Perspectiva afacerilor cu statul

BUCURESTI - 13 februarie 2013

Comunicat tip Produse / Servicii in Afaceri

Intr-o lume a afacerilor dominate din ce in ce mai mult de nesiguranta, in ceea ce priveste onorarea ferma a obligatiilor contractuale, devine tot mai atractiva posibilitatea obtinerii unor venituri sigure pe un termen definit, prin abordarea contractelor de achizitii publice .

Perspectiva afacerilor cu statul

De unde povine aceasta quasi siguranta?

Analizand in primul rand, „izvorul” achizitiilor publice, acela de a acoperi, prin furnizare, servicii sau lucrari, nevoi „de interes public” rezulta de aici imperativitatea incheierii de catre stat, prin entitatile sale, cu agentii economici de specialitate a contractelor de achizitii sub diverse forme, din fonduri bugetate si alocate inainte de inceperea procedurilor in sine.

Contractele „cu statul”, asa cum sunt numite empiric achizitiile publice devin astfel pentru entitatile private obiective bine determinate din punct de vedere al resurselor utilizabile si al veniturilor incasabile.

Acest proces are loc intr-un context legislativ activ, armonizat directivelor europene in domeniu si patronat de foruri cu rol atat de supervizare (ex. ANRMAP – Autoritatea Nationala de Reglementare si Monitorizare a Achizitiilor Publice) cat si de sanctionare (CNSC – Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor).

Cum s-a nascut profesia de „Expert Achizitii Publice”?

Gandirea in sfera achizitiilor publice difera intr-o oarecare masura de cultura juridica: desi principiile de drept si orientarea sunt aceleasi, expertul in achizitii publice urmareste sa gaseasca acea cale legala care sa se adapteze cat mai bine si mai simplu la nevoile conjugate ale autoritatilor contractante, ale agentilor economici si ale publicului beneficiar direct al contractului de achizitie publica.

In acest sens, pe langa gasirea solutiei legale optime, expertul in achizitii publice, realizeaza o ampla cercetare de piata pentru clientul sau, in sensul determinarii tuturor factorilor de care depinde reusita implementarii contractului de achizitie publica.

La momentul actual platforma pe care se deruleaza procedurile de achizitii publice in Romania este gestionata de Sistemul Electronic de Achizitii Publice prin intermediul site-ului: www.e-licitatie.ro, iar cadrul legal este reglementat de OUG 34 / 2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii, implementata prin normele metodologice aprobate de HG 925/2006.

Asupra necesitatii externalizarii sau infiintarii unui serviciu de achizitii publice in cadrul companiilor mijlocii si mari, vom reveni intr-un material viitor.

Diana Spinciu
Dates RO - Consultant achizitii publice

Despre SC DATES PACK SRL

Inca de la infiintare, Echipa Datesro se bucura de participarea activa in peste 5000 de proceduri de achizitie, in integralitatea lor, dar si de rezolvarea favorabila a unui numar de peste 2000 de contestatii, cifre acumulate in peste 10 ani de experienta in domeniul achizitiilor publice.
Pornind de la premisa ca informatiile exacte si la timp fac diferenta in business, identificam nevoile clientilor nostri si le propunem solutii customizate orientate catre rezultate.
Principala noastra preocupare este asigurarea unui dialog permanent cu clientul, care sa conduca la obtinerea de beneficii maxime pentru activitatea sa. Alaturi de noi puteti construi un parteneriat flexibil, ce va permite sa beneficiati de solutiile noastre, indiferent de problema identificata de dvs. in domeniul achizitiilor publice.