Companiile franceze sustin cercetarea in domeniul energiei si dezvoltarii durabile

BUCURESTI - 16 februarie 2012

Comunicat tip General in Industrie, Stiinta / Cercetare

Camera de Comert, Industrie si Agricultura Franceza in Romania ( CCIFER ), in parteneriat cu Ambasada Frantei in Romania si Agentia Nationala pentru Cercetare Stiintifica (ANCS), a lansat un apel de candidatura pentru trei burse de doctorat in domeniul energiei durabile. Intitulat "Viitorii cercetatori & Energia Durabila", concursul este deschis tinerilor cercetatori romani, care au un proiect de doctorat in acest domeniu si doresc sa isi continue cercetarea intr-un laborator francez.

 Prin apropierea dintre intreprinderi si lumea cercetarii pentru a duce mai departe inovatia, prin recompensarea si sprijinirea initiativelor si proiectelor tinerelor talente romane si prin sensibilizarea publicului larg fata de chestiunile energetice de maine, acest concurs se vrea un liant intre stiinta si societate pe aceasta tematica strategica. 

Bruno Roche, presedinte CCIFER.

Cele trei burse, acordate pentru o perioada de trei ani, sunt co-finantate de companiile franceze instalate in Romania, guvernul francez si statul roman. Acestea sunt parte a parteneriatului strategic intre Franta si Romania, in care energia joaca un rol principal. Bursele au fost stabilite in conformitate cu Cartea alba a Energiei (publicata in martie 2011) si au rolul de a promova dezbaterea cu privire la legaturile dintre cercetare si inovare in sectorul energetic romanesc si pentru a genera noi sinergii intre Romania si Franta.

"Energia este un bun pretios, producerea si utilizarea acesteia trebuie sa fie mai eficienta, mai ecologica si mai accesibila publicului. Prin apropierea dintre intreprinderi si lumea cercetarii pentru a duce mai departe inovatia, prin recompensarea si sprijinirea initiativelor si proiectelor tinerelor talente romane si prin sensibilizarea publicului larg  fata de chestiunile energetice de maine, acest concurs se vrea un liant intre stiinta si societate pe aceasta tematica strategica", a spus Bruno Roche, presedinte CCIFER.

„Reconectarea invatamantului superior si cercetarii cu industria si cu piata muncii este o prioritate primordiala a Guvernului, inscrisa in Pactul National pentru Educatie si in programul de guvernare si urmarita consecvent de catre Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si de catre Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica. Prin aceste finantari doctorale in colaborare cu mari companii multinationale, in baza parteneriatului strategic cu Republica Franceza, facem un pas in plus pe drumul normalizarii si alinierii relatiilor dintre sistemul national de educatie si de cercetare si mediul industrial national si european. Deschiderea internationala a elitei academice romanesti, impletita cu o mai mare competitivitate economica a resurselor umane produse de sistemul romanesc de cercetare, sunt calea catre o economie puternica, sustenabila si competitiva, in context european si international”, a declarat Dragos Ciupariu, Presedinte al Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica.

Despre CCIFER

Camera de Comert, Industrie si Agricultura Franceza din Romania(CCIFER) reuneste 300 de companii aderente, care activeaza in sectoare variate si in care acestea se pozitioneaza adesea in pozitii de lider. In 2010, companiile membre CCIFER au realizat o cifra de afaceri globala de 20 mld. Euro si au angajat peste 110 000 persoane. CCIFER are ca misiune dezvoltarea relatiilor franco-romane si propune o gama completa de servicii de dezvoltare a afecerilor in Romania.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ccifer/companiile-franceze-sustin-cercetarea-in-domeniul-energiei-si-dezvoltarii-durabile