Lista lui Alex. Stefanescu, lansare-eveniment la Bookfest 2014

BUCURESTI - 23 mai 2014

Comunicat tip General in Educatie / Cultura, Monden / Lifestyle, Media / Publicitate

Lista lui Alex. Stefanescu, un proiect nou si independent sub umbrela colectiei Strada Fictiunii – lansare-eveniment, sambata, 31 mai, ora 12.30, standul Editurilor ALL, Salonul de Carte Bookfest 2014.

Invitati: Alex. Stefanescu, Silvian Floarea, Freddy Garbaci, Cornel Popa, Vlad A. Popescu

Lista lui Alex. Stefanescu, lansare-eveniment la Bookfest 2014
 In colectia mea voi primi oaspeti de seama, dar le voi acorda azil literar si unor autori marginalizati. Deviza acestei colectii este aceea pe care am adoptat-o inca de la inceputul carierei mele de critic literar: „Hai sa ne bucuram impreuna de frumusetea literaturii! 

Alex. Stefanescu, scriitor, critic literar

Lista lui Alex. Stefanescu isi propune promovarea scriitorilor romani contemporani in galeria de onoare a unei colectii cu o vasta panoplie de autori contemporani, proveniti de pe toate continentele lumii.

 

Lista lui Alex. Stefanescu  debuteaza cu trei romane si o carte de proza scurta:

Freddy Garbaci, Paraclet

Silvian Floarea, Premiul

Cornel George Popa, Salonul de masaj

Vlad A. Popescu, Viata face toti banii

 

 „In Bucuresti au aparut dupa 1989 cateva turnuri de beton si sticla. Ele sunt un fel de zgarie‑nori la proportiile Romaniei. Au lifturi transparente, care transporta in sus si in jos barbati tepeni cu costum si cravata si femei cu parul vopsit in culori metalizate, ca ale masinilor de lux care asteapta in parcarile din apropiere. Cine sunt barbatii si femeile care populeaza birourile numeroase din aceste turnuri ? Cu ce se ocupa ? Ce e in sufletul lor ? De ce simuleaza relaxarea, desi isi consulta mereu ceasurile ? De ce sunt de o politete desavarsita, daca nu le pasa niciodata unora de altii ? La toate aceste intrebari si la multe altele raspunde Freddy Garbaci in romanul Paraclet.“. (Alex. Stefanescu despre Paraclet)

  

„Romanul Premiul, cu un titlu care il face sa para inofensiv, contine in el dinamita literara. Poate fi citit ca un thriller, ca o satira, dar si ca o parabola despre alienarea la care duce stilul nostru de viata de azi. Daca ar afla de existenta acestui roman, americanii – sunt sigur – ar da bani grei ca sa obtina dreptul de a-l ecraniza.“  (Alex. Stefanescu despre Premiul)

 

„Salonul de masaj (erotic) aflat in centrul atentiei lui Cornel George Popa  este un paradis artificial si, in acelasi timp, un loc de pierzanie, comparabil cu acela descris de Mircea Eliade in nuvela La Tiganci.

Faptele sunt povestite la persoana intai, intr-un stil patetic-repetitiv, de lamentatie deznadajduita, chiar de proprietara salonului, acuzata pe nedrept de uciderea a patru barbati si condamnata la douazeci de ani de inchisoare. Ce se va intampla cu aceasta femeie – care are si o fetita de aproape patru ani, Miruna Silvestri Mircescu, destinatara din viitor a spovedaniei – veti afla, stimati cititori, pe cont propriu, intrucat, sunt convins ( bazandu-ma pe propria mea experienta) nu veti lasa cartea din mana pana la parcurgerea ultimei pagini. “ (Alex. Stefanescu despre Salonul de masaj)

 

„Ludica si parabolica, purtatoare a unui secret umor, ca aceea a lui Razvan Petrescu sau a Doinei Rusti, proza lui Vlad A. Popescu se remarca in acelasi timp prin perspicacitate in intelegerea-imaginarea modului de functionare a psihologiilor. Personajele, repede si expresiv schitate, isi dezvaluie modul de a gandi pe parcursul unor dialoguri alerte. Schimburile de replici, de pe pozitii de obicei adverse, seamana cu un meci de ping-pong si sunt captivante.“ (Alex. Stefanescu despre Viata face toti banii)

 

Pe Strada Fictiunii au existat inca de la inceput autori romani. In prezent se regasesc in seria „Contemporani” opt volume scrise de autori romani, la care se vor adauga in fiecare sezon titluri si nume noi. Am refuzat de la bun inceput sa separam autorii romani de cei straini, dintr-un motiv foarte simplu: consideram ca cine face acest lucru trebuie sa separe si englezii, francezii, nemtii, spaniolii, japonezii s.a.m.d. Sa aiba fiecare colectia lui. Or, limba si cultura imprumuta un parfum specific oricarei bucati literare – si cu atat mai mult uneia bune –, dar nu o transforma intr-o noua categorie literara.

Prin urmare, „Lista lui Alex. Stefanescu” nu isi propune sa separe autorii romani de cei straini, ci doar sa ajute autorii romani sa ajunga la iubitorii de literatura. Si invers. Iar pentru asta am cerut sprijinul unui mare iubitor al literaturii romane.

Ne-am dori foarte mult sa marcam astfel inceputul unei frumoase prietenii intre autorii romani si cititorii romani. Si am dori ca, intr-o buna zi, cititorii sa aleaga un autor strain din Strada Fictiunii pentru ca este in aceeasi colectie cu un autor roman care le-a placut, nu invers.

                                                      Viorel Zaicu, director editorial ALL

 

Strada Fictiunii este o colectie de literatura universala a Editurii ALLFA, parte a Editurilor ALL. O colectie urbana, cosmopolita, eterogena, perfect racordata la prezent, Strada Fictiunii are patru sectiuni: Clasic, Contemporan, Crime si Bestseller. Aceasta colectie poate fi usor imaginata ca o strada cu arhitectura eclectica, pe care modernitatea si traditia se imbina perfect. O strada cu care s-ar putea mandri orice metropola din peisajul literar al lumii si unde locuiesc fascinantii magicieni ai povestirii din ultimul secol.

Despre Editura ALL

Editura ALL

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/editura-all/lista-lui-alex-stefanescu-lansare-eveniment-la-bookfest-2014