COMUNICAT DE PRESA CORD BLOOD CENTER RO 08.10.09

Cluj-Napoca - 8 octombrie 2009

Comunicat tip General in Sanatate

Referitor la Ordinul 1156/23.09.2009 publicat in MO Partea I. nr 640 din 29.09.2009, ce practic interzicea exercitarea obiectului de activitate al societatilor noastre comerciale sus mentionate si care au beneficiat cu ocazia infiintarii si reavizarilor ulterioare de toate conditiile legale de functionare,

Prelevarea de sange placentar in scop de “banking familial” este o practica curenta in tarile Uniunii Europene. Aceasta procedura asigura rezerve terapeutice in cazul unor afectiuni hematopoetice grave iar in ultimii ani a devenit o procedura la care un procent important din viitoarele mame apeleaza.

In data de 7 octombrie 2009, Ministerul Sanatatii a emis un comunicat de presa in care precizeaza, facand referire in principal la fertilizarea in vitro dar care se poate extrapola si activitatii noastre, ca:
„Un document de plata va reprezenta costurile generate de [...] si cele implicate de prelevarea de celule, mai putin manopera. De asemenea, acest document va inregistra obligatoriu, post prelevare, numarul de ovule {prin extensie celule} recoltat. [...]
Prelevarea de celule trebuie obligatoriu precedata de semnarea de catre donatoare a unui formular din care
sa reiasa ca accepta procedura fara sa obtina profit personal. [...]”

In forma si fondul acestei precizari, Cord Blood Center se afla in continuare in deplina legalitate. Cord Blood Center, inca de la infiintare si cunoscand in detaliu tendinta europeana, a decis ca pe toata durata activitatii sale in Romania, inca din 2004, sa nu perceapa vreo plata pentru serviciul efectiv de recoltare de celule.
In sensul contractelor, facturilor si a tuturor celorlalte documente, Cord Blood Center presteaza doar urmatoarele servicii:
-Asigurarea materialului necesar pentru recoltare si transport;
-Asigurarea suportului tehnic si informational pentru medicul care efectueaza recoltarea;
-Asigurarea transportului celulelor de la locul de recoltare la laboratoarele de procesare.
Celelalte servicii de:
-Procesare a sangelui placentar;
-Validarea viabilitatii, sterilitatii si analiza calitativa si cantitativa a celulelor
-Depozitarea criogenica
- Eliberarea in conditiile legii a unitatii de sange placentar
sunt asigurate de catre CBC Laboratories SA, companie parte integranta a grupului Cord Blood Center.

Precizam de asemenea ca pe toata durata de functionare in Romania, Cord Blood Center a obtinut pentru fiecare unitate de sange placentar recoltata o confirmare semnata de catre mama prin care aceasta declara ca sangele placentar „este destinat doar pentru transplant pentru copilul meu si nu face obiectul unei utilizari comerciale”
De asemenea, impreuna cu facturile pentru plata serviciilor, Cord Blood Center emite un rezultat care certifica daca unitatea de sange placentar este utilizabila pentru transplant, document in care se precizeaza volumul de sange placentar recoltat, numarul total de celule nucleate prezente in sangele placentar cat si greutatea maxima pana la care un pacient poate primi un transplant unic cu aceasta grefa, in conditii de siguranta.

In concluzie, activitatea Cord Blood Center continua sa se desfasoare in conditii de deplina legalitate!

Dr Habago Dan Sergiu
Director General/Presedinte al Consiliului de Administratie

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/cord-blood-center-ro/comunicat-de-presa-cord-blood-center-ro-08-10-09