Cotitate disponibila

Definitie Cotitate disponibila

Sintagma ce desemneaza acea parte a patrimoniului succesoral al unei persoane care excede rezervei succesorale si cu referire la care titularul respectivului patrimoniu poate dispune atat prin acte juridice intre vii cu titlu gratuit, cat si prin acte juridice pentru cauza de moarte (testament).Intinderea cotitatii disponibile difera in functie de clasa de mostenitori rezervatari care vine la succesiune.a) atunci cand la mostenire vine numai clasa descendentilor, fara concursul sotului supravietuitor, cotitatea disponibila are urmatoarele valori:- 1/2 din mostenire, cand exista un singur copil, iar daca acesta este predecedat, vin la mostenire urmasii acestuia- 1/4 din mostenire, in cazul in care vin sa succeada 3 sau mai multi copii sau urmasii acestorab) atunci cand la mostenire vine clasa ascendentilor privilegiati, in absenta sotului supravietuitor, intinderea cotitati disponibile este urmatoarea:- 1/2 din mostenire, cand la aceasta vin in concurs cu tatal si mama defunctului- 3/4 din mostenire cand vine sa succeada fie numai tatal, fie numai mama defunctuluic) in cazul in care vine la mostenire si sotul supravietuitor, alaturi de ceilalti mostenitori rezervatari ai defunctului, cotitatea disponibila se stabileste in procente inferioare aratate, deoarece ea se reduce cu valoarea rezervei succesorale a sotului supravietuitor care se calculeaza asupra cotitatii disponibile, asa incat sa nu se diminueze rezerva succesorala legal recunoscuta celorlalti mostenitori rezervatarid) in fine, atunci cand la mostenire vine numai sotul supravietuitor, cotitatea disponibila va reprezenta 1/2 din mostenire. Nu se iau in calcul, la stabilirea cotitatii disponibile, bunurile asupra carora, potrivit legii, nu se poate dispune nici prin acte juridice intre vii si nici prin testament. In lipsa de mostenitori rezervatari, ca si atunci cand acestia repudiaza mostenirea, cotitatea disponibila este egala cu valoarea intregii mosteniri.

Doresti sa adaugi un termen in dictionar ? Propune termen
Stii o definitie mai buna pentru Cotitate disponibila? Propune definitie

Comunicatedepresa.ro cuprinde informatii relevante pentru domenii diversificate precum: politica, afaceri, sport, lifestyle, informatii si stiri despre personalitatile sau institutiile cele mai mediatizate din Romania. Sectiunea de fata este dedicata definitiilor care se refera la subiectul Cotitate disponibila.

Aceasta zona va concentra cele mai noi definitii referitoare la Cotitate disponibila. Definitiile termenilor despre Cotitate disponibila cuprinse in aceasta sectiune sunt adaugate de catre utilizatorii site-ului, prin urmare responsabilitatea continutului acestora revine acestora. In cazul in care doriti sa luati legatura cu reprezentantii companiilor care au emis evenimentele si comunicate referitoare la Cotitate disponibila, va invitam sa accesati paginile de comunicate si evenimente create referitor la Cotitate disponibila.