DORMIM SUB CERUL LIBER ALĂTURI DE CEI FĂRĂ ADĂPOST!

BUCURESTI - 12 octombrie 2017

Comunicat tip General in Social

Casa Ioana marchează Ziua Mondială a persoanelor fără adăpost prin organizarea unei Nopți de dormit în stradă, în Bucuresti pentru a crește gradul de conștientizare asupra fenomenului persoanelor fără adăpost și pentru a sublinia munca pe care Casei Ioana o depune pentru femeile și copii care se confruntă cu abuzul domestic și lipsa unui adăpost, creșterea gradului de conștientizare fiind o soluție cu privire la acest fenomen.

PUBLICARE IMEDIATĂ

DORMIM SUB CERUL LIBER ALĂTURI DE CEI FĂRĂ ADĂPOST!

Ziua Mondială a persoanelor fără adăpost

București - 12 octombrie 2017

Ziua Mondială a persoanelor fără adăpost este un efort de colaborare la nivel mondial, care are loc anual pe data de 10 octombrie.

Casa Ioana marchează Ziua Mondială a persoanelor fără adăpost prin organizarea unei Nopți de dormit în stradă, în Bucuresti pentru a crește gradul de conștientizare asupra fenomenului persoanelor fără adăpost și pentru a sublinia munca pe care Casei  Ioana o depune pentru  femeile și copii care se confruntă cu abuzul domestic și lipsa unui adăpost, creșterea gradului de conștientizare fiind o soluție cu privire la acest fenomen.

Când: Între orele 22:00, vineri 13 octombrie, 06:00, sâmbătă 14 octombrie

Unde: Share Café, Strada Olari 8, București 024057

Ziua Mondială a persoanelor fără adăpost s-a născut din discuții între oameni pentru a-i ajuta pe alții care se confruntă cu fenomenul persoanelor fără adăpost în propriile lor țări. Scopul și sloganul Zilei este "localnicii acționează local într-o zi la nivel mondial". Accentul se pune pe acordarea de sprijin, fiind în același timp conștienți de problema globală a fenomenului persoanelor fără adăpost.

Lipsa de adăpost reprezintă o condiție temporară în care oamenii ajung în momentul în care nu își pot permite să plătească o locuință sau atunci când locuința lor actuală este nesigură sau instabilă. Alți factori, cum ar fi pierderea locului de muncă, dizabilitatea fizică și psihică, diferite probleme personale si dependenta de droguri  pot accelera situația oamenilor aflați în sărăcie, ducându-i în situația de a rămâne fără adăpost, mai ales în lipsa unor servicii sociale adecvate. Lipsa unor locuințe sociale, accesul precar  la asistență medicală, precum și lipsa serviciilor de susținere, acționează ca și alte bariere în vederea integrării și ieșirii din situația de a nu avea adăpost.

Nu există nici un singur motiv pentru care oamenii rămân fără adăpost. În timp ce există factori comuni care forțează oamenii  să trăiască pe stradă - probleme financiare, șomajul sau destrămarea familiei fiind cele mai evidente; motivele ce determină un om să ajungă pe stradă  sunt  multiple, complexe și de cele mai multe ori, în afara controlului persoanei în cauză. Prin urmare, în cazul în care o persoană care nu a avut resursele necesare pentru a le împiedica și a nu ajunge să devină fără adăpost, atunci este puțin probabil ca aceasta va avea resursele necesare pentru a scăpa din situația vieții pe stradă, fără ajutor profesionist.

Cifrele oficiale arată că în întreaga Uniune Europeană există 125 de milioane de oameni care fie se confruntă cu sărăcia, fie se află în riscul acesta. Această cifră reprezintă aproape un sfert din populația statelor membre ale UE. Experții spun că în unele țări din UE criza este scăpată total de sub control. Odată ce o persoană cade în capcana sărăciei, este foarte greu să iasă din această situație. Încrederea celor care se confruntă cu sărăcia este erodată, sănătatea mintală de multe ori se deteriorează, iar obținerea unui loc de muncă cu un venit adecvat devine o provocare majoră.

