Casa de avocatura Coltuc a incheiat contracte cu 3 banci importante pentru recuperarea sumelor restante

BUCURESTI - 8 iulie 2009

Comunicat tip General in Banci / Asigurari

Cifra restantierilor la credite s-a dublat in ultimele 12 luni

Peste 200.000 de clienti nu isi platesc ratele la timp
Numarul restantierilor si al sumelor intarziate la plata continua sa creasca rapid. La Biroul de Credit, datoriile populatiei reprezentau 1,6% din totalul creditelor acordate. Iar la Centrala Riscurilor Bancare, sumele restante depaseau 2,5% din totalul imprumuturilor. In plus, peste 200.000 de persoane aveau datorii la creditele de valoare mare

Creditele cu valoare de peste 20.000 de lei au generat, pana la finele lunii mai 2009, peste 200.000 de restantieri, potrivit datelor Centralei Riscurilor Bancare, publicate de Banca Nationala a Romaniei. Mai mult, numarul restantierilor reprezinta aproximativ 20% din totalul clientilor cu credite mai mari de 20.000 de lei.
Comparativ cu datele inregistrate in luna similara a anului precedent, numarul restantierilor s-a dublat. In plus, in mai 2009, ponderea era de numai 10% din totalul clientilor cu credite.

In timp ce numarul restantierilor s-a dublat, valoarea sumelor datorate a crescut mult mai alert. Astfel, datele BNR arata faptul ca, la finele lunii mai, peste 5,75 miliarde de lei figurau in bilanturile bancilor ca sume restante. Asta dupa ce, in mai 2008, totalul restantelor era de 2,28 miliarde de lei (o crestere cu 151,7%). Astfel, ponderea restantelor a urcat la 2,5% din totalul creditelor, comparativ cu 1,5% la finele anului trecut si 1,15% in mai 2008.

Intarzierile de peste 90 de zile continua sa detina cea mai mare pondere in totalul restantelor, in luna mai a anului curent nivelul fiind de 44,6%. Pe de alta parte, comportamentul clientilor pare sa se imbunatateasca. Astfel, in timp ce in aprilie 2009 ratele platite cu o intarziere de pana la 30 de zile insumau aproximativ 804 milioane de lei, in luna mai totalul a scazut pana la 745 de milioane de lei.

Pe segmentul de creditare a populatiei, ponderea restantelor nu a ajuns la un nivel alarmant.

Date de contact:

Adresa: Str. Aleea Arutela, nr.2, sector 6, Bucuresti
Tel/fax: 021/3302376
Mobil : 0745.150.894

avocat@coltuc.ro

www.coltuc.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/casa-de-avocatura-coltuc/casa-de-avocatura-coltuc-a-incheiat-contracte-cu-3-banci-importante-pentru-recuperarea-sumelor-restante2