Centrul de Resurse Juridice (CRJ) solicită Guvernului României să adopte măsuri urgente în vederea asigurării respectării drepturilor fundamentale ale persoanelor cu dizabilităţi mintale din România.

BUCURESTI - 27 octombrie 2005

Comunicat tip General in Sanatate

Centrul de Resurse Juridice (CRJ) solicită Guvernului României să adopte măsuri urgente în vederea asigurării respectării drepturilor fundamentale ale persoanelor cu dizabilităţi mintale din România. Aşa cum se semnalează în raportul de monitorizare al Comisiei Europene, sistemul de îngrijiri de sănătate mintală din România este în continuare bazat pe instituţii mari, supraaglomerate, de tip rezidenţial, în care „condiţiile de viaţă ale rezidenţilor sunt proaste şi resursele alocate sunt limitate”, personalul este insuficient iar activităţile şi serviciile medicale pentru rezidenţi lipsesc.

Raportul Comisiei Europene mai aminteşte că în continuare există frecvente semnale cu privire la violenţă şi rele tratamente în instituţiile pentru persoanele cu dizabilităţi mintale. Un motiv de îngrijorare este şi faptul că la mai bine de trei ani de la adoptarea Legii Sănătăţii Mintale, implementarea acesteia este împiedicată în lipsa adoptării unor norme de aplicare a acesteia. Centrul de Resurse Juridice atrage încă odată atenţia asupra necesităţii existenţei unui cadru legislativ complet pentru protecţia persoanelor cu dizabilităţi mintale şi a unui sistem de monitorizare independent al modului în care sunt respectate drepturile acestora.

Centrul de Resurse Juridice (CRJ) se alătură în acest sens şi recomandărilor organizaţiei internaţionale Amnesty International, şi susţine că România trebuie să respecte Convenţia ONU împotriva Torturii care prevede obligaţia Statelor semnatare de a „înfiinţa şi menţine la nivel naţional unul sau mai multe organisme de monitorizare a instituţiilor închise”.

Experienţa CRJ în monitorizarea prin vizite ad-hoc a modului în care sunt respectate drepturile fundamentale ale persoanelor cu dizabilităţi mintale aflate în instituţiile de sănătate mintală şi de recuperare pentru persoanele cu handicap intelectual, a demonstrat cu fiecare vizită necesitatea unor astfel de activităţi. Centrul de Resurse Juridice consideră că:
1.Privarea de libertate a unei persoane este un act deosebit de serios şi tocmai de aceea drepturile persoanelor obligate la tratament psihiatric într-o instituţie de psihiatrie şi măsuri de siguranţă trebuie monitorizate foarte atent.
2.Prin pierderea libertăţii o persoană cu dizabilităţi mintale ajunge să depindă aproape în totalitate de autorităţile care îi garantează tratamentul sau respectarea drepturilor fundamentale şi posibilităţile persoanei cu dizabilităţi mintale de a-şi influenţa propria soartă sunt limitate dacă nu chiar inexistente
3. Instituţiile pentru persoanele cu dizabilităţi mintale sunt prin definiţie instituţii închise; cei mai mulţi dintre pacienţi se regăsesc în afara societăţii şi fără posibilitatea de a se apăra de eventualele încălcări ale drepturilor lor.
CRJ atrage atenţia autorităţilor că în toate aceste instituţii, persoanele se află într-o mare vulnerabilitate şi riscă să nu le fie respectate drepturile lor fundamentale deoarece nu există un sistem de plângeri pe care aceste persoane să-l poată accesa şi nici un organism independent care să asigure protecţia persoanelor împotriva torturii şi a relelor tratamente.
În acest sens, Preşedintele CNCD, dl. Asztalos Csaba Ferenc, a promis că va pune în aplicare un sistem de informare a personalului medical cu privire la situaţiile de discriminare şi va investiga plângerile venite din partea persoanelor instituţionalizate.
De asemenea, referitor la existenţa unui mecanism independent de monitorizare, dl. Eugen Nicolaescu, ministrul sănătăţii, a promis că va analiza cererea CRJ de a continua cooperarea cu Ministerul Sănătăţii pentru monitorizări şi că va prelua iniţiativa în formarea unei Comisii Independente pentru protecţia persoanelor cu dizabilităţi mintale. În acelaşi timp, CRJ beneficiază de susţinerea ANPH şi a ANPCA în monitorizarea ad-hoc a instituţiilor rezidenţiale.

Despre Centrul de Resurse Juridice

Persoane de contact:
Georgiana Pascu, Program Manager, Centrul de Resurse Juridice, tel: 212 05 90, mobil: 0740 021 744, e-mail: gpascu@crj.ro
Horatiu Rusu, Legal Officer, Centrul de Resurse Juridice, tel: 212 05 90, mobil: 0744 591 234, e-mail: horatiu@crj.ro

Manuela Weber
PR Manager

Center for Legal Resources
19, Arcului Str.,
021034, Bucharest
Tel.:+40 21 2120520
Fax:+40 21 212 05 19
Mobil:+40 723 152 543
E-mail: mweber@crj.ro



mweber@crj.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/centrul-de-resurse-juridice/centrul-de-resurse-juridice-crj-solicita-guvernului-romaniei-sa-adopte-masuri-urgente-in-vederea-asigurarii-respectarii-drepturilor-fundamentale-ale-persoanelor-cu-dizabilitati-mintale-din-romania-