“. Organizata de Ministerul Economiei si Finantelor, Administratia Fondului de Mediu, CCIB, CCIR, si Camera de Comert si Industrie a judetului Ilfov, manifestarea a starnit interesul a sute de participanti, cu precadere oameni de afaceri care activeaza in acest important domeniu.

Este firesc, daca avem in vedere ca subiectul este de maxima si stringenta actualitate si nu mai poate fi ignorat. Dipl. ec. Stefan D. Popa, presedinte director general al CCIB: „Aceasta tema, pe care unii cred ca o mai pot amana si chiar trece cu vederea, devine tot mai fierbinte si de modul in care o vom aborda, depinde nu numai prosperitatea noastra, dar si supravietuirea noastra ca specie. Specialistii vorbesc despre reciclarea unor produse obisnuite, dar devenite, tocmai prin cantitatea lor, extrem de periculoase. Este vorba despre ambalaje, anvelope uzate, acumulatori auto, autovehicule, aparate electrice si electronice scoase din uz.“

Calin Istratoiu, directorul Directiei Reciclarea Materialelor din cadrul MEF, si-a exprimat convingerea ca „nu suntem detinatorii absoluti ai tuturor problemelor legate de reciclare, ca, impreuna cu colegii de la mediu si societatile comerciale, inclusiv cele prezente in sala, vor fi gasite solutiile cele mai bune pentru a face viata mai usoara si in acest domeniu de activitate.

Conferinta a avut pe ordinea de zi subiecte de mare actualitate, precum implementarea legislatiei referitoare la colectarea si valorificarea deseurilor, legatura intre industrie si mediu, obligatiile generatorilor si operatorilor economici din domeniul reciclarii, oportunitati de afaceri, finantarea proiectelor de gestionare a deseurilor din fondul pentru mediu, transportul deseurilor inspre si dinspre Uniunea Europeana, accesarea fondurilor structurale etc. Toate expunerile au fost minutios documentate si prezentate de cei mai buni specialisti din domeniu, iar intrebarile din partea societatilor comerciale au primit raspunsuri competente, lamurind problemele care framanta mediul de afaceri.

In interventia sa, Petru Ianc, director general al Directiei de politici industriale din cadrul MEF, a tinut sa sublinieze ca am intrat intr-o piata puternica, in care va trebui sa ne regasim ca jucatori si, cu efortul necesar, si ca invingatori. Este o piata, insa, in care nu se poate rezista decat cultivand competitivitatea, capitol la care romanii mai au de lucrat. Este o provocare imensa pentru toti prelucratorii, iar reusita depinde foarte mult de crearea canalelor de colectare sigure, cu costuri minime si la un nivel calitativ corespunzator. „In scurt timp“ – sublinia domnia sa – „piata romaneasca va fi confruntata cu produse de tipul celor pe care noi le realizam acum in activitatea de reciclare a deseurilor. Sa nu ne facem iluzii ca vom rezista daca consumurile de materiale si cele energetice nu vor fi la nivelul performantelor europene.“

Continuand ideea, presedintele CCIB a tinut sa reaminteasca ca, organizatia pe care o conduce Camera Bucuresti a decis cu multa vreme in urma sa porneasca o adevarata campanie pentru a convinge oamenii de afaceri ca merita sa investeasca in industria reciclarii, care se prefigureaza ca o afacere a viitorului apropiat. „Poate ca nu este lipsit de interes (apropo si de gestionarea eficienta a autovehiculelor scoase din uz) ca folosirea materialelor deja prelucrate asigura economii substantiale de energie. Aceste economii merg pana la 74% in cazul otelului, 95% in cazul cuprului si 64% in cazul hartiei. Totodata“ – a punctat Stefan D. Popa – „utilizarea hartiei reciclate inseama 35% mai putina poluare a apei si 74% mai putina poluare a aerului, iar utilizarea otelului reciclat inseamna 86% mai putin aer poluat. Si, in sfarsit, trebuie mentionat ca o treime din cele 600 milioane tone de materiale reciclate la nivel mondial sunt exportate in tari in care respectivele materii prime lipsesc, desi deseurile nu lipsesc! Si atunci, se pune in mod firesc intrebarea: de ce sa importe Romania materii prime pe care le poate obtine din colectarea si reciclarea deseurilor?“

Adaugand la toate aceste opinii si pe cele ale directorului Cornel Brezuica de la Administratia Fondului de Mediu, ale celorlalti specialisti care s-au ocupat de fiecare categorie de deseuri in parte si, nu in ultimul rand, ideile cu care au venit reprezentantii societatilor comerciale din domeniu, putem conchide ca manifestarea a avut un pronuntat caracter de lucru, depasind limitele unui simplu simpozion sau ale unei conferinte, fiecare avand de invatat din experienta celorlalti.

Departamentul de Presa al CCIB

Despre Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti

Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti
Bd. Octavian Goga, nr. 2, Sector 3, 030982, Bucuresti - Romania

Telefon: 319.00.79; Fax: 319.26.95
www.ccib.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/camera-de-comert-si-industrie-a-municipiului-bucuresti1/romania-poate-castiga-din-recuperarea-deseurilor