Este Dreptul Tau

Iasi - 2 decembrie 2009

Comunicat tip General in Social

Asociatia EuroDEMOS a desfasurat proiectul Este dreptul tau! in perioada octombrie – decembrie 2009. Voluntarii EuroDEMOS au realizat in cadrul proiectului o consultare civica privind cunoasterea si respectarea drepturilor omului, consultare efectuata in perioada 01 – 27 noiembrie 2009, la nivelul Municipiului Iasi, pe un esantion de 1456 de cetateni. Dintre concluziile consultarii civice, mentionam faptul ca 46% dintre cetatenii consultati considera ca le sunt des si foarte des incalcate drepturile. In topul celor care nu respecta drepturile omului sunt autoritatile (43%) urmate de angajatori (21%).

Este Dreptul Tau

EuroDEMOS (Elite Romanesti in Cadrul European) este o asociatie de aparare a drepturilor omului, scoala alternativa de implicare, formare si afirmare a tinerilor viitori lideri de opinie, prin intermediul programelor aplicative de interes comunitar.
In perioada octombrie – decembrie 2009 Asociatia EuroDEMOS a desfasurat proiectul Este dreptul tau!, proiect finantat de Ministerul Tineretului si Sportului/Directia Judeteana pentru Tineret Iasi.

Scopul proiectului Este dreptul tau! este constientizarea de catre tineri si cetateni in general a importantei drepturilor omului.

In cadrul proiectului Este Dreptul Tau, Asociatia EuroDEMOS a desfasurat luni, 30 noiembrie la sediul Asociatiei EuroDEMOS dezbaterea publica Cine ne respecta drepturile?. La dezbatere au participat reprezentanti ai societatii civile locale dintre care mentionam membri ai Asociatiilor EuroDEMOS, Kasta Morrely, Dia Mondial, ligi studentesti, elevi si studenti de la licee si facultati din Iasi.
Dezbaterea a inceput cu o scurta prezentare a drepturilor omului, a legislatiei care le defineste si institutiilor care le apara. Un moment important a fost cel al dezbaterii rezultatelor consultarii civice realizate de voluntarii EuroDEMOS privind cunoasterea si respectarea drepturilor omului, consultare efectuata in perioada 01 – 27 noiembrie 2009, la nivelul Municipiului Iasi, pe un esantion de 1456 de cetateni.
Pentru ca asa cum reiese din rezultatele consultarii doar 17% din cei carora le sunt incalcate drepturile reclama acest lucru, pentru ca 53% dintre cei consultati au spus ca nu isi cunosc drepturile (raspunzand „nu” si „nu prea” la intrebarea „Considerati ca va cunoasteti drepturile?”), pentru ca 49% din cei consultati nu au reusit sa nominalizeze 5 drepturi pe care le au, participantii la dezbatere au apreciat necesitatea dezvoltarii unui Centru de informare cu privire la: care ne sunt drepturile, cine ni le apara si modalitatea de reclamare a abuzurilor asupra drepturilor omului.
Raspunzand acestei carente educationale existente in randul cetatenilor Asociatia EuroDEMOS a promovat public cu prilejul acestei dezbateri Centrul de Monitorizare a Respectarii Drepturilor Omului. Centrul isi propune sa raspunda nevoii comunitatii de cunoastere si respectare a drepturilor omului. Centrul isi va desfasura activitatea de luni pana vineri intre orele 16:00-18:00, la sediul Asociatiei EuroDEMOS, cu participare voluntara.

Despre EuroDEMOS

Coordonator proiect,