Noua achizitie la ''Muzeul ASTRA''

Sibiu - 10 octombrie 2006

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Noua achizitie completeaza grupa tematica a camarilor de alimente si de bucate, alaturandu-se coserului din lati de scandura transferat din Sorostin (datat in anul - 1884) si patulul pe piloni de mari dimensiuni, adus din Curtea de Arges.

Noua achizitie la ''Muzeul ASTRA''

Cosul din Hoteni imbogateste grupa tematica a camarilor
Pastrarea recoltei agrare a avut in numeroase zone etnografice ale tarii, un rol esential pentru asigurarea resurselor de trai pe intreg anul agricol (pana la noua recolta), precum si asigurarea semintelor in vederea continuarii ciclurilor agricole. De aici permanenta preocupare a omului de a concepe si perfectiona tehnici si mijloace capabile sa satisfaca acest deziderat, sa pastreze si sa conserve productia agricola.
Sistemele de depozitare si conservare -geneza, dezvoltarea si perfectionarea lor, atat ca tehnica de constructie, cat si ca realizare estetica-, sunt strans legate de dezvoltarea economica a gospodariei traditionale, un reflex direct al dezvoltarii proprietatii. Aparent, componente secundare ale gospodariei, a carei matrice de baza ramane binomul locuinta – sura (grajd), sistemele de depozitare si conservare (camarile) evolueaza si se perfectioneaza in timp, ajungand, nu de putine ori, sa devina un etalon in planul socio-economic al gospodariei.
Pornind de la aceste criterii in anul 2001, s-a aprobat organizarea unei noi grupe tematice in Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale „ASTRA” Sibiu – Sisteme de depozitare si conservare in alimentatia populara traditionala – cu monumente de certa valoare etnografica.
Pentru completarea acestei noi grupe tematice, in anul 2004 s-a inceput o cercetare ampla de teren pentru depistarea si achizitionarea unui cos de malai din nuiele (cosar, patul), reprezentativ din punct de vedere documentar si etnografic pentru zonele in care el a cunoscut o maxima frecventa. Pentru depistarea si achizitionarea acestui tip de cosar, considerat a fi cel mai arhaic mijloc de depozitare a porumbului, s-a cercetat o mare parte a teritoriului tarii, atat in zonele de campie si de deal, cat si in zonele de munte, fara a se gasi o astfel de constructie care sa raspunda exigentelor noastre, din cauza marilor transformari ce au survenit in satele din intreaga tara.
In acest an, s-a continuat cercetarea de depistare si de achizitie a unui patul din nuiele, in zona etnografica a Maramuresului. In comuna Hoteni, o localitate cu caracter preponderent agricol, situata intre doua rauri Mara si Iza, am reusit identificarea unui coser aflate in stare buna de conservare si el in pericol de a fi distrus raspunzand perfect in criteriilor cerute pentru selectarea si achizitia unui asemenea patul.
Cosul de malai, de forma trapezoidal-ovoidala, evazat in partea superioara pentru a mari capacitatea de depozitare, sprijina pe patru grinzi transversale sub care sunt asezate lespezi de piatra. Structura de rezistenta a cosarului este realizata din patru perechi de stalpi verticali si doua perechi de grinzi orizontale, intre care s-a realizat impletitura de nuiele. Patru perechi de contrafise fixeaza stalpii verticali de talpile constructiei, conferindu-i stabilitate. Nuielele de laza (arbore asemanator cu salcia, dar mai elastic si mult mai rezistent in timp) sunt impletite orizontal intr-un singur fir. Pentru a creste rezistenta impletiturii, din loc in loc, nuielele verticale sunt prinse in chingi de lemn, dispuse transversal in interiorul cosului. Acoperisul, cu sarpanta in patru ape si invelitoare din dranita de brad, are doua usi, dispuse spre fatada, prin care se realizeaza umplerea cosului cu porumb la sfarsitul toamnei. In partea de jos cosul de malai are doua usite prin care gospodarul isi lua necesarul de zi cu zi.
Noua achizitie completeaza grupa tematica a camarilor de alimente si de bucate, alaturandu-se coserului din lati de scandura transferat din Sorostin (datat in anul - 1884) si patulul pe piloni de mari dimensiuni, adus din Curtea de Arges.

Despre Complexul National Muzeal

Prin cei 100.000 de vizitatori, anual, prin programele culturale şi serviciile turistice şi de agrement, unice în plan muzeologic naţional (cazare, masă în locaţii tradiţionale, plimbări cu trăsurile şi săniile trase de cai, cu lotcile pe lac, jocuri populare în pavilioane tradiţionale de joc popular, slujbe religioase şi cununii la bisericile din muzeu, jocuri de popice tradiţionale, spectacole folclorice, vizite nocturne, etc.), Muzeul „ASTRA”, pe lângă statutul său de instituţie de cercetare academică şi centru cultural de importanţă naţională, s-a impus şi ca cel mai atractiv obiectiv turistic al Sibiului.
Complexul National Muzeal ''ASTRA''
Sibiu Piata Mica nr.11
info@muzeulastra.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/complexul-national-muzeal/noua-achizitie-la-muzeul-astra