ROLLS-ROYCE GROUP plc REZULTATE PRELIMINARE 2009

BUCURESTI - 11 februarie 2010

Comunicat tip General in Industrie

Compania britanica de sisteme de putere, Rolls Royce plc. a publicat joi rezultatele preliminare pe anul 2009.

Elemente principale:

Comenzi de 13,4 miliarde lire sterline, care au condus la un registru de comenzi record la sfarsitul anului, in valoare de 58,3 miliarde lire sterline (fata de 55,5 miliarde lire in 2008).

Veniturile grupului au crescut la 10,414 miliarde lire sterline (2008: 9,082 miliarde lire).

Veniturile ajustate au crescut cu 11 la suta, insumand 10,108 miliarde lire. Veniturile ajustate din servicii au crescut cu 4 la suta, ajungand la 4,927 miliarde lire.

Profitul, neincluzand costurile de finantare, a fost de 1,172 miliarde lire (2008: 862 milioane lire).

Profitul ajustat inainte de impozitare a crescut cu patru la suta pana la suma de 915 milioane (2008: 880 milioane lire).

Pozitie financiara solida:
o Volumul mediu de lichiditatile a crescut cu 260 milioane, ajungand la 635 milioane lire (2008: 375 milioane lire).
o Bilant robust, cu lichiditati nete (cash) de 1,275 miliarde lire la sfarsitul lui 2009 (2008: 1,458 milioane lire).
o Fara schimbari majore privind obligatiile de plata a pensiilor.

Se propune plata finala a inca noua pence (0.09 lire) per actiune catre actionari, o crestere de cinci la suta fata de 2008, aducand plata completa anuala la 15 pence per actiune (0.15 lire).

Sir John Rose, Chief Executive, a declarat:
Rolls-Royce are rezultate solide in ciuda conditiilor de piata dificile. Aceasta demonstreaza soliditatea afacerilor noastre. Registrul nostru de comenzi record, diversitatea portofoliului pe cele patru sectoare de activitate, robustetea bilantului si actiunea timpurie de reducere a costurilor ne vor permite sa trecem peste dificultatile de pe termen scurt si livram crestere pe termen lung. Aceste atuuri fundamentale ne dau increderea sa crestem plata finala catre actionari cu cinci la suta. In 2010 ne asteptam ca veniturile ajustate si profiturile sa fie in mare similare cu cele din 2009.

Rezumat al veniturilor Grupului

Performanta solida:
Rolls-Royce a continuat sa faca progrese solide in 2009 in ciuda conditiilor dificile de piata. Registrul de comenzi (58,3 miliarde lire), veniturile ajustate (10,1 miliarde lire) si profitul ajustat inainte de impozitare (915 milioane lire) au crescut. Grupul are o pozitie financiara puternica, lichiditatile medii crescand cu 260 milioane lire si ajungand la 635 milioane lire.

In 2009 afacerile au fost afectate de problemele economice globale si de intarzierile unor programe majore. Acestea includ Airbus A380, Boeing 787 si avionul de transport militar Airbus A400M. Grupul a continuat sa se concentreze pe cresterea productivitatii si eficientei in toate domeniile sale de activitate, pentru a-si imbunatati pozitia competitiva pe termen lung dar si pentru a reduce efectele scaderii economiei mondiale. Mediul economic ramane problematic si se pare ca la nivel mondial cresterea va fi mai mica in urmatorii ani decat a fost in ultima decada. Cu toate acestea, Rolls-Royce va beneficia de abilitatea sa de a accesa pietele mondiale cu cele mai mari cresteri, unde continnua investitiile in transporturi si infrastructura.

Succesul nostru in a castiga noi clienti si comenzi, si diversitatea portofoliului nostru de produse si servicii, precum si performanta financiara a Grupului, demonstreaza cresterea soliditatii afacerilor noastre. Veniturile generate din afara sectorului aviatic civil au continuat sa creasca puternic, ajungand la 56 la suta in 2009. Acest fapt a fost cauzat de cresteri cu 19 la suta si respectiv cu 17 la suta in sectoarele de aparare si maritim si de o crestere de 36 la suta in afacerile noastre din sectorul energetic, unde veniturile au trecut de 1 miliard de lire pentru prima data.

Despre Cook Communications

Rolls-Royce, unul dintre primii furnizori pe plan mondial de sisteme de putere şi de servicii cu utilizare la sol, pe mare şi în aer, şi-a stabilit o poziţie puternică pe pieţele globale – aerospaţialele civile şi de apărare, sectoarele maritim şi energie. În fiecare dintre aceste sectoare, Rolls-Royce oferă acorduri de service cu valoare adăugată şi pe termen lung pentru clienţi şi operatori.
Alexandru Alexe
Cook Communications
4 Constantin Nacu st., apt. 9
Sector 2, Bucharest 020996