Din ce sunt alcatuite vesmintele preotesti si importanta coloristicii lor

BUCURESTI - 20 martie 2018

Comunicat tip Produse / Servicii in Retail

Intocmai cum scoala impune o uniforma elevilor, armata o tinuta militara soldatilor, si biserica cere ca slujitorii sai sa imbrace anumite vesminte bisericesti. Desi pentru necunoscatori acestea pot parea asemnatoare la fiecare slujba, in fapt sunt extrem de complexe. Se diferentiaza in functie de slujbele la care sunt purtate, atat sub aspectul culorilor, al materialelor, cat si cel al secventelor biblice ilustrate.

vesminte bisericesti

vesminte bisericesti

Aceasta misiune spirituala necesita o tinuta demna de o solemnitate religioasa. Ea completeaza cadrul ceremonial, sporind duhul evlaviei in desfasurarea diferitelor randuieli bisericesti. Vesmintele bisericesti nu sunt doar niste simple obiecte, ele sunt sfintite, pentru ca misiunea in sine este una sfanta si nobila.

Sunt 2 categorii largi in ceea ce priveste tinuta slujitorilor bisericesti si anume: vesmintele neliturgice si hainele folosite pentru momentele in care se slujeste.

Denumirile tinutelor neliturgice variaza in principal in functie de zona in care slujeste preotul respectiv. Reverenda este acea haina neagra care isi gaseste originea in Bizant. In acea perioada majoritatea barbatilor purtau haine care semanau cu reverenda, culorile fiind diversificate. Rasa este o alternativa a reverendei, tot de culoare neagra, intr-o forma mai larga. In prezent, preotii se afiseaza in public fie in tinute obisnuite, decente, fie in reverenda sau rasa, spre deosebire de calugari care au obligatia permanenta de a le purta.

Vesmintele liturgice se deosebesc de cele purtate de zi cu zi de slujitorii sfintelor altare. Coloristica, simbolistica si materialele de calitate sunt doar cateva aspecte care le diferentiaza de cele obisnuite. Frumusetea si stralucirea culorile impun respect enoriasilor si contribuie la crearea unei atmosferi sacre si divine. Se poate opta intre vesminte preotesti tesute si cele brodate.

Tinuta preotului este formata din 5 vesminte si anume: stihar, epitrahil, brau, manecute si felon sau sfita. Stiharul este acea tunica lunga pe care o imbraca preotii si diaconii. Fiind realizata dintr-un material lejer si usor, uneori impresioneaza prin broderiile aplicate pe marginile sale. Simbolizeaza admiratia fata de viata curata pe care purtatorul trebuie sa o posede, dar si stralucirea divina.

Epitrahilul este un vesmant purtat numai in timpul slujbelor ce se aseamana cu o esarfa. Nicio slujba nu poate fi savarsita in lipsa acestui element, care semnifica puterea divina care se rasfrange asupra preotului.

Braul este confectionat din panza si de regula este brodat. El aminteste celor prezenti la liturghie de Cina cea de Taina. Manecutele sunt acele mansete care au brodate pe ele cruci. Prin intermediul lor se sugereaza puterea lui Dumnezeu care se propaga si asupra slujitorilor sai in aceste momente festive.

Puterea infinita a Mantuitorului este intruchipata de felon, acea haina de culoare rosie. Are forma conica si este mai scurt in partea de fata, pentru e permite lejeritate in miscari preotului.

Ce semnifica culorile vesmintelor preotesti?

Fiecare culoare este incununata de o anumita semnificatie. Acestea sunt alese in functie de perioada din calendarul bisericesc precum si de praznicul la care se slujeste. Spectrul de culori folosite se limiteaza de regula la 6 culori liturgice: alb, verde, purpuriu, rosu, albastru si auriu.

La praznicul Invierii Domnului precum si cel al Botezului Domnului se impun vesmintele albe care exprima puritatea harului lui Dumnezeu. Vesmintele de culoare verde se poarta, conform randuielilor, la sarbatoarea Pogorarii Duhului Sfant. Este binecunoscut faptul ca verdele este culoarea vietii. La Inaltarea Sfintei Cruci si la Craciun se poarta rosul inchis si purpuriul. Auriul semnifica bogatia darurilor Sfantului Duh si este o culoarea comuna in timpul slujbelor.

Vesmintele negre care simbolizeaza pocainta si intristare, sunt purtate in postul dinainitea Sfintelor Pasti. Slujbele funebre sunt redate de culoarea neagra – care are o aparitie mai recenta.

Multitudinea de culori si semnificatii predica in tacere. Splendoarea vesmintelor bisericesti impresioneaza de fiecare data credinciosii care revin cu drag la sfintele liturghii. Acestea trebuie realizate din materiale de cea mai buna calitate. Nu trebuie insa exagerat, opulenta fiind in total dezacord cu invataturile bisericesti.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/european-advertising-holding/din-ce-sunt-alcatuite-vesmintele-preotesti-si-importanta-coloristicii-lor