ADVANCE cel mai mare studiu în diabetului zaharat de tip II

BUCURESTI - 24 iunie 2008

Comunicat tip General in Sanatate

Marți, 24 iunie 2008, ora 10:30 a avut loc conferința de presă în cadrul căreia au fost comunicate rezultatele celui mai mare studiu de diabet (ADVANCE), care revoluționează ghidurile terapeutice existente.

Diabetul zaharat de tip II reprezintă la ora actuală o problemă globală datorită numărului mare de persoane afectate şi prevalenţei din ce în ce mai crescute (numai în Romania sunt peste 50.000 de cazuri nou înregistrate anual, iar 5% dintre români au diabet zaharat confirmat). Aceste statistici alarmante au condus spre necesitatea formulării unui apel de informare asupra pericolelor existente, care să depășească grupul specialiștilor, adresându-se direct publicului larg, prin intermediul presei.

Organizat la inițiativa Servier Pharma, conferința a reunit cei mari diabetologi români al căror renume depășește granițele țării:

prof. dr. Nicolae Hâncu (director al Clinicii de Diabet din Cluj și șef al catedrei de Diabet, Metabolism și Boli Metabolice de la Universitatea ”Iuliu Hațieganu” din Cluj, președinte de-a lungul mai multor ani al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, fondator și președinte al Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, membru al mai multor societăți științifice și autor a peste 220 de studii publicate în țară și străinătate),
prof. dr. Mariana Graur (conducătoare a catedrei de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași, director al departamentului de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice al clinicii ”Sf. Spiridon” din Iași, autoare a peste 120 de studii),
prof. dr. Radu Lichiardopol (profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila”, București, și al Institutului de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice ”N. Paulescu”, autoare a peste 200 de studii),
prof. dr Maria Moța (profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie și director al Clinicii de Diabet din Craiova, autoare a peste 200 de studii).

Cuvântările au avut ca temă rezultatele studiului ADVANCE, pe fondul creșterii dramatice a cazurilor de diabet zaharat înregistrate în România în ultimii ani (de la 3,5 % la 8%). Acest aspect se înscrie în trendul ascendent general înregistrat pe plan mondial. Prof. dr. Mariana Graur a numit diabetul zaharat ”boala secolului” și a subliniat faptul ca incidența mare a celor afectați precum și costurile sociale implicate au determinat poziționarea acestei maladii sub atenția specială a ONU, care și-a asumat sarcina de a sensibiliza opinia publică printr-o amplă serie de acțiuni.
Prof. dr. Nicolae Hâncu a adăugat ca România, prin diabetologii săi, se implică activ în studiile desfășurate în întreaga lume, în speranța diminuării ratei de incidență.

Evenimentul s-a bucurat de o mare atenţie, concretizată prin numărul mare de persoane prezente – doctori, medici rezidenți, interniști, profesori, persoane din conducerea Servier Pharma și numeroși reprezentanți ai presei centrale și de specialitate.

Iniţiat, condus, monitorizat, analizat şi prezentat de către George Institute for International Health din Australia, independent de orice companie farmaceutică, studiul a înrolat 11.140 bolnavi de diabet din 20 de ţări, a căror evoluţie a fost urmărită timp de 5 ani. Este cel mai mare studiu desfășurat în diabetul zaharat, rezultatele sale fiind făcute publice în premieră pe 6 iunie la San Francisco.

Studiul a avut răsunet în întreaga lume medicală, datorită rezultatelor excelente prezentate – controlul intensiv al glicemiei prin administrarea gliclazidului MR (un antidiabetic oral, prezent şi pe piaţa românească ca produs original Servier Pharma), reducerea semnificativă a riscului de afectare renală la pacienţii cu diabet zaharat tip II.

După o perioadă de urmărire de circa 5 ani de zile, studiul ADVANCE a demonstrat că un control intensiv al valorilor glicemiei nu conduce la o creştere a riscului de deces (aşa după cum s-a arătat în studiul ACCORD, aceasta fiind şi principala cauză care a dus la oprirea acestuia).

Într-adevăr, în grupul supus unui control intensiv al valorilor glicemice (realizat prin administrarea a 1-4 tablete Diaprel MR zilnic) a fost atinsă o valoare a HbA1c de 6.5% comparativ cu 7.3 % înregistrată în lotul controlat standart, diferenţa medie pe tot parcursul studiului fiind de 0.7% între cele două loturi.

Rezultatele studiului au demonstrat o reducere semnificativă statistic a riscului compozit de apariţie a evenimentelor macro- şi microvasculare (-10%), aceasta fiind datorată în principal reducerii cu 14% a evenimentelor microvasculare. Dintre acestea, reducerea riscului de nefropatie a fost cea mai importantă (-21%) ceea ce confirmă faptul că Diaprel MR asigură o protecţie renală deosebită pacienţilor diabetici. De asemenea, reducerea riscului relativ pentru macroalbuminurie cu 30% şi pentru microalbuminuriei cu 9% este deosebit de importantă știut fiind faptul că albuminuria este recunoscută drept marker al afectării renale şi predictor al creşterii riscului cardiovascular.

Deși nu sunt semnificative statistic, s-a înregistrat o reducere a riscului relativ de evenimente macrovasculare majore (6%) și a riscului de mortalitate cardiovasculară în rândul pacienţilor diabetici supuşi controlului glicemic intensiv.

Atunci când analizăm însă aceste date, trebuie să ţinem cont de mai multe aspecte:
-în primul rând, timpul de la înrolarea în studiu şi până la evaluarea (după 4.5 – 5 ani) riscului relativ macrovascular este mult prea scurt, în studiile similare (cum ar fi UKPDS sau STENO 2), aceste date fiind evaluate după 8.3; 13 sau chiar 15 ani.
-mai mult, nu trebuie să uităm faptul că ambele loturi incluse în studiu au beneficiat de un tratament optim, foarte eficient, care a făcut, spre exemplu, ca deşi rata incidentelor cardiace să fie iniţial estimată la 3%, ea s-a dovedit a fi în final de doar 2,2%, aceasta datorita faptului ca toti pacienţi au fost tratati optimal cu terapie hipolipemianta si antihipertensiva.

Despre Elite Art Club UNESCO

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul departamentului de evenimente corporate al Ella Traveland, agenție de turism specializată în circuite turistice în țară și străinătate.
Ana Ivanov
021.315 65 11
info@eliteart.org

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/elite-art-club-unesco/advance-cel-mai-mare-studiu-in-diabetului-zaharat-de-tip-ii