Insecuritatea sistemelor de supraveghere

BUCURESTI - 14 aprilie 2016

Comunicat tip General in Social, Tehnologie

Cresterea rapida a vanzarilor sistemelor de supraveghere la nivel mondial a demonstrat intregii lumi eficacitatea acestor echipamente de securitate. Oamenii se bucura de siguranta pe care aceste dispozitive le-o ofera si simt ca traiesc intr-o societate mai sigura. In acelasi timp, pentru inca foarte multi, supravegherea video ramane un teritoriu sensibil, o idee usor respinsa de lipsa de cunostinte legate de acest subiect.

Insecuritatea sistemelor de supraveghere

Exista si o alta parte a oamenilor, refractara atunci cand vine vorba de supravegherea video la nivel urban, pentru ca se simt acestia, monitorizati complet, controlati sau chiar amenintati de imposibilitatea de a se exprima si manifesta liber.  Per total, sistemele de supraveghere video au devenit o unealta puternica impotriva infractionalitatii atat la nivel rural cat si la nivel urban, dar si un adevarat simbol national al securitatii atunci cand vine vorba de o analiza amanuntita la scara larga. Este insa perfect adevarat ca in spatele sigurantei pe care aceste echipamente o ofera exista insa si o oarecare teama legata de anumite detalii ce privesc insecuritatea.

Ideea de control naste probleme de insecuritate din mai multe puncte de vedere

Prin revolutionarele tehnologii moderne implementate, sistemele de supraveghere functioneaza ca o metoda polivalenta de mediere intre oameni, organizatii si institutii. Astazi, aceste sisteme de supraveghere video permit identificarea si controlul total asupra persoanelor sau a unor anumite obiective vizate, monitorizarea, analiza individuala, stocarea de date vitale si asa mai departe. Elementul de control reprezinta insa un termen foarte important prin asociere cu aceste echipamente.

In primul rand pentru ca asa cum aminteam oamenii se simt amenintati de raspandirea unor unelte de aceste tip la nivel inalt peste tot prin orase. In al doilea rand, pentru ca elementul "control" relationat cu supravegherea video, poate privi felul in care utilizatorul are certitudinea ca isi controleaza echipamentul asa cum trebuie. Din prima explicatie a termenului "control" referitor la supravegherea video putem determina si prima explicatie a insecuritatii de care se vorbeste la nivel inalt. Este vorba de nesiguranta cu care oamenii privesc posibila putere pe care autoritatile o detin in a-i controla si monitoriza. Supravegherea video inseamna cu adevarat "putere" prin definitie. Iar acestea fiind spuse, oamenii se simt vizati si amenintati prin activitatile lor zilnice, chiar daca sunt banale.

Prezente astazi peste tot, de la structuri si infrastructuri urbane pana la sistemele de transport in comun, centre comerciale, medicale si asa mai departe, aceste sisteme de supraveghere mentin siguranta la nivel inalt si general, dar afecteaza comportamentul oamenilor care se simt ingraditi. De aici se naste o usoara reticenta a acestora care se traduce conform studiilor efectuate de specialistii britanici intr-o actiune de "respingere a acestei idei". Tragand insa linie, conform sondajelor de opinie efectuate la Londra si in alte localitati importante din Marea Britanie, englezii nu se simt nesiguri atunci cand ies pe strada, ceea ce anuleaza oricee masura de discomfort cauzata de teama de a fi in permanenta controlabili.

Pericolul insecuritatii care vine din interior

Partea a doua a elementului de control legat de sistemele de supraveghere video priveste insa un capitol mult mai important. Este vorba despre controlul pe care utilizatorul (cel care tocmai si-a achizitionat un sistem de supraveghere) il poate exercita asupra echipamentului sau.

