ANIVERSARE UNESCO 2008: ANDREI SAGUNA (1808/1873)

Sibiu - 27 iunie 2008

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

La Rasinari (jud. Sibiu) are loc Duminica 29.06.2008 o comemorare a Arhiepiscopului Andrei Saguna .

Cu prilejul comemorarii a 135 de ani de la trecerea sa in vesnicie, Arhiepiscopia Sibiului si Comisia Nationala a Romaniei pentru UNESCO vor marca Duminica 29 iunie a.c la Mausoleul lui Andrei Saguna de la Rasinari personalitatea si opera celui care a fost restauratorul Mitropoliei Ardealului, creatorul Institutului Teologic Ortodox de la Sibiu, editorul unuia dintre cele mai vechi ziare in limba romana din Transilvania si organizatorul a peste 800 de scoli romanesti.
Avand in vedere activitatea sa in domeniul educatiei paturilor populare, impactul sau asupra dezvoltarii si promovarii culturii si civilizatiei romanesti ca o contributie originala si remarcabila la peisajul diversitatii culturale europene, UNESCO a inscris in randul aniversarilor sale mondiale in 2008 personalitatea Arhiepiscopului Andrei Saguna, cu prilejul a 200 de ani de la nasterea sa*.
In Romania Mitropolia Ardealului a decis ca 2008 sa fie marcat ca an comemorativ Andrei Saguna, stabilind in colaborare cu Comisia Nationala a Romaniei pentru UNESCO un program de manifestari ce se va incheia la 30 noiembrie de Sf. Andrei.
Manifestarea de Duminica 29 iunie de la Rasinari este pastorita de inalti ierarhi ai bisericii ortodoxe: Prea Sfiintile lor episcopii Calinic, Ioan, Nifon. Din partea UNESCO participa Secretarul General al Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO, dl. Sergiu Nistor, prefectul judetului Sibiu, dl. Ilie Mitea, subprefectul judetului Sibiu, dl. Marin Craciun, reprezentanti ai Ministerului Culturii si Cultelor, autoritati si personalitati locale ale Rasinariului si Sibiului.



* Aniversarea personalitatilor, a operei lor si a evenimentelor care au contribuit la imbogatirea culturii si civilizatiei universale contribuie major la apropierea dintre popoare si la pacea lumii. Incepand cu 1956 UNESCO participa la comemorarea personalitatilor eminente si a evenimentelor istorice exceptionale din viata tarilor membre si asociate. In 2008 in randul personalitatilor aniversate de UNESCO se mai afla Nicolae Milescu Spataru (1636/1708) si Serban Titeica (1908/1986).

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/comisia-nationala-a-romaniei-pentru-unesco/aniversare-unesco-2008-andrei-saguna-18081873