“Invingand muntii din tine” - A doua expozitie de fotografie, semnata Alex GAVAN

BUCURESTI - 9 februarie 2007

Comunicat tip General in Arta & Entertainment

In perioada 9-25 februarie, orele 12-22, Noi Art Café (Piata Alba Iulia, nr. 7, langa Emporiki Bank) va gazdui a doua expozitie personala a alpinistului si fotografului Alex Gavan, ce reuneste cele mai reusite imagini ale expeditiei sale himalayene pe varful Cho Oyu din toamna 2006. Fotografiile expuse surprind diferite momente ale expeditiei, de la marsul de apropiere (prin Nepal si Tibet) pana la ziua varfului. Expozitia este organizata de catre Proiectul CloudClimbing impreuna cu revista National Geographic Romania, Fundatia Art Promo si Moko Yuma.

Cele mai inalte 14 varfuri ale lumii (de peste 8.000 m) sunt concentrate in Asia Centrala, in regiunile izolate ale muntilor Himalaya si Karakorum. La 30 de kilometri vest de Everest, muntele sacru Cho Oyu, Zeita Turcoaz (8.201 m, al saselea ca inaltime de pe Pamant), este unul dintre acesti optmiari. Dupa un an si jumatate de pregatiri si antrenamente, doua luni de expeditie (dintre care una dedicata aclimatizarii), pe 2 octombrie 2006, la asfintit, Alex Gavan a atins singur vârful Cho Oyu. Cameramanul Sergiu Matei, celalalt membru al expeditiei, a trebuit sa renunte la 6800m, din cauza unui edem pulmonar. Intr-o expeditie separata, au mai urcat varful si Cristian Tecu impreuna cu Catalin Neacsu.

La 24 de ani, Alex e cel mai tanar alpinist roman care a reusit ascensiunea unui varf de 8.000 m .si face parte dintre cei cativa conationali care au urcat un optmiar fara a folosi oxigen suplimentar. Expeditia, relatata si ilustrata pe larg in numarul din luna februarie al revistei National Geographic Romania, a fost sustinuta de companiile GSK (Partener Principal, in cadrul programului sau “Fii activ, fii sanatos!”) HP, Romsuintest, VENDIO, TotalSoft, ZITEC si DigitalMediaPhoto.

Alex Gavan
„La altitudine, în muntii mari, succesul înseamnã sã vii înapoi viu. Vîrful e doar un bonus. Dacã nu întelegi lucrul ãsta din timp, risti sã nu ai o viatã prea lungã ca alpinist. Sã urci muntii din exterior înseamnã de fapt sã-i urci pe cei din interiorul tãu, care sînt cu mult mai înalti si mai greu de urcat. Tot ce poti sã speri e cã fiecare ascensiune te ajutã sã mai «cuceresti» un vîrf în interiorul tãu... sã crezi cã ai cucerit Cho Oyu ar fi o mare mare vanitate.“

Cristian Lascu - Redactor Sef, National Geographic Romania
“Alex Gavan a fost de doua ori la inaltime: sa urci un optmiar, nu e la indemina oricui. Dar ca in timpul asta sa mai gasesti puterea de a incadra, de a declansa cu miinile goale in gerul de -25 de grade, de a surprinde deseori muntele 'altfel'- aceasta arata o mare vointa si talent de a comunica prin imagini experienta traita. Si astfel ne putem bucura si noi de Zeita de Turcoaz, aureolata de un nimb supranatural. Alex, urca intradevar 'muntii din sine', dar ii urca si pentru noi. Veti mai auzi de el!”.

Erich Chirea - Marketing and Communications Manager, HP Romania.
“Am fost bucurosi sa sprijinim expeditia proiectului ClouClimbing in Cho Oyu si am folosit ocazia aceasta pentru a supune cateva din echipamentele HP la conditiile extreme existente la altitudine. Prin intermediul unui dispozitiv iPAQ, site-ul expeditiei a putut fi updatat in timp real direct de pe munte, vizitatorii putand astfel sa urmareasca desfasurarea expeditiei pas cu pas. In ascensiunea finala, Alex a purtat sub pufoaica un mic aparat digital HP prin intermediul caruia spectaculoasele lui imagini foto si video au reusit sa ne transmita o parte din fiorul experientei de a sta pe varful celui de-al saselea munte al lumii.”

Despre CloudClimbing

Pentru mai multe informatii privind expozitia,
info@cloudclimbing.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/cloudclimbing/invingand-muntii-din-tine-a-doua-expozitie-de-fotografie-semnata-alex-gavan