Cost de productie

Definitie Cost de productie

Expresia in bani a consumului de factori de productie necesar producerii si vanzarii de bunuri materiale si servicii, concretizat in cheltuieli pentru materii prime, materiale, combustibil, energie, salarii, masini unelte, utilaje, instalatii, chirii, intretinere, conducere, administratie etc., pe care le suporta agentii economici.Costul de productie are o tipologie complexa: costul global, costul mediu, costul marginal.a) Costul global reprezinta ansamblul cheltuielilor necesare obtinerii unui volum de productie dat, dintr-un bun. El poate fi privit: - structural, pe termen scurt, divizat in cost global fix (acele cheltuieli ale intreprinderii care, pe termen scurt, sunt relativ independente de volumul productiei obtinute) si cost global variabil (acele cheltuieli ale intreprinderii care se modifica in functie de volumul productiei),- pe ansamblu, adica drept cost global total, ca suma a tuturor cheltuielilor suportate de catre intreprindere.b) Costul mediu (sau cost unitar) exprima costurile globale pe unitatea de produs (sau de rezultat). Se disting costul mediu fix, costul mediu variabil si costul mediu total. Costurile medii, in miscarea lor (ca si costul marginal) incep prin descrestere cand productivitatea creste, trec printr-un minim, apoi se maresc aceasta particularitate rezulta din actiunea legii randamentelor neproportionale, conform careia randamentele sunt mai intai crescatoare, trec printr-un maxim, apoi descresc. c) Costul marginal (sau costul suplimentar) exprima sporul de cost total necesar pentru obtinerea unei unitati suplimentare de productie. Costul marginal masoara variatia costului total pentru o variatie infinit de mica a cantitatii de produse.Conform Ordinului ministrului finantelor nr. 306 din 26 februarie 2002 pentru aprobarea Reglementarilor contabile simplificate, armonizate cu directivele europene, publicat in Monitorul Oficial nr. 279 bis din 25 aprilie 2002 costul de productie al unui bun cuprinde: - costul de achizitie al materiilor prime si consumabilelor, - celelalte cheltuieli directe de productie, - cota cheltuielilor indirecte de productie alocate in mod rational ca fiind legate de fabricatia acestuia.

Doresti sa adaugi un termen in dictionar ? Propune termen
Stii o definitie mai buna pentru Cost de productie? Propune definitie

Comunicatedepresa.ro cuprinde informatii relevante pentru domenii diversificate precum: politica, afaceri, sport, lifestyle, informatii si stiri despre personalitatile sau institutiile cele mai mediatizate din Romania. Sectiunea de fata este dedicata definitiilor care se refera la subiectul Cost de productie.

Aceasta zona va concentra cele mai noi definitii referitoare la Cost de productie. Definitiile termenilor despre Cost de productie cuprinse in aceasta sectiune sunt adaugate de catre utilizatorii site-ului, prin urmare responsabilitatea continutului acestora revine acestora. In cazul in care doriti sa luati legatura cu reprezentantii companiilor care au emis evenimentele si comunicate referitoare la Cost de productie, va invitam sa accesati paginile de comunicate si evenimente create referitor la Cost de productie.