ASOCIATIILE FEMEILOR DE AFACERI DIN BALCANI AU STABILIT REPERELE UNEI VIITOARE COLABORARI REGIONALE

BUCURESTI - 6 decembrie 2005

Comunicat tip General in ONG

Peste 80 de membre in 24 de asociatii ale asociatiilor femeilor de afaceri din Albania, Bosnia & Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Grecia, Ungaria, Kosovo, Macedonia, Montenegru, Romania, Serbia si Turcia au stabilit principalele aspecte ale unei viitoare cooperari regionale, in cadrul Conferintei Asociatiilor Femeilor de Afaceri din Balcani. Evenimentul a fost organizat de Center for International Private Enterprise Romania (CIPE) intre 2 si 3 decembrie, in Istanbul.

Conferinta reprezinta o etapa esentiala in proiectul privind crearea unei coalitii a asociatiilor femeilor de afaceri din regiune, proiect derulat de CIPE Romania cu finantare din partea National Endowment for Democracy (NED). Proiectul are ca scop constituirea unei retele regionale a asociatiilor femeilor de afaceri, capabila sa promoveze activ o agenda legislativa pentru imbunatatirea statutului femeii antreprenor si a mediului de afaceri.

Discutiile din cadrul conferintei s-au concentrat pe citeva modele de cooperare propuse de reprezentantele asociatiilor femeilor de afaceri care vad in viitoarea coalitie o platforma pentru stabilirea si consolidarea relatiilor atit intre organizatiile de femei, cit si intre membrele acestora, pentru informare, instruire si sustinerea unei agende legislative prin campanii de advocacy. Toate participantele au fost de acord cu necesitatea intilnirilor anuale, a comunicarii virtuale permanente si a crearii unei pagini de web care sa fie un centru de informare atit pentru membrii coalitiei, cit si pentru oficialitati, mass-media si publicul larg. CIPE Romania va pregati un raport care sa prezinte concluziile propunerilor discutate la Istanbul si va organiza o conferinta virtuala in ianuarie 2006 in care asociatiile femeilor de afaceri vor putea sa stabileasca urmatoarele etape in planificarea viitoarei structuri de cooperare.

„Intilnirea a fost un bun prilej sa ne cunoastem si sa schimbam informatii despre mediul de afaceri si despre statutul femeilor antreprenor in tarile noastre. Este evident ca avem puncte de interes comune si ca trebuie sa colaboram pentru a ne sustine interesele atit la nivel national, cit si la nivel regional. Programul CIPE Romania este cadrul ideal pentru a crearea unei comunitati regionale a femeilor de afaceri care sa sprijine initiative legislative menite sa duca la dezvoltarea sectorului privat.”, spune Nina Noeva, Presedinta Asociatiei Femeilor de Afaceri din Bulgaria.

Conferinta a inclus si prezentarea rezultatelor unui studiu realizat de CIPE Romania privind capacitatea femeilor de afaceri de a influenta politicile publice si nivelul de actual de implicare in acest domeniu al vietii publice in fiecare dintre tarile participante. Studiul arata ca asociatiile femeilor de afaceri din regiune au cunostinte generale despre activitatea de advocacy, dar au nevoie de sprijin pentru imbunatatirea aspectelor practice ale actiunilor lor, respectiv in faza de planificare a campaniilor de advocacy (strategie, implicare, analiza resurselor). CIPE Romania va continua sa asigure training privind cele mai bune practici in activitatea de advocacy.

Conferinta Asociatiilor Femeilor de Afaceri din Balcani a gazduit lansarea primei editii regionale a CD-ului ‚Femei de Succes’ care prezinta peste 70 de membre ale unor asociatii ale femeilor de afaceri din Albania, Bosnia Herzegovina, Bulgaria, Grecia, Kosovo, Muntenegru, Romania si Turcia. CD-ul este o publicatie multimedia initiata de CIPE Romania in 2002 care isi propune sa evidentieze acele femei care reusesc sa influenteze prin activitatea lor comunitatile in care traiesc. Pina acum au fost prezentate peste 150 de femei, proprietari sau manageri ai unor companii, manageri ai asociatiilor sau manageri de proiect in organizatiile internationale ale caror proiecte au avut un impact asupra dezvoltarii mediului economic romanesc. In fiecare an, nominalizarile au fost facute de asociatiile femeilor de afaceri, fara ca CIPE Romania sa impuna vreun criteriu de selectie. “In conceptia CIPE, succesul nu consta neaparat in notorietatea firmei, in valoarea cifrei de afaceri sau a profitului. Succesul antreprenorial poate fi reprezentat la orice nivel: poate insemna o companie cu sute de angajati sau o mica firma cu nascuta din dorinta de a obtine independenta financiara.”, afirma Camelia Bulat, Director CIPE Romania.

Despre Center for International Private Enterprise

Center for International Private Enterprise (CIPE) este o organizatie non-guvernamentala americana fondata in 1983 de U.S. Chamber of Commerce. CIPE a derulat peste 800 de programe destinate dezvoltarii asociatiilor de afaceri din 95 de tari in curs de dezvoltare. Initiativele sale se concentreaza pe dezvoltare institutionala, asistenta tehnica pentru activitati de advocacy si guvernanta corporativa.

Center for International Private Enterprise Romania si-a inceput activitatea in 2000 cu un proiect de trei ani finantat de USAID Romania, proiect destinat dezvoltarii asociaţiilor de afaceri din turism, producţie şi tehnologia informaţiei & comunicaţiilor. CIPE Romania a acordat asistenta tehnica pentru dezvoltare institutionala prin seminarii, forumuri si conferinte, prin crearea unor oportunitati de investitii, prin programul de finantare si prin programul de experti voluntari.

In 2004, cu sprijin financiar din partea National Endowment for Democracy, CIPE Romania a sustinut crearea Coalitiei Asociatiilor Femeilor de Afaceri (CAFA) pentru a oferi posibilitatea femeilor antreprenoare sa-si exprime punctul de vedere in cadrul procesului de luare a deciziilor la nivel public.

Noul proiect CIPE cu finantare NED vizeaza constituirea unei retele balcanice a asociatiilor femeilor de afaceri capabila sa promoveze activ o agenda legislativa pentru imbunatatirea statutului femeii antreprenor si a intregului mediu de afaceri.

Pentru mai multe informatii privind programele CIPE Romania, va rugam sa vizitati pagina de web www.ciperomania.org. Pentru fotografii de la eveniment, va rugam sa ne contactati direct.



Corina Schwartz
Program Manager
CIPE Romania
Str. Mendeleev Nr. 8, Ap. 4, sector 1, Bucuresti
Telefon/ Fax: 021- 319 69 68; 021- 319 69 43

cschwartz@cipe.org

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/center-for-international-private-enterprise/asociatiile-femeilor-de-afaceri-din-balcani-au-stabilit-reperele-unei-viitoare-colaborari-regionale