Presa maghiară din Bucureşti a împlinit 60 de ani de existenţă

BUCURESTI - 2 octombrie 2007

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

În luna septembrie s-au sărbătorit la Bucureşti 60 de ani de presă centrală maghiară. Miercuri, 26.09.2007 a avut loc la Centrul Cultural Ungar din Bucureşti festivitatea ce a marcat această aniversare, organizat de cotidianul Új Magyar Szó.

Predecesorul cotidianului Új Magyar Szó, numit Romániai Magyar Szó, iar mai târziu Előre, a fost fondat cu exact 60 de ani în urmă, în septembrie 1947. Cu ocazia acestei aniversări cotidianul Új Magyar Szó a organizat o festivitate la Centrul Cultural Ungar din Capitală, la care au participat 200 de oaspeţi printre care numeroase personalităţi ale vieţii publice maghiare din capitală.
Evenimentul a fost deschis cu discursul festiv al d-lui Vincze Loránt, director general al editurii Scripta (editorul cotidianului sărbătorit), prezentând un scurt istoric al cotidianului, marcând principalele repere ale presei centrale maghiare: înfiinţarea cotidianului Romániai Magyar Szó, transformarea sa în oficios de partid sub titulatura de Előre, relansarea sub numele de Romániai Magyar Szó în 23 decembrie 1989 şi transfomarea într-o altă formulă editorială şi economică sub numele de Új Magyar Szó. Redactorul şef, dl. Salamon Márton László în cadrul discursului său printre altele a citat din scrisoarea unui fost coleg, Cseke Gábor, care, făcând referire la trecutul comunist de trista amintire al ziarului şi la presiunea sub care erau nevoiţi să lucreze pe vremuri, a afirmat: “Trebuie doar să vă urmaţi conştiinţa ... şi veţi evita problemele.” Dl. Markó Béla, preşedintele UDMR a apreciat reuşitele profesionale ale ziarului, şi a subliniat necesitatea exigenţei în ceea ce priveşte corectitudinea limbajului folosit. Acţionarul principal al editurii Scripta, senatorul Verestóy Attila a vorbit despre primele sale contacte cu presa centrală maghiară şi sprijinul permanent, care nu se compensează din punct de vedere financiar. Dânsul este considerat un mecena al presei centrale în limba maghiară, întrucât finanţează din averea proprie titlurile editate de Editura Scripta S.A. În cadrul discursurilor s-a afirmat că ziarul, prin existenţa sa, a contribuit la răspândirea culturii şi îngrijirea limbii maghiare în comunităţile etnice din ţară şi în afara ţării, şi îşi propune în continuare cultivarea acestora.
După discursurile festive a urmat vernisajul expoziţiei itinerante de fotografii de presă, o colecţie a fotografiilor din ultimii doi ani, expusă deja în mai multe oraşe ale ţării. Zoltán Simonffy, editor foto la Jurnalul Naţional era cel care a deschis expoziţia, subliniind că „fotografiile nu fac parte din acele fotografii tragice atât de obişnuite în presă; dimpotrivă ele sunt foarte reuşite, reflectând viaţa reală”.
Proiecţia video a imaginilor din arhiva Előre s-a bucurat şi ea de mare succes. Evenimentul a fost încheiat cu un concert jazz al formaţiei Swinging Train din Cluj.
La eveniment au fost prezenţi oaspeţi precum reprezentantul ambasadei Republicii Ungare, domnul Drávucz Herbert, preşedintele UDMR, domnul Markó Béla, miniştrii Winkler Gyula şi Borbély László, senatori, deputaţi şi secretari de stat.
Editura Scripta S.A. editează la Bucureşti cotidianul Új Magyar Szó şi portalul de ştiri maszol.ro, iar la Oradea săptămtămânalul de ştiri şi atitudine Erdélyi Riport.

Frohlich Orsolya – PR assistant Ed. Scripta Sa
Bucureşti, 28.09.2007.

Despre Editura Scripta S.A.

013701 Bucureşti
P-ţa Presei Libere nr.1, corp B, etaj III, cam. 342-353
tel. 031/405-4088

fax: 021/317-8847