A inceput EFIRO 2008

BUCURESTI - 20 iunie 2008

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Cea mai importanta manifestare filatelica din istoria Romaniei reuneste, intre 20 si 27 iunie, la Complexul Romexpo, valoroase colectii filatelice din 74 de tari.

Inalti demnitari de stat, specialisti ai filateliei si sute de pasionati ai colectiilor de marci postale au asistat astazi, la Romexpo, la ceremonia oficiala de deschidere a Expozitiei Filatelice Mondiale - EFIRO 2008.

Evenimentul a debutat cu taierea panglicii de catre Joseph Wolff, presedintele Federatiei Internationale de Filatelie, Constantin Teodorescu, secretar de stat in Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Dan Mihai Toader, director general al Postei Romane, si Gabriel Mateescu, presedintele Comitetului de organizare EFIRO 2008. Momentul deschiderii EFIRO 2008 a fost urmat de turul oficial al expozitiei, in cadrul caruia au fost prezentate, in premiera, cele mai importante piese filatelice. De asemenea, au avut loc o serie de ceremonii speciale, precum decernarea Medaliei de Onoare EFIRO 2008 reprezentantului Casei Regale, Alteta Sa Principele Radu al Romaniei. Medalia a fost oferita in semn de recunostinta adus Familiei Regale pentru sustinerea patrimoniului filatelic romanesc de-a lungul timpului. Momentul a fost urmat de lansarea unei marci postale, dedicata de Romfilatelia inaugurarii EFIRO 2008.

Expozitia Filatelica Mondiala celebreaza implinirea a 150 de ani de la emiterea primelor timbre postale romanesti Cap de Bour si reuneste piese valoroase, apartinad unui numar de peste 650 de colectionari din 74 de tari. Printre acestea se afla matritele originale ale primelor timbre postale romanesti, cel mai scump ziar din lume - Zimbrulu si Vulturulu - pe care sunt francate opt timbre Cap de Bour, Penny Black - primul timbru postal din lume, timbre din colectia Majestatii Sale Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii si celebra colectie braziliana de marci postale Ochi de Bour.

'Avem deosebita placere de a da startul unei saptamani dedicate filateliei, un act cultural de rezonanta majora pentru istoria si patrimoniul filatelic romanesc. Anul acesta aducem in atentia publicului, in acelasi cadru expozitional, unele dintre cele mai valoroase piese din intreaga lume. Avem certitudinea ca, in urmatoarelie zile, EFIRO 2008 va atrage un numar considerabil de vizitatori', a declarat Gabriel Mateescu.

La randul sau, Dan Mihai Toader a apreciat ca 'Posta Romana are imensa responsabilitate de a asigura, pe parcursul a sapte zile, o adevarata sarbatoare a timbrelor. Desfasurarea la Bucuresti a unei expozitii de o asemenea anvergura este un omagiu adus serviciilor postale romanesti, culturii si istoriei nationale. Prin acest eveniment, Romania celebreaza 150 de ani de la emiterea primelor timbre postale romanesti, care, prin reproducerea heraldica a emblemei Moldovei, a reprezentat totodata si un act de independenta statala'.

EFIRO 2008 este deschisa publicului in intervalul 20 - 27 iunie 2008, la pavilioanele 14, 15, 16, 17 si 18 ale Romexpo Bucuresti. Accesul vizitatoriilor este liber, expozitia putand fi vizitata dupa urmatorul program: sambata si duminica intre orele 10:00 - 20:00, iar in zilele lucratoare intre orele 10:00 -18:00.

Expozitia cuprinde doua sectiuni: o sectiune competitionala, unde, in cadrul a 14 clase tematice de concurs, se intrec cele 800 de colectii participante si o a doua sectiune, Curtea de Onoare, in cadrul careia vor fi expuse piese filatelice deosebite.

Despre Compania Nationala Posta Romana


Compania Nationala Posta Romana este operatorul national din domeniul serviciilor postale si se afla in proprietatea statului roman, reprezentat de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei si Fondul Proprietatea. Posta Romana este un sustinator al culturii si al filateliei romanesti. Incepand din anul 2004, in subordinea sa functioneaza Muzeul National Filatelic, situat in incinta Muzeului National de Istorie a Romaniei. In cele trei sali ale muzeului sunt expuse piese din tezaurul Postei Romane, printre care primele timbre postale romanesti, celebrele Cap de Bour, matritele originale din otel cu care s-au tiparit cele patru valori din prima emisiune Cap de Bour Moldova (1858), diferite obiecte postale datand din doua jumatate a secolului al XIX-lea si prima jumatate a secolului XX, ce ilustreaza evolutia Postei Romane in acesta perioada.

* Federatia Internationala de Filatelie (FIP) a avut infiintata inca din 1926 de catre colectionari de timbre si filatelisti, crescand de la o societate formata din cateva federatii filatelice europene la o federatie cu o retea internationala, formata din 83 de membri permanenti si trei membri asociati. Scopurile FIP sunt promovarea colectionarii de timbre si a filateliei, mentinerea relatiilor diplomatice intre state, dar si stabilirea si mentinerea de relatii stranse cu administratiile postale.

* Federatia Filatelica Romana este o organizatie care reuneste asociatiile filatelice din Romania, fiind succesoarea tuturor asociatiilor si societatilor filatelice existente in Romania incepand cu anul 1891, cand s-a constituit prima Societate Filatelica Romana. Federatia organizeaza expozitii la nivel national sub patronajul sau, precum si expozitii internationale, in colaborare cu federatii afiliate la Federatia Internationala de Filatelie si Federatiei Asociatiilor Filatelice Europene.



Nicoleta Vartic
sef serviciu mass-media
nicoleta.vartic@efiro2008.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/compania-nationala-posta-romana/a-inceput-efiro-2008