Sistemele de incalzire ale viitorului se vor baza pe energie solara si electricitate!

BUCURESTI - 30 mai 2013

Comunicat tip General in Arhitectura / Design, Constructii, Stiinta / Cercetare

O locuinta neutra din punct de vedere al consumului de energie, care dispune de sisteme de incalzire pe baza de energie solara si electrica, reprezinta o solutie completa pentru viitor. Noua locuinta Energy+ din Hatting, Danemarca, este proiectata si construita pentru viitor. Din exterior, are aspectul unei cladiri obisnuite. Si, in mare masura, asa si este, doar ca tehnologia moderna a transformat-o intr-o casa inteligenta si eficienta din punct de vedere energetic.

Casa Energy+, Hattig Danemarca

Casa Energy+, Hattig Danemarca

Locuinta ecologica a viitorului produce electricitate cu ajutorul energiei solare

Timp de mai multe decenii, energia electrica folosita ca sursa de incalzire a fost aspru criticata si multe persoane o asociaza cu un cost ridicat al energiei. In prezent insa, solutiile de incalzire bazate pe energia electrica au devenit o alegere inteligenta si ecologica.

Sistemul de incalzire electrica prin pardoseala si celulele fotovoltaice reprezinta noi optiuni ecologice pentru proprietarii de locuinte ai generatiei viitoare. Datorita izolatiilor performante si a consumului redus de energie, locuinta produce un surplus de electricitate pe timpul verii care este „revandut” retelei de alimentare cu energie electrica, in timp ce, pe timpul iernii, energia electrica poate fi procurata din nou, la acelasi pret. Cu alte cuvinte, locuinta isi produce propria energie electrica fara emisii de CO2 si fara a renunta la niciunul dintre conforturile din ziua de azi.

Locuinta viitorului se construieste in prezent si transforma lumina solara in electricitate, o investitie profitabila pentru toate partile vizate.

Exploatarea surselor de energie alternativa

Casa Energy+ din Danemarca este dotat cu un astfel de sistem. Energia electrica a locuintei este furnizata prin intermediul unui panou fotovoltaic de 6 kW. Energia astfel obtinuta este transformata din curent continuu in curent alternativ de 230 V cu ajutorul invertoarelor Danfoss. In lunile de vara, se produce chiar un surplus de electricitate care este preluat de reteaua de alimentare cu energie electrica.

Locuinta dispune de un panou solar de 4.4 m2 folosit pentru incalzirea apei menajere, care este ulterior stocata intr-un rezervor destinat apei calde, in camera cazanului.

Pentru a asigura un confort termic adecvat, un sistem de incalzire electrica prin pardoseala DEVI a fost integrat in pardoseala de beton la parterul locuintei, in timp ce, la etajul superior, sub pardoseala din lemn a fost instalat un sistem DEVIdry , pentru a asigura o incalzire rapida.

Dispozitivul DEVILink CC (consola centrala) regleaza termostatele din diversele incaperi si reprezinta consola centrala unica, inteligenta, care controleaza intregul sistem de incalzire al locuintei.

Consumul anual de energie al locuintei este de aproximativ 6.000 kWh, incluzand consumul destinat incalzirii si cel destinat apei calde menajere. Instalatia fotovoltaica produce 5.800 kWh iar sistemul de incalzire a apei 2.500 kWh, insemnand ca productia neta de energie a locuintei este mai mare decat energia consumata, devenind in acest fel o locuinta de tip energy-plus (energie pozitiva).

Locuinta Energy+ din Hatting reprezinta un exemplu concludent de solutie completa si de viitor in acest domeniu, bazata pe energie solara si electricitate, capabila sa asigure confort si control la cel mai inalt nivel.

Mod de functionare

De fapt, sistemul este pe cat de simplu pe atat de ingenios. In loc de a obtine energie electrica produsa cu ajutorul combustibililor fosili sau nucleari, proprietarii de locuinte pot sa-si produca propria energie electrica in mod ecologic si gratuit.

Panourile fotovoltaice capteaza razele solare iar apoi invertoarele solare Danfoss transforma energia solara in electricitate. Energia electrica este folosita la incalzirea locuintei prin sistemul electric de incalzire prin pardoseala DEVI, precum si la alimentarea sistemului de ventilatie si recuperare a caldurii. Pe timpul lunilor de vara, locuinta Energy+ produce mai multa energie decat cea consumata. Surplusul de electricitate este vandut furnizorului de energie electrica si poate fi recumparat la acelasi pret pe timpul lunilor de iarna. „Mersul in sens invers” al contorului de electricitate reprezinta factorul cheie care face din aceasta solutie completa o investitie financiara profitabila.

Cum putem dezvolta in Romania un astfel de proiect?

Multi proprietari de locuinte isi doresc sa nu mai depinda de sursele de energie bazate pe combustibili fosili, mai ales pentru a evita costurile energetice extrem de fluctuante si greu de prevazut. Din acest motiv, solutiile alternative convenabile din punct de vedere financiar, oferite de partenerii nostri specializati in acest sector, sunt absolut necesare. Atunci cand incepeti un proiect nou sau de renovare, cereti arhitectilor dumneavoastra sa ia in calcul inca din faza de proiectare sistemul de incalzire electrica. Acesta este usor de instalat, intretinut si folosit. Mai mult, in Romania exista in prezent programe de finantare care va pot ajuta sa obtineti casa verde pe care vi-o doriti, sustinand financiar proiectul dumneavoastra.

Despre Devi

Producătorul Danfoss al sistemelor DEVI este lider european în domeniul sistemelor de încălzire electrică prin pardoseală şi în domeniul sistemelor exterioare pentru topirea gheţii şi zăpezii - poziţie pe care o ocupă datorită interesului pentru sistemele avansate, fabricate în cele mai avansate centre mondiale de competenţă pentru încălzirea prin pardoseală.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/danfoss/sistemele-de-incalzire-ale-viitorului-se-vor-baza-pe-energie-solara-si-electricitate