Depăşiţi stereotipurile de gen, daţi o şansă talentului!

BUCURESTI - 19 septembrie 2008

Comunicat tip General in Afaceri

Bucureşti 12/09/2008 – Comisia Europeană a lansat o nouă iniţiativă* ce vine în sprijinul companiilor private, şi în mod special în sprijinul întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM-uri), pentru a înţelege mai bine beneficiile combaterii stereotipurilor de gen pe piaţa muncii, pentru îmbunătaţirea competitivităţii.

Stereotipurile de gen au un impact semnificativ asupra pieţei muncii şi a mediului de afaceri. Cu toate că firmele nu îşi pot permite să irosească talente, stereotipurile legate de ce este cel mai potrivit pentru femei şi barbaţi sunt privite deseori ca nişte bariere.

De exemplu, nu foarte mulţi ştiu că 59% din tinerii absolvenţi şi 80% din studenţii la Administrarea Afacerilor la nivel European sunt femei; femeile sunt factorii de decizie în ceea ce priveşte achiziţiile în peste 70% din cazuri; acţiunile ce sprijină egalitatea de şanse au un impact pozitiv asupra motivaţiei, creativităţii şi productivităţii angajaţilor; firmele ce promovează femeile pe poziţii de conducere sunt cu 18 – 69% mai profitabile decat media realizată pe 500 firme de top din acelaşi sector.

În ciuda faptului că, în România, 96% dintre femei au studii medii şi superioare, rata de angajare este de doar 52,8%. În România, femeile reprezintă aproape 80% dintre persoanele ce lucrează în domeniul sănătate şi social şi 60% din rata de angajare în comerţ. De asemenea, un procent de 52,8% din forţa de muncă din administraţia publică este reprezentată de femei şi 71,6% în învăţământ, în special profesori.

Pentru a veni în sprijinul ideii de egalitate de şanse, iniţiativa va include o serie de workshop-uri care vor avea loc în 15 ţări europene (Bulgaria, Cehia, Estonia, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Malta, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Spania şi Ungaria). Aceste workshop-uri vor avea ca grupuri ţintă personalul: camerelor de comerţ şi industrie, asociaţii profesionale, instituţii de training, oameni de afaceri, femei de afaceri, managerii IMM-urilor, managerii de resurse umane, şi, bineînţeles, toţi cei ce doresc să îşi îmbunătaţească competitivitatea.

Iniţiativa va pune la dispoziţie un “toolkit” pentru o utilizare mai eficientă a talentelor în cadrul unei companii.

* * *

Workshop-ul naţional pentru România va avea loc în perioada 7 – 9 octombrie 2008 în Bucureşti, la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Bdul Octavian Goga nr. 2 Sector 3.

Cum puteţi participa

Participarea în cadrul workshop-ului este gratuită. Având în vedere că locurile sunt limitate participanţii vor fi selectaţi în baza profilului companiei şi a potenţialilor participanţi.

Pentru mai multe informaţii vă rugăm să contactaţi:

Camera de Comerţ şi Industrie a României
Mihaela Vaşvari sau Gela Rotaru la telefon 021 311 75 34.

sau consultaţi web site-ul proiectului

www.businessandgender.eu

Despre Camera de Comert si Industrie a Romaniei

Camera de Comert si Industrie a Romaniei

Mihaela Vaşvari sau Gela Rotaru la telefon 021 311 75 34.

mihaela.vasvari@ccir.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/camera-de-comert-si-industrie-a-romaniei/depasiti-stereotipurile-de-gen-dati-o-sansa-talentului