Societatea românească de astăzi este puternic divizată, nu numai în ceea ce privește decalajul urban /rural despre care mulți au menționat, dar și mai important, decalajul dintre mai mult de 40% dintre persoanele care continuă să fie expuse riscului de sărăcie sau de excluziune socială, și restul a căror bunăstare este prioritatea covârșitoare a numeroase politici oficiale de incluziune.

Conform Eurostat, România a înregistrat cel mai mare grad de sărăcie și excluziune socială în rândul copiilor. 51% dintre copiii cu vârsta de 18 ani sau mai puțin nu au acces la educație, sănătate, locuință ori hrană. Potrivit președintelui Asociației Casa Ioana, Ian Tilling, persoanele fără adăpost sunt deosebit de afectate, regăsindu-se la marginea societății și confruntându-se cu bariere aparent insurmontabile în încercarea de a-și schimba situația în mai bine.

Între orele 22.00  vineri 13 octombrie și 06.00 sâmbătă 14 octombrie. Paul Brummell, Ambasadorul Marii Britanii în România împreună cu Nigel Bellingham, Directorul Consiliului Britanic din România și Charles Crocker, Șeful Executiv al Camerei de Comerț Britanice din Romania, care vor dormi sub cerul liber. Alți oameni precum: companii cu sediul în București, inclusiv Oracle de asemenea vor participa alături de echipa și copiii de la Școala Britanică din București, Acorns British Style Nursery, de la Ambasada Marii Britanii și Consiliul Britanic. Ian Tilling, președintele Casei Ioana se va alătura acestora pe durata nopții.

Cafeneaua Share Cafe s-a oferit să ne găzduiască în curtea lor pentru desfășurarea acestui evenimet. Participanții trebuie să-și aducă propriul sac de dormit, iar pe parcursul nopții li se vor oferi supă fierbinte gătită cât și băuturi calde.   

România se află de cele mai multe ori la finalul clasamentelor Uniunii Europene privind măsurarea sărăciei și excluziunii sociale. România se clasează pe locul 27 în Indexul Justiției Sociale. Grecia este țara care se află pe ultimul loc.

În ciuda numărului general estimat de aproximativ 5000 de persoane fără adăpost care trăiesc pe străzile din București, este imposibil să evaluăm cu exactitate numărul persoanelor care dorm în condiții aspre în capitală. Mulți alții trăiesc în spații suprapopulate sau inadecvate în timp ce alții locuiesc temporar cu prietenii. Ruperea relațiilor, lipsa securității locului de muncă și veniturile mici, cuplate cu o lipsă acută de locuințe la prețuri accesibile sunt cauze semnificative ale lipsei de adăpost. Din ce în ce mai multe familii își pierd casele și sunt forțate să trăiască pe străzi, în special cele care se confruntă cu violența în familie și nu au la cine să apeleze pentru ajutor.

Odată ce trăiesc pe stradă, mulți oameni fără adăpost consideră că este dificil să câștige suficient pentru a găsi un loc decent pentru a locui. În ciuda faptului că o treime și jumătate din rândul persoanelor fără adăpost au un loc de muncă, cei mai mulți sunt angajați fără contract legal, nu au siguranța locului de muncă ori nu sunt plătiți suficient. Alții nu pot lucra suficiente ore pentru a-și plăti facturile. Multe persoane fără adăpost au două sau trei locuri de muncă la un moment dat, dar veniturile sunt foarte mici. Fără  locuri de muncă legale, nu pot beneficia de asistență socială și servicii medicale.

Ian Tilling spune că un loc de muncă plătit decent este vital pentru creșterea unui copil și pentru a avea propriul cămin. “Lucrăm cu mamele ce au fost deseori forțate să depindă financiar de  partenerul abuziv. Aceastea întâmpină greutăți insurmontabile în obținerea și menținerea unui job decent și a unei creșe/grădinițe pentru copil.”

