Avantajele de proiectare ale unei case mari cu mansarda

BUCURESTI - 3 aprilie 2018

Comunicat tip Produse / Servicii in Retail

Smart Home Concept, prin echipa sa complexa de proiectanti si arhitecti indruma viitorii proprietari de locuinta sa ia in considerare proiectarea casei tinand cont si de zona de mansarda. Avantajele caselor care includ si mansarda sunt multiple si le vom mentiona in cele ce urmeaza printr-o comparatie cu clasicele case cu etaj. Casele cu mansarda reprezinta o cale de mijloc intre casele desfasurate doar pe parter si cele cu parter si etaj, vorbind din punct de vedere al aceleiasi suprafete.

Casa cu masarda SmartHomeConcept

Casa cu masarda SmartHomeConcept

Exista numeroase proiecte case mansarda ce se pot adapta la suprafata de teren in cauza, fie vorba chiar si de aglomeratele orase. Intocmai pentru ca partea de pod se poate amenaja, deci ar putea deveni un spatiu de locuit, avantajul unei astfel de case se distinge de la sine, de la bun inceput: mai mult spatiu cu un control de costuri convenabil.

Casa cu mansarda , pentru familii

Un avantaj major al unei case ce dispune si de mansarda se refera la spatiul potrivit pentru familii. Cu cat mai extinse, cu atat mai mari incaperile si spatiile de orice fel – este o recomandare ce vizeaza clar nivelul de confort atat individual, cat si per total pentru toti membrii. In plus, dat fiind faptul ca o casa poate avea un stil versatil, se poate merge si pe ideea de duplex cu mansarda, in conditiile in care familiile in cauza ce impart  zona sunt fiecare la randu-i cu copii.

Casa cu mansada, o casa moderna

Spatiul si amplitudinea unei case permit ca aceasta sa aiba parte de o arhitectura moderna. Asadar, mansarda inclusa nu poate fi decat un motiv in plus de a va bucura de posibilitatea proiectarii unei locuinte complexe. Este vorba tot de un principiu mai modern – intrucat in trecut podul era spatiu de depozitare si atat – ca mansarda sa fie expresia functionalitatii unui spatiu, dusa la maximum.

In plus, in functie de alegerile facute, de arhitectura dorita, deci de planul casei in sine, aceasta poate fi cu adevarat interesanta. Mansardele au de regula spatiu mai limitat, insa asta nu este decat o provocare estetica de a pune la punct un loc de liniste, relaxare sau de locuit, cu toate cele necesare.

Avantajele si dezavantajele construirii unei case cu mansarda

Casele cu mansarda prin definitie se deosebesc de cele cu etaj, si aici ne referim la cele cu etaj +pod, in primul rand prin faptul ca peretii perimetrali exteriori, nu au aceeasi inaltime ca cei pozitionati in restul casei, iar suprafata locuita utila este diferita(mai mica) decat amprenta nivelului inferior. Inaltimea utila masurata la fata peretelui pana la fata “tavanului” inclinat se recomanda sa aiba minim 1.70 m pe maxim 60-70% din amprenta pentru a se incadra in situatia mansardei. Ceea ce depaseste aceste valori poate fi considerara de catre autoritati(primarie) o casa cu etaj.

In al doilea rand, o alta caracteristica dominanta a caselor cu mansarda este fie lipsa integrala a podului, fie prezenta partiala a acestuia doar in dreptul zonelor de coama care sunt mai inaltate, in dorinta de a rezolva “apele” acoperisului, ajungand chiar si la 5-6 m fata de cota planseului inferior, functie de geometria acoperisului. Aceasta zona mult inaltata fata de restul acoperisului prin inchiderea lui la o cota libera de 2.8 m cu un tavan pe structura de lemn conduce la obtinerea unui mic pod, insa avand o inaltime de obicei mica in raport cu podurilor caselor clasice cu pod.

Casele mansardate prezinta urmatoarele avantaje din punct de vedere tehnico-economic:

- structura la rosu a caselor cu mansarda este cu cca 15-20% mai ieftin de realizat decat cea a uneia cu etaj. Iar daca se toarna planseu monolit peste ultimul etaj diferenta poate creste simtitor spre 30%;

- timpul mai redus de executie cel putin pe faza de structura;

- inaltimea la coama mai redusa care in zonele poate fi un avantaj;

- impozit mai redus.

Dezavantaje:

- intrucat intre mediul exterior si interiorul mansardei este doar structura acoperisului pierderile de caldura trebuie reduse printr-o termoizolare intre capriori realizata corespunzator de adevarati profesionisti in domeniu. Recomandam ca izolatia termo-fono sa aibe o grosime de cel putin 25-30 cm de vata minerala/bazaltica(nu polistiren indiferent de tipul acestuia). Grosimea se atinge prin dispunerea alternanta a mai multor straturi. Acest proces este mai scump de realizat fata de o casa cu pod;

- forma acoperisului poate ridica probleme din cauza lucarnelor din dreptul ferestrelor sau usilor ce dau spre balcoane, dar si din cauza pantelor mari de peste 45%. Un acoperis cu multe lucarne poate creste pretul de executie cu cca 10-15% in ceea ce priveste invelitoarea sau cantitatea de lemn folosita;

- de forma acoperisului depind si inaltimile ferestrelor, un acoperis in doua ape, fara lucarne, constrange la inaltimi mici ale ferestrelor pe laturile respective. Recomandam ca, in cazul unor acoperisuri simple, fara lucarne, in doua pante inaltimea minima utila sub tavanul inclinat sa fie de cel putin 2.2-2.3 m pentru a se putea realiza o fereastra de inaltime 1.2 m deasupra unui parapet de 90-100 cm. In acest fel, disconfortul de a privi pe o fereastra sub nivelul normal dispare.

Precizari finale

Trebuie spus ca o casa cu mansarda nu este impozitata la un nivel exagerat. Se tine cont de asemenea ca o mansarda aduce si costuri mai echilibrate privind caldura spre exemplu, deci pare sa fie o idee rentabila. Asta pentru ca mansarda este si un bun izolator pentru nivelul inferior – in trecut multi doreau un soi de constructie pe acoperis de sarpanta numai din ideea de a mentine caldura casei la un nivel mai satisfacator. Acum insa, aceste constructii si-au gasit si functionalitatea, putand fi transformate intr-un spatiu locuibil.

Complexitatea acestie decizii, de a proiecta o casa cu mansarda, va trimite direct la profesionisti, in cautare de solutii optime pentru tot planul casei. Este de preferat sa se includa o zona de beci sau demisol pentru ca spatiul de depozitare a unei case mansardate este foarte limitat, chiar inexistent comparativ cu spatiul obtinut intr-un pod clasic. Acoperisul trebuie sa fie de asemenea foarte eficient la transfer termic si izolatie fonica si sa ofere protectie maxima.

Organizarea pe verticala a unei case in stil practic, dar si estetic va indruma spre proiectanti cu experienta. Smart Home Concept, ii invita pe cei interesati, sa vizioneze cateva propuneri pentru aceasta categorie de case; pagina oficiala, smarthomeconcept.ro gazduieste toate detaliile.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/european-advertising-holding/avantajele-de-proiectare-ale-unei-case-mari-cu-mansarda