Coproprietate

Definitie Coproprietate

Drept de proprietate pe care il au doua sau mai multe persoane, simultan si concurent, a caror proprietate este divizata intre ele in cote-parti, fara ca bunul respectiv sa fie fractionat in materialitatea sa. Ceea ce este fractionat este numai dreptul de proprietate cu privire la bun fiecare coproprietar are determinata o cota-parte ideala, abstracta, matematica din dreptul de proprietate, care se exprima sub forma de fractie nominala, fractie zecimala sau in procente. Dreptul de proprietate pe cote parti este de doua feluri: - dreptul de proprietate pe cote-parti obisnuita sau temporara si - dreptul de proprietate pe cote parti fortata si perpetua. Principala diferenta dintre ele consta in faptul ca primul fel de coproprietate poate inceta prin imparteala sau partaj. In cel de-al doilea caz, coproprietatea, fiind perpetua, nu poate fi sistata prin imparteala. Coproprietatea obisnuita sau temporara poate rezulta dintr-o mostenire, atunci cand la succesiune vin doi sau mai multi mostenitori. De asemenea, izvoarele coproprietatii obisnuite pot fi: - un contract de dobandire a unui bun de catre doua sau mai multe persoane - uzucapiunea rezultata din coposesie - transformarea proprietatii devalmase a fostilor soti in proprietate pe cote-parti ca efect al incetarii ori desfacerii casatoriei - construirea sau realizarea in comun a unui bun mobil sau imobil etc. Coproprietatea fortata si perpetua are ca obiect un bun sau anumite bunuri care, prin natura lor, pot si sunt folosite in mod permanent de doi sau mai multi proprietari, neputand fi impartite. Daca sunt impartite, aceste bunuri, de regula, devin improprii folosintei careia i-au fost destinate. Are, putem spune, caracter accesoriu. Cazurile de coproprietate fortata: a) coproprietatea lucrurilor comune necesare sau utile pentru folosirea a doua imobile vecine b) coproprietatea despartiturilor dintre doua imobile (zidul, santul si gardul) c) coproprietatea asupra partilor comune din cladirile cu doua sau mai multe apartamente avand proprietari diferiti d) coproprietatea asupra unor bunuri considerate de familie (hartii de familie, tablouri de familie, cavouri si alte lucrari funerare).

Doresti sa adaugi un termen in dictionar ? Propune termen
Stii o definitie mai buna pentru Coproprietate? Propune definitie

Comunicatedepresa.ro cuprinde informatii relevante pentru domenii diversificate precum: politica, afaceri, sport, lifestyle, informatii si stiri despre personalitatile sau institutiile cele mai mediatizate din Romania. Sectiunea de fata este dedicata definitiilor care se refera la subiectul Coproprietate.

Aceasta zona va concentra cele mai noi definitii referitoare la Coproprietate. Definitiile termenilor despre Coproprietate cuprinse in aceasta sectiune sunt adaugate de catre utilizatorii site-ului, prin urmare responsabilitatea continutului acestora revine acestora. In cazul in care doriti sa luati legatura cu reprezentantii companiilor care au emis evenimentele si comunicate referitoare la Coproprietate, va invitam sa accesati paginile de comunicate si evenimente create referitor la Coproprietate.