Italienii vor sa produca energie curata in Romania

BUCURESTI - 29 noiembrie 2007

Comunicat tip General in Afaceri

Suntem interesati sa investim in proiecte care vizeaza direct domeniul energetic, in special producerea de energie din surse regenerabile. Lansam propunerea de a colabora cu parteneri economici din Romania pentru ca dorim sa elaboram studii de fezabilitate in ceea ce priveste spatiul si infrastructura necesara implementarii unui proiect national in acest domeniu. Suntem convinsi ca acest proiect va intensifica relatiile dintre noi nu numai la nivel de business, ci va implica diferiti actori la nivel politic si social” a declarat dl. Lido Riba, Presedinte IPLA – Institutul pentru Protectia Mediului si Lemnului din regiunea Piemonte, cu ocazia unei intalniri economice romano-italiene gazduite de Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), miercuri 28.11. a.c.

Italienii vor sa produca energie curata in Romania

„Suntem interesati sa investim in proiecte care vizeaza direct domeniul energetic, in special producerea de energie din surse regenerabile. Lansam propunerea de a colabora cu parteneri economici din Romania pentru ca dorim sa elaboram studii de fezabilitate in ceea ce priveste spatiul si infrastructura necesara implementarii unui proiect national in acest domeniu. Suntem convinsi ca acest proiect va intensifica relatiile dintre noi nu numai la nivel de business, ci va implica diferiti actori la nivel politic si social” a declarat dl. Lido Riba, Presedinte IPLA – Institutul pentru Protectia Mediului si Lemnului din regiunea Piemonte, cu ocazia unei intalniri economice romano-italiene gazduite de Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), miercuri 28.11. a.c.
„Stim ca in urmatorii ani Uniunea Europeana intentioneaza sa acorde o atentie sporita pentru ceea ce noi numim procurarea de bioenergie, de aceea trebuie sa avem o strategie cat mai bine definita pentru gestionarea optima a resurselor existente” a mai adaugat domnia sa.

Pe langa faptul ca acest tip de energie nu este poluant si, practic, inepuizabil, pe termen mediu si lung, costurile sale sunt mult mai reduse, in special in conditiile in care pretul produselor petroliere creste vertiginos. Sursele regenerabile de energie asigura cresterea sigurantei in alimentarea cu energie si limitarea importului de resurse energetice, in conditiile unei dezvoltari economice durabile si a protejarii mediului inconjurator.

Dl. Giuliano Lengo, Director Genereal la Agentia de Investitii, Export si Turism, prezent la intalnire a tinut sa precizeze ca „ca investitori in Romania suntem interesati de accesarea fondurilor structurale. Romania, Polonia si Ungaria sunt acele tari in care noi am dezvoltat proiecte de preaderare incepand cu anul 1990. Avand in vedere experienta noastra, credem ca putem consolida si mai mult relatiile economice excelente pornind de la proiectele care vizeaza atat stadiul de cercetare si informare, cat si realizarea obiectivelor propuse.”

In cadrul intalnirii, dl. Ionel Constantin, Secretar general al CCIR, a subliniat avantejele oferite de tara noastra si profitabilitatea pe care o aduce colaborarea bilaterala intre cele doua state.
„Italia continua sa fie principalul partener comercial al Romaniei si ne dorim o echilibrare a balantei comerciale si chiar realizarea unui excedent al Romaniei pentru produsele exportate in Italia”

“Guvernul garanteaza investitiile straine, iar procesul investitional este facilitat de existenta stabilitatii economice, a politicii fiscale coerente si a unui cadru legislativ favorabil. Cred ca intensificarea relatiilor economice va duce la eliminarea divergentelor existente in acest moment la nivel social intre cele doua state.”

In 2006, Romania a inregistrat, pentru al saptelea an consecutiv o expansiune economica, respectiv o crestere de 7,7% a PIB-ului. In mentinerea acestui ritm sustinut de crestere economica ne vor ajuta fara indoiala si fondurile europene. In perioada 2007- 2013, vom avea acces la nu mai putin de 31 de miliarde de euro prin fluxurile de fonduri structurale si de dezvoltare rurala si agricola oferite de UE.
La intalnire au participat si reprezentanti din partea Autoritatatii Nationala pentru Cercetare Stiintifica si Agentia Romana pentru Investitii Straine care au prezentat principalele axe prioritare de dezvoltare precum si domeniile care pot beneficia de finantare din accesarea fondurilor structurale. Aceste sectoare eligibile sunt: antreprenoriat si noi tehnologii, cultura, educatie, energie, infrastructura de transport, IT, regenerare urbana, servicii publice, sprijin pentru intreprinderi mari, turism, formare profesionala, dezvoltare locala, incluziune sociala, infrastructura de sanatate, spijin pentru IMM, mediu, demarare de afaceri.

„Vom sprijini in continuare buna colaborare de pana acum si ne propunem sa contribuim substantial la dezvoltarea si stimularea unui dialog constructiv intre principalii actori din domeniul economic si politic.” a declarat in incheiere Ionel Constantin, secretarul general al CCIR


DIRECTIA RELATII PUBLICE

Despre Camera de Comert si Industrie a Romaniei

Camera de Comert si Industrie a Romaniei

021/319.01.78
pr@ccir.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/camera-de-comert-si-industrie-a-romaniei/italienii-vor-sa-produca-energie-curata-in-romania