Curatela

Definitie Curatela

Termen ce provine din latinescul curator - ingrijitor. Institutie reglementata de Codul familiei (art.152-157) si este organizata de autoritatea tutelara. Autoritatea tutelara va putea institui curatela:a) daca, din cauza batranetii, a bolii sau a unei infirmitati fizice, o persoana, desi capabila, nu poate, personal, sa-si administreze bunurile sau sa-si apere interesele in conditii multumitoare si, din motive temeinice, nu-si poate numi un reprezentantb) daca, din cauza bolii sau din alte motive, o persoana, desi capabila, nu poate, nici personal, nici prin reprezentant, sa ia masurile necesare in cazuri a caror rezolvare nu sufera aminarec) daca, din cauza bolii sau alte motive, parintele sau tutorele este impiedicat sa indeplineasca un anumit act in numele persoanei ce reprezinta sau ale carei acte le incuviinteazad) daca o persoana, fiind obligata sa lipseasca vreme indelungata de la domiciliu, nu a lasat un mandatar generale) daca o persoana a disparut fara a se avea stiri despre ea si nu a lasat un mandatar general (Codul familiei, art. 132,139,146,153-157).A se vedea si:- art. 15 si 16 din Decretul nr. 31/1954 privitor la persoanele fizice si persoanele juridice- art. 39 din Legea nr. 105/1992 privind reglementarea raporturilor de drept international privatPentru alte cazuri de curatela a se vedea:- art. 816 din Codul civil- art. 44 din Codul de procedura civila, astfel cum a fost modificat prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 138/2000- art. 72 din Legea notarilor publici si a activitatii notariale nr. 36/1995.

Doresti sa adaugi un termen in dictionar ? Propune termen
Stii o definitie mai buna pentru Curatela? Propune definitie

Comunicatedepresa.ro cuprinde informatii relevante pentru domenii diversificate precum: politica, afaceri, sport, lifestyle, informatii si stiri despre personalitatile sau institutiile cele mai mediatizate din Romania. Sectiunea de fata este dedicata definitiilor care se refera la subiectul Curatela.

Aceasta zona va concentra cele mai noi definitii referitoare la Curatela. Definitiile termenilor despre Curatela cuprinse in aceasta sectiune sunt adaugate de catre utilizatorii site-ului, prin urmare responsabilitatea continutului acestora revine acestora. In cazul in care doriti sa luati legatura cu reprezentantii companiilor care au emis evenimentele si comunicate referitoare la Curatela, va invitam sa accesati paginile de comunicate si evenimente create referitor la Curatela.