Conferinta: „Romania’s Agenda - Regional Development and Trans-Atlantic Investment”

BUCURESTI - 9 noiembrie 2007

Comunicat tip General in Afaceri

Conferinta Romania’s Agenda: Regional Development and Trans-Atlantic Investment a fost organizata la Washington de Center for Strategic and International Studies avand ca parteneri Camera de Comert si Industrie a Romaniei, Fundatia pentru Democratie, Cultura si Libertate si beneficiind de sprijinul Romexpo.

Conferinta: „Romania’s Agenda - Regional Development and Trans-Atlantic Investment”

In cadrul conferintei a fost analizata dezvoltarea economica a Romaniei dupa aproape un an de la admiterea in UE. S-a discutat deasemenea statutul Romaniei intr-un context mai larg de stabilitate regionala, securitate energetica si relatii trans-atlanice. Discutia a fost initiata de dl. Daniel S. Sullivan, asistent al Secretarului de Stat pentru economie, energie si mediul de afaceri.

In cadrul primei sesiuni, diplomatii si analistii prezenti au cazut de acord asupra faptului ca Bucurestiul se confrunta cu o serie intreaga de provocari in domeniul politicii sale externe. Admiterea in UE nu inseamna nici decum ca Romania este cu totul integrata in Uniune. Mai sunt necesare in continuare progrese in privinta reformei sistemului juridic, intarirea institutiilor si in imbunatatirea infrastructurii.

Din punct de vedere economic si politic, atat Marea Neagra, cat si spatiul mai larg al Balcanilor sunt de importanta strategica pentru Romania. Bucurestiul a sustinut cauza Albaniei, Croatiei si Macedoniei si a incurajat noi Parteneri pentru Pace ai Aliantei Nord Atlantice: Muntenegru, Serbia si Bosnia-Hertegovina.

In ceea ce priveste aprovizionarea cu energie, Romania poate sa slujeasca in calitate de traseu alternativ pentru conducta de gaz Nabucco si pentru conducta Constanta –Trieste, contribuind astfel cu facilitatile pe care le detine pe tarmul Marii Negre.
Asa cum s-a subliniat si in timpul discutiilor, obiectivul principal este acela de a transforma Romania intr-un centru economic major al UE. In anii urmatori, cererea de energie va creste in UE, iar dependenta de Rusia ar putea sa creasca de la 50% la 75 %. Romania ar putea dobandi un rol central ca loc de tranzit pentru gaz petrol si electricitate.

Expertii prezenti la conferinta au convenit asupra faptului ca investitiile straine directe provenite din SUA sunt reduse comparativ cu alte state europene, clasand Statele Unite pe locul sase, cu mai putin de 1 miliard de dolari.

Romania ofera investitorilor multiple avantaje avand o forta de munca bine calificata care o face competitiva in comparatie cu vecinii sai. In 2006, Romania a inregistrat, pentru al saptelea an consecutiv de expansiune economica, o crestere de 7,7% a PIB-ului. Pana acum economia a crescut datorita unui mix echilibrat de consum si investitii. Alta veste buna este programul ambitios de privatizare care a facut ca in prezent 75 % din PIB sa fie produs in sectorul privat.

In ceea ce priveste aspectele negative, analistii au aratat ca investitiile insuficiente obliga tinerii calificati sa paraseasca tara, antrenand un „brain drain”. O influenta negativa majora, care nu se rezuma insa doar la Romania, ci afecteaza in grade diferite si restul regiunii, este coruptia. Locul 69 ocupat de Romania in randul tarilor corupte plaseaza Romania in urma tuturor celorlalte tari apartinand UE. Cauza acestei lipse de progres trebuie cautata in masurile timide luate pentru implementarea reglementarilor anti-coruptie.
Lipsa de transparenta a afectat, deasemenea, in mod negativ investitiile, iar procedurile birocratice complicate au indepartat investitorii. Insuficienta este si protectia drepturilor de proprietate intelectuala. Ratele inalte de piraterie pe internet si masurile insuficiente de protectie a drepturilor de proprietate au facut ca Romania sa fie plasata pe lista de monitorizare a US Trade Representative privind proprietatea intelectuala.

Alte aspecte negative semnalate de mediul de afaceri american in relatie cu Romania se refera la implementarea reglementarilor UE care, pe termen lung, vor avea un efect pozitiv asupra relatiilor comerciale cu SUA. Cu toate acestea, in anul 2006 restrictiile impuse de UE asupra importurilor de produse agricole au afectat puternic relatiile comerciale dintre SUA si Romania. Investitiile americane in Romania pot contribui la dezvoltarea unor proiecte comune intarind sprijinul financiar pe care UE il acorda Romaniei in concordanta cu Planul Natioanl de Dezvoltare al tarii.












Despre Camera de Comert si Industrie a Romaniei

Camera de Comert si Industrie a Romaniei

Directia Relatii Publice
pr@ccir.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/camera-de-comert-si-industrie-a-romaniei/conferinta-romanias-agenda-regional-development-and-trans-atlantic-investment