Primul parteneriat din România în domeniul sănătății pentru tratamentul dependenței de alcool

BUCURESTI - 3 martie 2014

Comunicat tip General in Sanatate, Social, Farmaceutic

Sâmbătă, 1 martie 2014, reprezentanți ai mediului academic și ai instituțiilor de sănătate, lideri de opinie, precum și reprezentanți ai sectorului privat și ai sectorului neguvernamental, s-au reunit pentru semnarea oficială a ”Cartei Albe pentru Dependența de Alcool din România – probleme, provocări și soluții 2014- 2016”.

Prin intermediul acestui document se lansează primul parteneriat integrat de tratament al dependenţei de alcool din România între profesioniştii din domeniul sănătăţii. Scopul unui astfel de demers este acela de a dezvolta soluţii de intervenţie bazate pe dovezi care să aibă consecinţe pozitive directe asupra calităţii vieţii persoanelor care trăiesc cu dependenţa de alcool şi familiilor acestora.

Această inițiativă comună va pune, astfel,  bazele unui cadru strategic necesar dezvoltării unor  programe complexe de tratament, psihoterapie și suport social adresate tratamentului dependenţelor.

Dependenţa de alcool este considerată o problemă majoră de sănătate publică, având consecinţe negative pe plan fizic, mental şi social.1Există o nevoie semnificativă nesatisfăcută în ceea ce priveşte dependenţa de alcool, întrucât aceasta este atât subdiagnosticată cât şi insuficient tratată. În Europa, mai mult de 90% dintre cei 14 milioane de pacienţi cu dependenţă de alcool sunt în prezent netrataţi.2,3 

În România, în acest moment, ne confruntăm cu o nevoie acută privind serviciile medicale și sociale integrate în domeniul dependenței de alcool. Primul pas în conturarea unei direcţii de acţiune este iniţierea unui document programatic, cu caracter strategic care pune bazele unui dialog constructiv in initierea de programe şi servicii în acest domeniu. Iniţierea unei Carte Albe în dependenţa de alcool şi conturarea unui parteneriat intersectorial demarează necesarul proces de creare a unor politici și servicii consolidate în tratamentul dependenţelor din România.”, a declarat Prof. Dr. Dan Prelipceanu, Director de cercetare- dezvoltare în cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie Prof. Dr. Alexandru Obregia”

Rezultatele unui studiu recent realizat în România au pus in evidență faptul că sistemul de sănătate din România gestionează anual aproximativ 70 000 externări atribuibile alcoolului, arătând,  in acelasi timp, nevoia de dezvoltare  a unor programe integrate  de servicii de sănătate necesare pentru controlul consumului dăunător de alcool4.

În cei 20 de ani de activitate Alianța pentru Lupta împotriva Alcoolismului și Toxicomaniilor( ALIAT)a reuşit să pună  bazele unui model inovator în tratamentul dependenței de alcool. Toate serviciile oferite în cadrul ALIAT stabilesc, pentru prima dată în România, o legătură directă între individ, comunitate, servicii sociale și medicale şi familia persoanei dependente de alcool. Prin intermediul acestei Carte Albe dorim să iniţiem un proces amplu de consultare a principalilor actori implicaţi în tratamentul dependenţei de alcool, pentru a continua să arătăm zi de zi că dependența de alcool poate să fie tratată”, declară Ioana Tomuş, Director programe ALIAT.

La nivel de percepție în populația generală, dependența de alcool este considerată mai degrabă o slăbiciune personală și un defect de caracter decât o boală medicală.  Prin urmare, stigmatizarea, asociată cu alcoolismul, determină pacienții să fie reticenți în a căuta ajutor.

Dependenţa de alcool este o boală care poate fi tratată. Cred că acesta este cel mai important mesaj pe care toți cei care suferă de această boală trebuie să îl audă, atât de la medici cât şi de la cei din jurul lor. Există ajutor și tratament, există specialişti care se preocupă de această gravă problemă de sănătate şi care prin eforturile lor ne fac să ne dăm seama că nu suntem singuri.“, a mărturisit Doru Aparaschivei, Preşedinte al  Asociaţiei Persoanelor cu Probleme legate de consumul de alcool Alcool.

