Topul firmelor bucurestene din domeniul Cercetare-Dezvoltare si HIGH TECH

BUCURESTI - 3 octombrie 2007

Comunicat tip General in Afaceri

In ziua de 02.10.2007, la Romexpo a avut loc „Topul firmelor din Cercetare-Dezvoltare si High Tech din Municipiul Bucuresti“, organizat de Camera de Comert si Industrie Bucuresti (CCIB).

Cei 150 de premiati provin exclusiv din cercetare-dezvoltare, tehnologia informatiei, industria de echipamente electrice si optice, telecomunicatii si industria de echipamente speciale, inclusiv din sfera securitatii si apararii, iar criteriile care au stat la baza departajarilor s-au bazat mai putin pe cantitate si mai mult pe calitate. Pentru a accentua dimensiunea etica a Topului si a stimula concurenta loiala, pentru a face din acesta un instrument pentru combaterea coruptiei, a evaziunii fiscale, dar si pentru promovarea concurentei loiale, din competitie au fost excluse firmele al caror profit declarat a fost mai mare de 60% sau mai mic de 1%, societatile care au creat incidente comerciale sau cele care au comis fapte grave, de notorietate publica.

„Topul Cercetarii-Dezvoltarii si High Tech“, a subliniat, in deschiderea manifestarii, dipl. ec. Stefan D. Popa, presedinte director general al CCIB, „chiar daca inregistreaza performanta firmelor obtinuta in 2006, este primul Top realizat de CCIB dupa aderarea Romaniei la UE si, in mod firesc, contine pentru prima data elemente specifice conceptiei comunitare si chiar viziuni de perspectiva in domeniul cercetarii. De exemplu, clasificarea firmelor in functie de marimea acestora s-a facut in concordanta cu criteriile UE, iar accentul pus in Agenda Lisabona pe contributia cercetarii si dezvoltarii, pentru a asigura dinamismul si competitivitatea pietii unice europene, au fost si ele luate in calcul, atunci cand am decis organizarea separata a unui Top cum este cel de astazi“.

In interventia sa, Iuliu Winkler, Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, a avut cuvinte de lauda si pretuire pentru parteneriatul cu CCIB, exprimandu-si convingerea ca impreuna vor reusi sa contribuie la sustinerea unei cercetari moderne si eficiente, intr-o stransa relatie cu comunitatea de afaceri. „Ma simt onorat ca sunt prezent la aceasta manifestare, a spus oficialul, si ca, in mod indirect, beneficiem si noi de niste premii, pentru ca institutele de cercetari care lucreaza impreuna cu ministerul nostru sunt pe lista premiantilor. Ca de fapt si alte companii in care exercitam optiunea statului roman de proprietar, integral sau partial, al acestor firme“.

Cu ocazia Topului, Iuliu Winkler a lansat ideea ca impreuna cu asociatiile de ramura, asociatiile profesionale, cele de reprezentare profesionala, care au acceptat sa dialogheze cu ministerul, sa se faca un efort pentru a crea un cadru constitutional al dialogului dintre mediul privat, cel de business si mediul guvernamental.

„Am in vedere un consiliu care sa reprezinte cadrul de parteneriat public-privat, un cadru de dezbatere pentru ceea ce trebuie sa se intample in domeniul de reprezentare, un cadru legislativ, proprice pentru modul in care gandim cooperarea, in care construim proiectele si pentru modul evoluarii, repede si hotarat, catre o societate bazata pe cunoastere.“

La randul sau, Anton Anton, Presedintele Agentiei Nationale de Cercetare Stiintifica a tinut sa-si exprime surpriza placuta venind la acest Top. „Europa face de mult acest lucru si aveam speranta intima ca asa ceva se va produce si in Romania, ceea ce, iata, Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti a reusit sa faca. O a doua surpriza a constat in faptul ca un Institut National de Cercetare-Dezvoltare, Inovare (la cel de Mecanica Fina, ma refer) a reusit sa sponsorizeze o asemenea manifestare. Inseamna ca acesta nu este un institut care traieste din bani publici, din alocari, ci isi castiga banii prin competitii deloc usoare, ceea ce este un lucru care trebuie scos in evidenta, pentru a arata ca cercetarea nu mai este cenusareasa, ci o forta importanta in mecansimul economic romanesc. Iar aceasta forta merita si calificari si clasificari si incurajari si... bani!“

