Forumul de afaceri romano-turc

BUCURESTI - 24 octombrie 2007

Comunicat tip General in Afaceri

In perioada 25-26 octombrie 2007, Primul ministru al Turciei, dl. Recep Tayyp Erdogan, va efectua o vizita oficiala in Romania, la invitatia Primului ministru roman, dl. Calin Popescu Tariceanu. Primul ministru turc va fi insotit de o importanta delegatie de oameni de afaceri. Cu acest prilej, Camera de Comert si Industrie a Romaniei organizeaza Forumul de afaceri romano-turc. Ne-am adresat specialistilor din CCIR pentru a afla amanunte despre stadiul actual al relatiilor economice dintre cele doua tari.

1. Care au fost implicatiile comerciale ale aderarii Romaniei la UE in relatie cu Turcia?
Odata cu intrarea in Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007, dupa o lunga serie de reforme si o lunga perioada de tranzitie, Romania se deschide catre lume cu cu gama larga de oportunitati de afaceri, in aproape toate sectoarele economice, oferind posibilitati atractive pentru investitorii din Turcia, in contextul unei cresteri economice sustinute.
In perioada imediat post-aderare, Romania doreste atragerea mai multor investitii, avand in vedere facilitatile pe care tara noastra le ofera (cota unica de 16%, posibilitatea transferului de capital in stainatate, dupa plata datoriilor catre statul roman) si mai ales faptul ca, pentru investitorii turci, o investitie in Romania inseamna o investitie in Uniunea Europeana, cu toate avantajele ce decurg din aceasta.

2. Care este stadiul actual al relatiilor comerciale dintre Romania si Turcia?
Schimburile comerciale bilaterale au inregistrat o dezvoltare sustinuta in ultimii ani, Turcia situandu-se pe locul 4 in clasamentul partenerilor comerciali ai Romaniei. Daca la sfarsitul anului 2006 am depasit cifra de 4 miliarde EURO, speram ca la sfarsitul acestui an sa se inregistreze o noua crestere.
Volumul schimburilor comerciale bilaterale la sfarsitul anului 2006 a fost de 4015 mil. EURO, din care 1995,20 mil. EURO export si 2019,80 mil. EURO import.
Volumul investitiilor operate de firmele turcesti in Romania a fost la sfarsitul anului trecut de aproximativ 500 milioane USD cu un nr. de peste 9000 societati comerciale cu capital turcesc inregistrate, Turcia ocupand astfel locul 11 in clasamentul tarilor dupa investitia in valuta.

3. Care sunt domeniile de maxim interes pentru investitorii turci in Romania?
Principalele sectoare de interes in relatiile economice dintre tarile noastre sunt urmatoarele : sectorul energetic, textile si confectii textile, constructii imobiliare, materiale de constructii, infrastructuar rutiera si feroviara, auto si piese auto, turism.

4. Cum apreciati rolul Romaniei in ceea ce priveste politica energetica la Marea Neagra?

Marea Neagra este una dintre mizele majore ale competitiei globale pentru resurse energetice. Tarile cu acces direct la Marea Neagra sunt Rusia, Ucraina, Romania, Bulgaria, Turcia si Georgia.
Intensificarea colaborarii regionale este o modalitate de crestere a securitatii energetice. Potentialul Marii Negre a fost insuficient exploatat si de aceea sunt necesare rute sigure de transport, iar Marea Neagra e cea mai scurta ruta catre Europa. Este necesara demararea proiectului Nabucco, care ar urma sa transporte gaze naturale dinspre Asia Centrala spre Europa Occidentala, si a oleoductului Constanta-Trieste.


Se are in vedere intensificarea cooperarii Uniunii Europene cu tarile furnizoare de energie si cele de tranzit din vecinatatea estica, in conditiile in care securitatea energetica devine o problema de interes global.

Aflata in stadiu initial, politica UE de cooperare regionala la Marea Neagra poate lua ca model 'Dimensiunea Nordica', o politica similara a Uniunii demarata la inceputul anilor ’90 pentru tarile din regiunea Baltica. Comisia Europeana a prezentat deja in luna aprilie o comunicare intitulata 'Sinergia Marii Negre', ce vizeaza concentrarea si eficientizarea organizatiilor si initiativelor de cooperare regionala.

5. Credeti in realizarea proiectului Nabucco, proiect in care Turcia este una dintre cele cinci tari partenere?
Un aspect important al viitoarei colaborari il poate reprezenta cooperarea pe terte piete, realizarea comuna a unor lucrari de infrastructura, constructii de locuinte, proiecte in domeniul energetic, etc. Un exemplu il poate reprezenta proiectul NABUCO de transport al petrolului de la Marea Caspica, prin Marea Neagra, Peninsula Balcanica, la Marea Mediterana si in Europa Centrala, inclusiv in Uniunea Europeana. Romania va avea astfel o alternativa la gazul rusesc cel mai devreme incepind din 2010. La acea data se preconizeaza ca va fi deschisa o noua conducta de transport al gazelor mai ieftine din zona Marii Caspice spre Europa de vest, denumita Proiectul NABUCO. Acesta ii va permite Romaniei sa obtina cantitati importante de gaz de pe urma tranzitului de gaz natural produs de state precum Azerbaidjan, Kazahstan, Turkmenistan sau Iran, care apoi vor ajunge anual pe pietele din Uniunea Europeana. Tarile cu cea mai mare lungime de conducta sint Turcia si Romania.
6. Pe agenda politicii externe e a Uniunii Europene, un punct important il constituie Marea neagra, respectiv cooperarea regionala in zona Marii Negre. Care sunt initiativele CCIR, dar si a omologilor turci pe acest subiect?
CCIR este membra in Comitetul Director al Consiliului de Cooperare Economica al Marii Negre. Cooperarea in zona vizeaza:

a) implicarea tot mai activa a comunitatii de afaceri din zona Marii Negre in procesul de reconstructie prevazut de pactul de stabilitate;
b) participarea comuna la conferintele si forumurile de afaceri vizand cooperarea in zona;
c) realizarea unor solutii informatice, viabile pentru exploatarea in comun a unei baze de date unitare privind legislatia economica si oportunitatile de afaceri ale tarilor din zona.

In perioada octombrie 2005 – aprilie 2006, CCIR a detinut presedintia Consiliului de Afaceri al OCEMN (Organizatia de Cooperare Economica la Marea Neagra). In acea perioada, am organizat la Bucuresti, in perioada 3-5 aprilie 2006, « Conferinta pe Energie pentru zona Marii Negre » si la Romexpo, in cadrul Targului National de Turism, in perioada 6-9 aprilie 2006, un « Salon expozitional de turism pentru zona Marii Negre ».

A consemnat Alina Sarbu, referent PR

Despre Camera de Comert si Industrie a Romaniei

Camera de Comert si Industrie a Romaniei

Directia Relatii Publice
pr@ccir.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/camera-de-comert-si-industrie-a-romaniei/forumul-de-afaceri-romano-turc