Cu ocazia semnării acestui document,  Lundbeck România a organizat evenimentul de lansare pe piața din România a produsului Selincro®, primul și unicul medicament pentru reducerea consumului de alcool. Studiile clinice arată o reducere  a consumului de alcool cu 60%, după șase luni de tratament. Produsul este disponibil în Norvegia, Finlanda, Polonia și în țările Baltice. “Suntem mândri să aducem Selincro® pe piața din România pentru persoanele afectate de dependența de alcool. Este un domeniu care adresează nevoi specifice și suntem încântați să introducem, astfel,  un concept inovativ de tratament bazat pe reducerea consumului de alcool” , a spus Sorin Dumitrescu, Country manager, Lundbeck România).

Despre dependența de alcool

Dependenţa de alcool este o boală a creierului, cu o probabilitate mare de a urma un trend progresiv5,6. Alcoolul este toxic pentru majoritatea organelor din corpul uman, iar nivelul de consum este puternic corelat cu riscul pe termen lung de morbiditate şi mortalitate7. Alcoolul este un factor cauzal major în mai mult de 60 de tipuri de boli şi leziuni8.9. Factorii genetici şi de mediu sunt importanţi în dezvoltarea dependenţei de alcool; factorii genetici sunt atribuiţi în proporţie de peste 60% riscului de dezvoltare a bolii10. O caracteristică centrală a dependenţei de alcool este dorinţa de multe ori copleşitoare de a consuma alcool. Pacienţii întâmpină dificultăţi în controlul consumului de alcool şi continuă consumul de alcool în ciuda consecinţelor nocive asupra sănătăţii. Diagnosticul dependenţei de alcool necesită cel puţin 3 din cele 6 criterii ICD – 10 clasificări de la WHO (Raportul global asupra alcoolului şi sănătăţii).11

Consumul excesiv de alcool este frecvent în multe părţi ale lumii, în special în Europa, unde mai mult de 14 milioane de oameni sunt dependenţi de alcool 12. În Europa, nevoia de tratament este foarte mare, doar 8% dintre pacienţi beneficiind de o formă de tratament. 2 Atât abstinenţa cât şi reducerea consumului trebuie considerate ca parte a unei abordări comprehensive de tratament pentru pacienţii cu dependenţa de alcool. 13

Despre Selincro® (nalmefen)

Selincro este indicat pentru reducerea consumului de alcool la pacienţii adulţi cu dependenţă de alcool, care au un risc crescut al consumului de alcool (> 60 g/zi pentru barbaţi,> 40 g/zi pentru femei), fără simptome fizice de sevraj şi care nu necesită detoxifiere imediată. Selincro ar trebui să fie prescris ca parte a unui program psihosocial structurat, axat pe complianţa la tratament şi reducerea consumului de alcool. Tratamentul trebuie iniţiat doar la pacienţii care continuă să aibă un risc crescut de consum de alcool la două săptămâni după evaluarea iniţială. Selincro trebuie să fie administrat la nevoie; aceasta înseamnă în fiecare zi în care pacientul percepe un risc de consum de alcool, prin administrarea unui comprimat, de preferinţă cu 1-2 ore înainte de momentul anticipat al consumului.  În studiile clinice, Selincro a fost luat în aproximativ jumătate din zile. Selincro a fost, în general, bine tolerat în cadrul studiilor clinice. Cele mai comune efecte adverse au fost greaţa, ameţeala, insomnia şi durerea de cap. În majoritatea lor, aceste reacţii au fost uşoare sau moderate, asociate cu începutul tratamentului, fiind de scurtă durată. 14

Despre  Alianța pentru Lupta Împotriva Alcoolismului Și Toxicomaniilor (ALIAT)

