Datorie

Definitie Datorie

Sinonim - creanta pasiva, pasiv extern 1. Din punct de vedere juridic, obligatie asumata de o persoana fizica sau juridica (debitor) fata de o alta persoana fizica sau juridica (creditor), care are la randul lui o creanta, atestata intr--un raport juridic privind restituirea la un anumit termen a unei sume de bani sau a unor bunuri. Aceasta obligatie rezulta dintr-o relatie contractuala sau din lege.Datoria se stinge prin executarea completa a obligatiei.2. Din punct de vedere contabil, datoriile sunt surse de finantare externe puse la dispozitia unei intreprinderi, fie obligatari si institutii de credit (datorii financiare), fie de furnizori (in general datorii din exploatare), fie de alti terti (datorii fiscale sai sociale).Pasivul bilantier al intreprinderilor romanesti regrupeaza datoriile in patru posturi:- imprumuturi si datorii asimilate (datorii financiare)- furnizori si conturi asimilate (in general, datorii din exploatare)- avansurile primite de clienti (clienti-creditori) si alte datorii (datorii salariale, datorii sociale, datorii fiscale, datorii fata de asociati si actionari, datorii fata de creditori etc.).Complementar bilantului, anexa clasifica datoriile, dupa scadenta, in:- datorii angajate in limita unui an- datorii angajate pe o perioada cuprinsa intre 1 si 5 ani si datorii angajate pe o perioada mai mare de 5 ani.Din punct de vedere financiar, dincolo de clasificarea in functie de scadenta, care permite aprecierea gradului de solvabilitate a intreprinderii, clasificarea cea mai semnificativa este aceea prin care se separa datoriile financiare (generatoare de dobanzi) de datoriile din exploatare care, cu unele exceptii, nu sunt remunerate (nu sunt purtatoare de dobanzi).

Doresti sa adaugi un termen in dictionar ? Propune termen
Stii o definitie mai buna pentru Datorie? Propune definitie

Comunicatedepresa.ro cuprinde informatii relevante pentru domenii diversificate precum: politica, afaceri, sport, lifestyle, informatii si stiri despre personalitatile sau institutiile cele mai mediatizate din Romania. Sectiunea de fata este dedicata definitiilor care se refera la subiectul Datorie.

Aceasta zona va concentra cele mai noi definitii referitoare la Datorie. Definitiile termenilor despre Datorie cuprinse in aceasta sectiune sunt adaugate de catre utilizatorii site-ului, prin urmare responsabilitatea continutului acestora revine acestora. In cazul in care doriti sa luati legatura cu reprezentantii companiilor care au emis evenimentele si comunicate referitoare la Datorie, va invitam sa accesati paginile de comunicate si evenimente create referitor la Datorie.