Simpozion în cadrul delegației Waste – to – Energy

BUCURESTI - 18 iunie 2015

Comunicat tip Administrativ / Management in Afaceri, Constructii, Tehnologie, Agricultura, Energie

Live site

"Sectorul de biogaz are în România un potențial extraordinar, regăsit la nivelul comunităților mici și mijlocii din țară în anumite servicii care pot fi motoare de dezvoltare în economie, precum turismul, mica industrie, agricultură și industrie agroalimentară. Din punctul meu de vedere, potențialul acesta poate fi valorificat printr-un program național, dedicat biomasei și biogazului, dar și prin relații directe între firme cu performanță în domeniu, precum cele germane", a declarat vicepreședintele Agenției Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Emil Calotă, în cadrul simpozionului „Waste-to-Energy” organizat de Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România) la Athénée Palace Hilton în data de 16 iunie 2015.

Simpozion în cadrul delegației Waste – to – Energy

ANRE urmează să deruleze începând cu anul 2016 o campanie de informare a consumatorului final din România în ceea ce privește utilizarea energiilor din surse regenerabile, campanie care va demara la începutul anului 2016. Obiectivul acestei campanii este schimbarea comportamentului consumatorului final, prin  înțelegerea avantajelor asupra traiului cotidian și asupra bugetului familiei prin măsuri simple de eficiență energetică, a mai precizat acesta.

Potențialul sectorului de biogaz este întrevăzut si de societățile private, instituții de finanțare, instituții publice și institute de cercetare din România, prezenți în număr mare la eveniment.

Mare interes în rândul publicului au stârnit și prezentările celorlalți vorbitori romani, domnul Andrei Orban, președintele Asociației Environ și domnul Norbert Höckl de la CGI Management.

Astfel domnul Orban, vorbind despre provocările României privind reciclarea, a făcut o trecere în revistă exhaustivă privind situația deșeurilor din România în comparație cu Germania și EU 28.

În România se reciclează doar 3% din deșeurile municipale, restul de 97% fiind depozitate la groapa de gunoi, în depozite neconforme, ce vor trebui închise până în 2017. Situația este cu totul alta în Germania unde deșeurile sunt fie reciclate (47%), fie incinerate (35%) sau compostate (18%). Operațiuni de valorificare a deșeurilor sunt compostarea, co-incinerarea, incinerarea, producerea de biogaz, producerea de biocombustibil.

Proiectele de obținere a energiei din valorificarea deșeurilor pot fi finanțate prin fonduri europene și ajutoare nerambursabile, distribuția acestora făcându-se prin apeluri. S-au menționat aici: POIM, măsura 6.1 si 6.4., PNDR măsura 4.1, POC măsura 1.1.4 și nu în ultimul rând fondurile europene alocate pentru proiecte de cercetare prin programul Horizont 2020.

"Producerea energiei din surse regenerabile este o temă foarte actuală, inclusiv în cadrul inițiativei europene 2020. În România, există un potențial mare pentru producerea de energie din surse regenerabile, dar este nevoie de fonduri. Dorim să prezentăm companiilor germane piața energetică din România pentru că eficientizarea ei este foarte importantă. Dorim să facem România atractivă investitorilor germani care doresc să încheie inclusiv parteneriate cu firme locale", a spus Sebastian Metz, directorul general al Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane (AHK România).

Dovadă pentru interesul companiilor germane pentru piața din România stă și prezența la eveniment a șapte companii germane care si-au prezentat pe scurt tehnologiile, soluțiile și produsele inovatoare:  BMF HAASE Energietechnik GmbH (soluții complete pentru instalațiile de biogaz), HUNING Maschinenbau GmbH (soluții complete pentru instalațiile de biogaz), Schnell Motoren AG (tehnologia motoarelor în utilizarea biogazului), EconTech-Theiss GmbH (soluții complete de încălzire bazate pe surse regenerabile de energie), ERK Eckrohrkessel GmbH (cazane și instalații de ardere, inginerie completă pentru biomasă și instalații de incinerare a deșeurilor), Strawtherm GmbH (energie din paie), Wilhelm Tölke GmbH & Co. KG (construcții rezistente la foc și coșuri de fum).

 „Biomasa este o sursă de energie importantă în România care poate atrage investiții germane semnificative. Valorificarea deșeurilor se poate face numai cu utilaje performante”, a declarat Sebastian Gromig, șeful secției Economice a Ambasadei Germaniei la București, în cadrul evenimentului.

 

 

 

 

                                                                               

Despre Camera de Comert si Industrie Romano-Germana

Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK Romania), înfiinţată în septembrie 2002, numără în prezent peste 500 de firme membre, fiind cea mai mare Cameră de comerţ bilaterală din România. Prin serviciile pe care le oferă, AHK Romania nu susţine doar firmele germane la intrarea lor pe piaţa românească, ci în egală măsură, este un partener pentru firmele româneşti care doresc să intre pe piaţa germană.

Taguri: energiehiltongermancalota
Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/camera-de-comert-si-industrie-romano-germana/simpozion-in-cadrul-delega-iei-waste-to-energy