Fondată în 1993, ALIAT este o asociaţie de profesionişti în sănătate mintală, fiind una dintre primele organizaţii profesionale care activează în domeniul adicţiilor din România. Oferind servicii eficiente de tratament pentru cei care se află în situația de a nu mai avea control asupra consumului propriu de alcool sau droguri, ALIAT desfăşoară activităţi în domeniul prevenirii şi tratamentului problemelor legate de consumul de substanţe (alcool şi droguri). În cei 20 de ani de activitate,  ALIAT a deservit  18.000 de persoane dependente de alcool şi droguri și familiile acestora. Acestea au beneficiat de  servicii integrate (sociale, medicale, psihologice) prin intermediul unui Centru Medico-Social de reducere a consecințelor negative asociate consumului de droguri, dar şi prin 2 Centre de Incluziune Socială. De asemenea, echipa  ALIAT a organizat sesiuni  de formare profesionala peste 750 de medici de familie în detecție precoce și intervenții scurte în dependența de alcool, fiind prima organizaţie care a dezvoltat un ghid de tratament în domeniul dependenţei de substanţe din România. În 2014,  ALIAT va derula  primul program de educaţie medicală continuă în tratamenul dependenţei de alcool, adresat medicilor psihiatri din România, în cadrul unei platforme online de educaţie.

 

 

Despre  Asociaţia persoanelor cu probleme legate de consumul de alcool (APPA)

Asociaţia APPA a fost fondată în 2014 la iniţiativa persoanelor care trăiesc cu o problemă legată de consumul de alcool, fiind o iniţiativă cu totul inovatoare în România. Scopul declarat al APPA il constituie apararea, reprezentarea si promovarea drepturilor persoanelor cu un consum problematic de alcool si a familiilor acestora. Promovarea accesului la servicii de asistenta medicala, sociala si psihologica, lupta impotriva discriminarii si stigmei fata de persoanele cu un consum problematic de alcool si a familiilor acestora. Promovarea si sustinerea de initiative privind imbunatatirea cadrului legislative si de politici publice din domeniul consumului de alcool. Informarea opiniei publice, actiuni privind formarea unei atitudini corecte a furnizorilor de servicii sociale si de sanatate fata de respectarea drepturilor persoanelor cu un consum problematic de alcool.

Despre Lundbeck

Lundbeck este o companie farmaceutică internaţională puternic implicată în îmbunătăţirea calităţii vieţii celor care suferă de afecţiuni ale sistemului nervos central. În acest scop, Lundbeck este angajată în întreg procesul care traversează cercetarea, dezvoltarea, producţia, comercializarea şi vânzarea de produse farmaceutice în întreaga lume. Produsele companiei sunt destinate unor afecţiuni, cum ar fi depresia şi anxietatea, tulburări psihotice, epilepsie şi bolile Huntington, Alzheimer şi Parkinson. Portofoliul de cercetare al Lundbeck cuprinde un număr de proiecte aflate în faze medii şi avansate de dezvoltare.

Lundbeck are peste 5800 de angajaţi în întreaga lume, dintre care 2000 sunt stabiliţi în Danemarca. Lundbeckposedă centre de cercetare în Danemarca, China şi Statele Unite ale Americii şi centre de producţie în Italia, Franţa, Mexic, China şi Danemarca. Lundbeck a generat venituri de aproximativ 15 miliarde de DKK în anul 2012. Pentru mai multe informaţii vă rugăm să accesaţi site-ul corporaţiei la adresa www.lundbeck.com.

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să contactaţi:

Clearpoint Communication Associates

Ramona Brad

Ramona.brad@clearpoint.ro

+40726 673 732

Alianta pentru Lupta Impotriva Alcoolismului și Toxicomaniilor            

Ioana Tomuș

Director de Programe

Ioana.tomus@aliatong.ro

0732 165 325

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/clearpoint-communication-associates-srl/primul-parteneriat-din-romania-in-domeniul-sanata-ii-pentru-tratamentul-dependen-ei-de-alcool