Esantion

Definitie Esantion

Grup de subiecti, parte din populatia totala a unei colectivitati, care face obiect al unei cercetari prin sondaj si ale caror puncte de vedere sunt reprezentative pentru intreaga colectivitate (scopul unei anchete prin sondaj este ca, pornind de la un esantion restrans, sa ofere rezultate care sa poata fi generalizate pentru intreaga populatie investigata). Gradul de precizie a cercetarii depinde de talia esantionului - rezultatele sunt cu atat mai exacte cu cat esantionul luat in studiu este mai mare (conform legii numerelor mari). In testele statistice, un sondaj efectuat pe un numar de 1.000-2000 de persoane este considerat, de regula, elocvent in privinta reprezentativitatii - va furniza tot atatea informatii semnificative ca si un esantion de 10 sau de 100 ori mai mare. In general, un prag de probabilitate de 95% este considerat acceptabil pentru o buna precizie a cercetarii. Construirea esantionului se poate face: - prin metode probabiliste (aleatoare) - spre exemplu, prin tragere la sorti dintr-o lista, sau cu un anumit pas de numarare- prin metode non-probabiliste: metoda cotelor – in acest caz, caracteristicile populatiei studiate sunt prestabilite potrivit unor criterii de varsta, sex, clasa sociala, ocupatie, venit etc, care coincid cu structura populatiei-mama (de referinta) metoda itinerariului (engl. - random route) s.a. V. interval de incredere, (grad de) precizie a cercetarii, reprezentativitate (a unui esantion).

Doresti sa adaugi un termen in dictionar ? Propune termen
Stii o definitie mai buna pentru Esantion? Propune definitie

Comunicatedepresa.ro cuprinde informatii relevante pentru domenii diversificate precum: politica, afaceri, sport, lifestyle, informatii si stiri despre personalitatile sau institutiile cele mai mediatizate din Romania. Sectiunea de fata este dedicata definitiilor care se refera la subiectul Esantion.

Aceasta zona va concentra cele mai noi definitii referitoare la Esantion. Definitiile termenilor despre Esantion cuprinse in aceasta sectiune sunt adaugate de catre utilizatorii site-ului, prin urmare responsabilitatea continutului acestora revine acestora. In cazul in care doriti sa luati legatura cu reprezentantii companiilor care au emis evenimentele si comunicate referitoare la Esantion, va invitam sa accesati paginile de comunicate si evenimente create referitor la Esantion.