Retrospectivă şi noi direcţii în proiectul „Pictori de azi la Balcic”

BUCURESTI - 9 octombrie 2009

Comunicat tip General in Arta & Entertainment

Asociaţia ELITE ART Club UNESCO anunţă cea de-a VI-a ediţie a proiectului „Pictori de azi la Balcic”. Cu această ocazie, ELITE ART Club UNESCO vă invită la o întâlnire informală cu artişti plastici, oameni de cultură şi reprezentanţi ai mediul de afaceri, marţi, 13 octombrie, ora 16:00 la restaurantul Balcic (Sos. Ştefan cel Mare, nr 1).

„Pictori de azi la Balcic” este cel mai important proiect privat de artă contemporană românească, desfăşurat cu regularitate din 2004 şi realizat exclusiv din fonduri private. Companii de mare renume pe piaţa românească au sprijinit material acest proiect, ca parte din politica de responsabilitate socială pe care o promovează.

Ediţia a VI-a, care cuprinde şi tabăra de pictură de la Balcic (5 –12 octombrie, stă sub semnul maturităţii artistice, fiind o continuare firească a tradiţiei instaurată în etapele precedente. Este o nouă etapă, care a reunit artişti plastici din întreaga ţară, sub îndrumarea curatorului şi a criticului de artă Oliv Mircea din Bistriţa: Istvan Betuker, Cristian Opriş, Claudiu Cândea, George Mircea, Ion şi Gabriela Drăghici, Mihai Sârbulescu, Doina Mihăilescu, Dionysios Christofilogiannis.
De asemenea, la această tabără de creaţie au participat şi artiştii Dragoş Constantin şi Cătălin Andrei, câştigătorii burselor ELITE ART Club UNESCO.

Noutatea principală pe care o aduce această ediţie este dată în principal de tema abordată. Dacă în anii trecuţi, lucrările se concentrau pe peisajul estival, pe verdele proaspăt al grădinilor sau pe albul clădirilor în lumina puternică a soarelui, peisajul autumnal este acum vedeta principală a lucrărilor realizate de artiştii plastici participanţi. Coasta de Argint, pitorescul portului şi al cartierului tătărăsc, turnurile zvelte ale castelului Reginei Maria, frumuseţea liniştitoare a bisericii Stela Maris, au slujit ca surse de inspiraţie pentru artişti, în efortul lor de a reda perspectiva magică a Balcicului în lucrări de viziune contemporană.

Ca şi în anii precedenţi, şedinţele de lucru în aer liber au fost însoţite de workshop-uri tematice legate de tradiţia picturii româneşti de la Balcic şi a picturii europene de peisaj, dar mai cu seamă a viitorului culturiii contemporane româneşti.

Curatorul şi criticul de artă Oliv Mircea, conducătorul acestei tabere de creaţie, se numără printre cei mai cunoscuţi şi experimentaţi curatori români. A realizat expoziţii de artă la Bistriţa, Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Bacău, Paris, Veneţia, Roma, Pisa, etc. pentru unii dintre cei mai importanţi artişti contemporani români, dintre care îi amintim pe Horia Bernea, Ion Bitzan, Paul Gherasim, Constantin Flondor, Horea Paştina, Vasile Gorduz, Silvia Radu, Ştefan Câlţia, Teodor Moraru, Cristian Paraschiv, Dan şi Lia Perjovschi, grupul SubReal. De asemenea, Oliv Mircea a editat un mare număr de cataloage de artă şi albume, între care se remarcă cele realizate pentru pictorii precum Horia Bernea,Paul Gherasim, Marcel Lupşe, Mihai Sârbulescu, grupul Prolog.

Lucrările realizate în această tabără vor fi înfățișate publicului într-o serie de expoziţii şi publicaţii de artă.

Despre Elite Art Club UNESCO

ELITE ART Club UNESCO este asociaţie culturală fără scop patrimonial implicată în organizarea şi promovarea unor proiecte care se bucura de o mare vizibilitate în rândul publicului larg şi al presei - seria concertelor 'PROMS of Delight', proiectul 'Pictori de azi la Balcic'. Principalul scop al acestor proiecte este de a aduce în prim plan adevăratele valori ale artei contemporane româneşti şi de a educa publicul in spiritul recunoşterii şi aprecierii lor.
Ana Ivanov
021.315.65.11
info@eliteart.org

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/elite-art-club-unesco/retrospectiva-si-noi-directii-in-proiectul-pictori-de-azi-la-balcic