TOPUL ORAŞELOR în funcţie de volumul tranzacţiilor cu spaţii de birouri în S1

BUCURESTI - 27 august 2013

Comunicat tip Administrativ / Management in Afaceri, Industrie, Imobiliare

Bilanţul tranzacţiilor de birouri în ţară în S 1 2013
În afara Bucureştiului, în primul semestru din 2013 au fost tranzacţionati 9.684 mp, din care cei mai mulţi la Sibiu (3.900 mp) şi Cluj Napoca (3.500 mp). Alte tranzacţii s-au mai realizat la Timişoara (1.284 mp), Iaşi (820 mp) şi Braşov (180 mp).

TOPUL ORAŞELOR în funcţie de volumul tranzacţiilor cu spaţii de birouri în S1
 Oraşele din ţară devin interesante în această perioadă, mai ales pentru companiile IT&C, în contextul în care în Bucureşti competiţia pentru găsirea unor angajaţi calificaţi este destul de puternică. Sunt vizate în special oraşele care sunt centre universitare, unde forţa de muncă calificată este mai ieftină decât în Bucureşti.

Alexandru Petrescu, Managing Partner ESOP Consulting l CORFAC International

- Unde îşi mută birourile firmele în 2013? Pe primul loc se află Bucureştiul, cu 103.450 mp, pe locul doi Sibiul şi pe locul trei Cluj Napoca.

- În prima jumătate din 2013 s-au tranzacţionat de două ori mai multe spaţii de birouri în afara Bucureştiului decât în tot anul 2012

- Oraşul Sibiu a început să fie căutat din 2011 şi îşi continuă ascensiunea de pol şi de birouri

„Oraşele din ţară devin interesante în această perioadă, mai ales pentru companiile IT&C, în contextul în care în Bucureşti competiţia pentru găsirea unor angajaţi calificaţi este destul de puternică. Sunt vizate în special oraşele care sunt centre universitare, unde forţa de muncă calificată este mai ieftină decât în Bucureşti”, declară Alexandru Petrescu, Managing Partner ESOP Consulting l CORFAC International.

TOP ORAŞE 2013

1. Bucureşti 103.450 mp

2. Sibiu 3.900 mp

3. Cluj Napoca 3.500 mp

4. Timişoara 1.284 mp

5. Iaşi 820 mp

6. Braşov 180 mp

EVOLUŢIE FAŢĂ DE ANII PRECEDENŢI: 2013 este cel mai bun an la închirierea de birouri, suma spaţiilor închiriate numai în primul semestru din 2013 depăşind cu mult suprafaţa de anul trecut.

Dacă înainte de criză companiile preferau să aibă sediul central sau operativ aproape în exclusivitate în Bucureşti, din 2010 marile oraşe au început să fie şi ele căutate, mai ales pentru birouri pentru companii de IT sau back office pentru servicii de consultanţă.

În 2010, în Braşov, Cluj Napoca, Iaşi, Ploieşti şi Timişoara s-au închiriat în total spaţii care au totalizat 9.460 mp. Cel mai mare spaţiu s-a închiriat la Cluj Napoca, o suprafaţă de 4.000 mp de către ING Insurance, dar cele mai multe tranzacţii s-au realizat însă în Timişoara. Un client vedetă a fost compania Amazon, care şi-a ales un sediu la Iaşi, unde a închiriat 1.400 mp.

În 2011, volumul total al tranzacţiilor din afara Capitalei a crescut uşor faţă de 2010, la 10.572 mp. Printre clienţii notabili în 2011 s-au numărat Cargill, Volskbank şi Amera.

2012 a fost un an mai puţin productiv pentru închirierea spaţiilor de birouri în ţară, în afara Bucureştiului. În total s-au închiriat doar 4.958 mp, oraşe căutate fiind Sibiu, Timişoara şi Cluj Napoca.

ESOP Consulting/CORFAC International poate oferi soluţii pentru orice tip de firmă, accesând cea mai mare bază de date în care se află 760 de centre de afaceri și 1.940 de vile, adică peste două milioane mp de spații de birouri. ESOP a asistat de-a lungul timpului companii de talie medie și mare care au tranzacționat peste 250.000 mp de spații de birouri, printre companiile care și-au relocat sediul de-a lungul timpului prin ESOP se numără: COSMOTE, ENEL, IPSOS Interactive Services, KONICA MINOLTA, MEGA IMAGE, SBS Broadcasting, LUGERA & MAKLER şi alţii.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/esop-consulting/topul-oraselor-in-functie-de-volumul-tranzactiilor-cu-spatii-de-birouri-in-s1