CONDITII DE VIATA MAI BUNE IN COMUNITATILE RURALE CARE BENEFICIAZA DE TEHNOLOGIE

BUCURESTI - 20 mai 2011

Comunicat tip General in IT&C

O participare imbunatatita a mediului rural la economia bazata pe cunostere are un impact profund asupra circumstantelor economice si sociale ale unei tari.

Tema centrala a Zilei Mondiale a Telecomunicatiilor si Societatii Informationale (WTISD) – 17 mai - accentueaza faptul ca jumatate din populatia lumii traieste in zone rurale si aceasta jumatate reprezinta un procent de aproape 70% al populatiei mondiale sarace si mai putin educate. Prin izolare economica, sociala si geografica, majoritatea acestui grup este impiedicata sa beneficieze de multiplele avantaje oferite de accesul la tehnologie. In timp ce accesul fizic la tehnologie se imbunatateste ( prin investitii din ce in ce mai coerente si eficiente in conexiune mobila si de tip broadband), nivelul de competente digitale foarte scazut al locuitorilor din zona rurala ii opreste sa profite la maxim de beneficiile obtinute prin intermediul tehnologiei.

Uniunea Internationala a Telecomunicatiilor ( departament al Organizatiei Natiunilor Unite responsabila de WTISD) subliniaza in mod corect faptul ca ICT si e-aplicatiile asociate reprezinta instrumente cheie pentru imbunatatirea administratiei si a serviciilor esentiale in mediul rural, aspecte precum sanatatea, apa potabila, educatia, mancarea si adaposturile etc., si ca neconcordantele aparute in asigurarea si accesul catre acesti factori creste diferenta de prosperitate intre zonele rurale si urbane. Asigurarea acestor servicii este esentiala si pentru mentinerea tintelor Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului ONU, dar nu ating potentialul pe care dezvoltarea cunostintelor si aptitudinilor ICT il poate aduce locuitorilor din mediul rural.

In mod traditional, sprijinul economiei rurale a fost intotdeauna agricultura si accesul imbunatatit la tehnologie impreuna cu abilitatea de a folosi tehnologia in mod efectiv revolutioneaza metodele de agricultura, in special utilizarea tehnologiei mobile in zone in care conexiunea de tip broadband ramane destul de scumpa. In timp ce regiunile rurale depind din ce in ce mai putin de economia agrara, accesul si competentele de a utiliza efectiv tehnologia deschid drumul catre o dezvoltare economica mai diversa, cum ar fi stabilirea de call centre ori descentralizarea agentiilor guvernamentale. Acestea duc la aparitia de noi locuri de munca la nivel local, permit dezvoltarea unor centre rurale prospere si previn migrarea fortei de lucru catre centrele urbane supraaglomerate. De asemenea, nivelul de comunicatii crescut asigurat prin intermediul tehnologiei dau posibilitatea acestor comunitati non-urbane de a avea acces la informatie si de a face schimburi atat la nivel local cat si cu orasele mai mari, fapt ce contribuie la coeziune sociala si la o distributie geografica egala a bunastarii.

Fundatia ECDL, ca principal sustinator al cunostintelor digitale, a lucrat impreuna cu guvernele, organizatiile interguvernamentale si ONG-uri, incepand din 1997, pentru a asigura programe de dezvoltare a competentelor digitale la nivelul unora dintre cele mai izolate regiuni din lume. Pe masura ce aspectele economice, sociale si educationale pentru locuitorii acestor regiuni sunt cu mult imbunatatite prin intermediul accesului la tehnologie (atat la infrastructura ICT cat si la cunostintele pentru a utiliza ICT), intreaga tara se bucura de beneficii la nivel national.

Despre ECDL ROMANIA

ECDL ROMANIA
Permisul european de conducere a computerului (ECDL – European Computer Driving Licence) este cel mai raspandit program de certificare a competentelor digitale recunoscut la nivel international in peste 148 de tari si numara pana in prezent peste 11 milioane de persoane inregistrate in program.
In afara Europei, certificarea este cunoscuta sub numele ICDL (International Computer Driving Licence).
Certificarea ECDL este vendor-independent, examenele pot fi sustinute pe mai multe suite de aplicatii.
ECDL ROMANIA este Operatorul National al licentei ECDL in Romania, cu o retea de peste 600 de centre de instruire si testare acreditate pe intreg teritoriul tarii.
Pentru mai multe informatii accesati www.ecdl.org.ro sau www.ecdl.org , www.equalskills.ro.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/ecdl-romania/conditii-de-viata-mai-bune-in-comunitatile-rurale-care-beneficiaza-de-tehnologie