De Ziua Internationala a Drepturilor Omului, CRJ aderă la Declaraţia principiilor egalităţii

BUCURESTI - 10 decembrie 2008

Comunicat tip General in ONG

Centrul de Resurse Juridice marchează Ziua Internaţională a Drepturilor Omului, 10 decembrie, în anul împlinirii a 60 de ani de la adoptarea Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului, aderând la o altă declaraţie, Declaraţia Principiilor Egalităţii şi îndemnând şi alte organizaţii să adere.

Declaraţia reprezintă un important pas înainte în promovarea nediscriminării ca parte a dreptului la egalitate şi a drepturilor omului în general. A fost semnată de 128 de experţi şi avocaţi ai drepturilor omului de renume mondial şi elaborată de o parte dintre aceştia sub egida Equal Rights Trust, o organizaţie londoneză independentă ce promovează drepturile omului.

Pentru o societate care se vrea democratică, opinia publică românească este încă profund afectată de discriminare, după cum demonstrează şi ultimul sondaj de opinie comandat de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării. În acest context, Declaraţia Principiilor Egalităţii constituie un etalon de protecţie a drepturilor omului, proclamând drepul la egalitate ca un drept universal, de sine stătător şi aducând explicitările necesare pentru înţelegerea şi implementarea corecte ale acestui drept. Astfel, în viziunea acestei Declaraţii, dreptul la egalitate implică: dreptul la recunoaşterea valorii şi demnităţii egale a fiecărei fiinţe umane; dreptul la egalitate, la protecţie şi beneficiu egale în faţa legii; dreptul de a fi tratat cu acelaşi respect şi consideraţie ca toţi ceilalţi; dreptul de a participa, în condiţii de egalitate cu ceilalţi, la orice aspect al vieţii economice, sociale, politice, culturale sau civile.

Dreptul la egalitate implică mai mult decât dreptul de a nu fi discriminat, şi, în acest sens, aduce obligaţii sporite din partea statului pentru a realiza participarea în condiţii de egalitate, prin măsuri de îmbunătăţire a poziţiei grupurilor dezavantajate din societate. Participarea „în condiţii de egalitate” cu ceilalţi nu implică însă tratament identic, ci mai degrabă tratament diferenţiat, în funcţie de nevoi şi circumstanţe specifice, tocmai pentru a atinge acest scop al participării „în condiţii de egalitate”. Prin urmare, măsurile de acţiune pozitivă din partea statului ce inseamnă, în viziunea Declaraţiei: „o arie de măsuri legislative, administrative şi de politici pentru a depăşi dezavantajele din trecut şi pentru a accelera progresul spre egalitate al unor grupuri specifice”, cum ar fi romii, persoanele cu handicap, femeile, etc. nu reprezintă în sine o discriminare, ci mai degrabă o parte a dreptului la egalitate.

Declaraţia dă o definiţie a discriminării ce alcătuieşte cea mai cuprinzătoare listă de criterii de discriminare introducând şi discriminarea multiplă. De asemenea, prevede cea mai mare arie de aplicabilitate până în prezent (incluzând actori privaţi şi corporaţiile transnaţionale). Lista criteriilor de discriminare nu este însă închisă, Declaraţia furnizând şi o serie de principii după care pot fi recunoscute alte criterii de discriminare ce ar putea apărea în timp. Astfel, „discriminarea în baza oricărui alt criteriu trebuie interzisă acolo unde o astfel de discriminare (i) cauzează sau perpetuează un dezavantaj sistematic; (ii) compromite demnitatea umană sau (iii) afectează în mod negativ exercitarea egală a drepturilor şi libertăţilor unei persoane într-o manieră serioasă, comparabilă cu discriminarea pe criteriile interzise”.

CRJ îşi exprimă speranţa că instituţiile statului român vor adera la principiile Declaraţiei Principiilor Egalităţii şi vor ţine seamă de acestea în elaborarea legislaţiei şi a politicilor în toate ariile de activitate. De asemenea, CRJ invită toate organizaţiile neguvernamentale sau persoanele fizice interesate de problematica drepturilor omului, cât şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, să adere la această Declaraţie, accesând site-ul Equal Rights Trust (http://www.equalrightstrust.org). Acest site oferă, de asemenea, mai multe informaţii despre Declaraţie (http://www.equalrightstrust.org/newstory21oct2008/index.htm) şi importanţa ei la nivel internaţional, inclusiv un comentariu explicativ. Traducerea în limba română se poate găsi accesând website-ul CRJ: http://crj.liveasp.ro/Programe.aspx?subcategory_id=34

Despre Centrul de Resurse Juridice

Centrul de Resurse Juridice este o organizatie non-guvernamentala care actioneaza pentru crearea si functionarea unui cadru legal si institutional care sa asigure respectarea drepturilor omului si a egalitatii de sanse, pentru accesul liber la un act de justitie echitabil si contribuie la punerea in valoare a expertizei juridice in interesul tuturor persoanelor.


Georgiana Iorgulescu, Directoare Executiva: giorgulescu@crj.ro,0722-505.181
Delia Luiza Nita, Manager Program Antidiscriminare: delia@crj.ro, 0728-033.480
Laura-Maria Balut, Manager Relaţii Publice: laura@crj.ro, 021-212.06.90
office@crj.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/centrul-de-resurse-juridice/de-ziua-internationala-a-drepturilor-omului-crj-adera-la-declaratia-principiilor-egalitatii