Mergand la un domeniu concret – presedintele director general al CCIB – a accentuat ideea ca eficienta energetica, o preocupare de baza a UE, nu poate fi realizata in Romania fara aportul consistent al cercetarii. Romania cheltuieste cam de patru ori mai multa energie pe unitatea de produs decat concurentii europeni, ceea ce se repercuteaza asupra competitivitatii produselor romanesti. Avem o tinta de economisire a energiei electrice de 1,5% pe an din consumul mediu pe ultimii 5 ani, ceea ce inseamna cu 20,8 milioane tone mai putin petrol. „Economisirea nu inseamna insa stingerea becurilor, ca inainte de 1989, ci cresterea ponderii energiilor regenerabile, respectiv a biomasei, energiei solare si eoliene, energiei hidro, a accentuat Stefan D. Popa. CCIB a subliniat in repetate randuri ca poluarea si efectul de sera pot fi reduse, asa cum sustin si autoritatile UE, prin utilizarea raurilor interioare, a canalelor navigabile si a fluviului Dunarea, avand in vedere ca circa 30% din poluarea si incalzirea mondiala provin din transporturi.

CCIB a fost si ramane – a continuat domnia sa – un mare sustinator al realizarii unor proiecte de mare anvergura pe Dunare si a lansat demersurile pentru constituirea unui consortiu international de investitori in vederea construirii unui nod hidrotehnic in sectorul Turnu-Magurele – Nicopole, constand dintr-un pod rutier si feroviar, doua hidrocentrale si un sistem de ecluze care sa permita ca navigatia sa se desfasoare pe parcursul intregului an, chiar si atunci cand avem perioade secetoase. Am prezentat acest proiect la Congresul din acest an al transportatorilor, de la Belgrad, l-am facut cunoscut la Pactul de Stabilitate, la Consiliul BAC (Consiliul Consultativ de Afaceri) si SECI, unde, in contextul dat, am obtinut promisiuni de sprijin. Am mai organizat, in luna aprilie, o intrunire cu partenerii nostri bulgari, incheiata cu acordul de a prezenta proiectul guvernelor Romaniei si Bulgariei. Imi face placere sa va anunt ca recent, premierul roman si cel bulgar au stabilit la Sofia, ca pe agenda intalnirilor comune de guvern romano-bulgare, sa fie inclusa discutarea realizarii complexului hidrotehnic Turnu-Magurele – Nicopole.“

In incheierea alocutiunii sale, dipl. ec. Stefan D. Popa a reamintit opiniile Comisarului European pentru Politici Regionale, Danuta Hubner: „Inovarea poate intari dezvoltarea regionala, iar o abordare regionala poate favoriza o inovare de calitate. Capacitatea factorilor de decizie la nivel regional de a transforma cunostintele in crestere si dezvoltare va avea un imapct decisiv in viitor“. Aceste opinii au fost printre cele care au determinat Camera sa participe la organizarea unor evenimente, precum Conferinta privind sursele de energie regenerabila, dar sa si organizeze in aceasta formula noua Topul Cercetarii, Dezvoltarii si High Tech, care a fost in premiera organizata individual, in timp ce restul domeniilor vor fi tratate in cadrul unei singure festivitati, in cadrul Topului Firmelor pe Municipiul Bucuresti.

Departamentul Presă al CCIB

Despre Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti

Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti
Bd. Octavian Goga, nr. 2, Sector 3, 030982, Bucuresti - Romania
Telefon/Fax: 319.00.79
www.ccib.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/camera-de-comert-si-industrie-a-municipiului-bucuresti1/topul-firmelor-bucurestene-din-domeniul-cercetare-dezvoltare-si-high-tech