Evenimentul își propune să crească gradul de conștientizare a unora dintre problemele cu care se confruntă persoanele fără adăpost în ceea ce privește depășirea situației în care se află. Andreea Gheorghe, managerul Asociației Casa Ioana din București, afirmă: "Din păcate, beneficiile economice nu au fost resimțite de aproape jumătate dintre români și acest lucru a determinat ca o parte din aceștia să devină marginalizați și extrem de vulnerabili. Știm că o noapte de dormit sub cerul liber nu reflectă realitatea de a fi persoană fără adăpost, dar este eficient în creșterea gradului de conștientizare. "

 

Contact:          Andreea Gheorghe – Manager General

Telefon:     +40 21 3326 390

Mobil: +40 760 249389

Email:   andreea.gheorghe@casaioana.org

URL:      www.casaioana.org

 

Descriere Asociația Casa Ioana

Asociaţia Casa Ioana a fost înfiinţată în anul 1995 şi ajută femeile victime ale violenţei domestice și familiile fără adăpost în procesul de reintegrare socială, oferindu-le cazare temporară şi servicii psihosociale de suport.  Oferim suport comprehensiv beneficiarilor pentru a le sprijini tranziţia către o viaţă independentă, un adăpost şi un loc de muncă, ajutându-i în dezvoltarea unor abilităţi care să prevină întoarcerea pe stradă. Important în acest proces este credinţa conform căreia beneficiarii trebuie încurajaţi să ia propriile decizii, şi, de asemenea, să le fie încurajată independenţa.

Violenţa domestică este cauza imediată a lipsei unui adăpost pentru nenumărate familii şi femei singure. Victimele sunt adesea izolate de alte reţele de sprijin şi de resurse financiare de către agresorii lor, fapt care determină riscul de a deveni persoane fără adăpost. Drept rezultat, acestea se regăsesc în situaţia de a nu avea un venit stabil sau un istoric al locurilor de muncă. De cele mai multe ori suferă de anxietate, atacuri de panică, depresie şi abuzul de substanţe. Când femeile se află într-o relaţie abuzivă, acestea nu pot face întotdeauna alegeri clare.

De asemenea, studiile sugerează ca multe femei care rămân fără un adăpost sunt victime ale violenţei domestice, chiar dacă aceasta nu reprezintă cauza principală a fenomenului persoanelor fără adăpost. Experţii conchid că există o corelaţie puternică între violenţa domestică şi lipsa unui adăpost. Femeile, de cele mai multe ori fug fără a avea un plan şi resurse financiare şi nicio opţiune de adăpostire. Când o femeie decide să părăsească o relaţie abuzivă, de cele mai multe ori nu are unde să meargă. Acest lucru este valabil mai ales în cazul femeilor cu puţine resurse. Lipsa de locuinţe la preţuri accesibile şi listele lungi de aşteptare pentru locuinţele sociale înseamnă că multe femei şi copiii acestora sunt obligaţi să aleagă între abuzul la domiciliu şi viaţa pe străzi. Multe femei nu mai păstrează legătura cu prietenii sau familiile lor sau se tem să caute adăpost deoarece partenerii abuzivi le pot urmări foarte uşor.

 

Descriere Share Café

Share Café este o întreprindere socială care angajează persoane din diferite grupuri vulnerabile și acționează ca o platformă pentru proiecte și inițiative sociale. Noi reinvestim profitul nostru în asigurarea locurilor de muncă ale angajaților noștri, precum și folosirea în comun a serviciilor noastre cu diverse proiecte comunitare menite să creeze schimbări pozitive.

Serviciile lor variază de la serviciile unui restaurant la evenimente profesionale de catering pentru găzduirea de seminarii de formare și ateliere sociale, precum și performanțe educaționale și de artă.

 

####

Despre Casa Ioana

Asociatia Casa Ioana

Taguri: casa ioana
Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/casa-ioana/dormim-sub-cerul-liber-alaturi-de-cei-fara-adapost1