Despre acest subiect vom vorbi insa ceva mai pe larg in cele ce urmeaza si ne vom raporta exclusiv la situatia care priveste tara noastra. In Romania anului 2015, piata de supraveghere video a inregistrat un progres spectaculos. Per total, romanii au achizitionat aproximativ 13.000 de astfel de sisteme de supraveghere, ceea ce reprezinta o cifra impresionanta fata de alti ani. In acelasi timp, dupa o analiza amanuntita, s-a constatat ca doar un procent de 20% dintre romanii proaspat proprietari de sisteme de supraveghere  isi schimba parola "default" de la Digital Video Recordere. Un calcul simplu stabileste ca aproximativ 2600 de sisteme de securitate vandute anul trecut pe teritoriul tarii noastre pot fi accesate fara prea mult efort de un hacker priceput. Amenintator este faptul ca in foarte multe cazuri, nu exista nici macar o parola! Elementul de control asupra sistemului de supraveghere video in acest context lipseste cu desavarsire, iar adevarul este ca amenintarea exista. Si din pacate adevarul conteaza si, tocmai din acest motiv, ramane probabil cea mai mare putere sau cel mai mare pacat al lumii.

In categoria adevarurilor perfect verificabile putem include si faptul ca luand in calcul acest context, controlul utilizatorilor asupra datelor cu caracter personal si mai ales asupra securitatii lipseste cu desavarsire. Cu minime cunostinte de programare orice poate face un scanner pentru clase largi de ip-uri care detecteaza daca in pagina sunt sau nu anumite componente definitorii pentru interfata unui DVR. Sfatul nostru este sa nu va bazati niciodata pe faptul ca nu va cunoaste nimeni ip-ul si este un sfat pe care il acordam mereu clientilor nostri.

Retineti ca oricine il poate gasi intamplator sau cu anumiti parametri bine definiti de cautare in google! Iar de aici, expunerea dumneavoastra devine mare, pentru ca riscurile sunt numeroase si trebuie luate in calcul. Lipsa de control din acest punct de vedere denota o adevarata insecuritate in privinta sistemelor de securitate video si trebuie explicata ca atare, pentru ca utilizatorii sa stie cu ce au de a face.

Ganditi-va ca daca cineva reuseste sa va acceseze sistemul de supraveghere video (care in contextul enuntat mai sus devine incotrolabil in totalitate de catre dumneavoastra) va puteti expune inutil unor probleme reale.

Daca v-ati instalat un sistem de supraveghere interior pentru a monitoriza activitatea din locuinta a copiilor dumneavoastra sau a bonei puteti expune imagini compromitatoare sau importante infractorilor sau celor care pot profita de aceste detalii (inclusiv imagini personale, care tin de nuditate, familie etc). De asemenea, un infractor priceput care va poate sparge sistemul de securitate devenit incontrolabil poate profita pentru a da o spargere, analizandu-va programul, comportamentul, activitatea. Sau daca reuseste sa dea in cel mai nedorit caz spargerea se poate folosi de aceasta bresa de securitate pentru a sterge inregistrarile si a anula orice proba incriminatorie.

Masuri de preventie

Cu siguranta ca cei mai mult "specialisti" v-ar recomanda sa puneti o anumita parola pentru a anula astfel de situatii periculoase. Din pacate, ideea se loveste de un fals cataclismic. Pentru ca parola, fie ea si personalizata, poate fi ghicita cu un atac de tip "bruteforce". Recomandarea pe care o facem noi este si solutia pe care o oferim de regula tuturor clientilor nostri si priveste un detaliu cu mult mai sigur.

Noi va sfatuim sa stergeti userul "admin" in totalitate, pentru ca cei mai multi hackeri incearca de regula sa atace parola de admin! In acest context, veti crea ulterior un user nou pentru ca, adevarul este ca orice idee de nume este de 100 de ori mai buna decat simplitatea pe care o ofera "admin". Nu trebuie sa puneti neaparat o parola complicata, puteti folosi orice tip de parola pentru ca este demonstrat deja dupa analize amanunite ca un sistem de supraveghere video care are un username "admin" si o parola "complicata" este cu mult mai usor de spart decat un sistem care are ca username de acces "orice" parola 1234. Procedand astfel, veti avea garantia ca sistemul dumneavoastra de supraveghere video va scapa de pericolul de a fi controlat "din exterior" si va deveni un echipament de securitate aflat in exclusivitate sub controlul dumneavoastra.

Mai multe informatii si tutoriale gasiti pe site-ul nostru supravegherevideo.com .

Despre Digital Tech Trading Srl

Firma Digital Tech Trading şi-a început activitatea în anul 2007, pornind de la ideea de a oferi clienţilor o gamă variată de camere supraveghere la cel mai bun raport pret/calitate.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/digital-tech-trading-srl/insecuritatea-sistemelor-de-supraveghere