Fapte de comert

Definitie Fapte de comert

Acte juridice si operatiuni prevazute de Codul Comercial si calificate ca atare. Prin savarsirea de fapte de comert se nasc raporturi juridice specifice, de comert, reglementate tot de Codul Comercial Legea considera ca fapte de comert:1. Cumparaturile de producte sau marfuri spre a se revinde, fie in natura, fie dupa ce se vor fi lucrat sau pus in lucru, ori numai spre a se inchiria asemenea si cumpararea spre a se revinde, de obligatiuni ale Statului sau alte titluri de credit circulind in comert2. Vanzarile de produse, vanzarile si inchirierile de marfuri, in natura sau lucrate, si vanzarile de obligatiuni ale Statului sau de alte titluri de credit circulind in comert, cand vor fi fost cumparate cu scop de revanzare sau inchiriere3. Contractele de report asupra obligatiunilor de Stat sau a altor titluri de credit circulind in comert4. Cumpararile si vanzarile de parti sau de actiuni ale societatilor comerciale5. Orice intreprinderi de furnituri6. Intreprinderile de spectacole publice7. Intreprinderile de comisioane, agentii si oficiuri de afaceri8. Intreprinderile de constructii9. Intreprinderile de fabrici, de manufactura si imprimerie10. Intreprinderile de editura, librarie si obiecte de arta, cand altul decat autorul sau artistul vinde11. Operatiunile de banca si schimb12. Operatiunile de mijlocire (samsarie) in afaceri comerciale13. Intreprinderile de transporturi de persoane sau de lucruri pe apa sau pe uscat14. Cambiile si ordinele in producte sau marfuri15. Constructiunea, cumpararea, vanzarea si revanzarea de tot felul de vase pentru navigarea interioara si exterioara si tot ce priveste la echiparea, armarea si aprovizionarea unui vas.16. Expeditiunile maritime, inchirierile de vase, imprumuturile maritime si toate contractele privitoare la comertul de mare si la navigatiune17. Asigurarile terestre, chiar mutuale, in contra daunelor si asupra vietii18. Asigurarile, chiar mutuale, contra riscurilor navigatiunei19. Depozitele pentru cauza de comert20. Depozitele in docuri si antrepozite, precum si toate operatiunile asupra recipiselor de depozit (warante) si asupra scrisurilor de gaj, liberate de ele.Se socotesc, afara, de acestea, ca fapte de comert celelalte contracte si obligatiuni ale unui comerciant, daca nu sunt de natura civila sau daca contrariul nu rezulta din insusi actul. Nu se poate considera ca fapt de comert cumpararea de producte sau de marfuri ce s-ar face pentru uzul sau consumatia cumparatorului, ori a familiei sale, de asemenea revanzarea acestor lucruri si nici vanzarea productelor pe care proprietarul sau cultivatorul le are dupa pamantul sau cel cultivat de dinsul.Asigurarile de lucruri sau stabilimente care nu sunt obiectul comertului si asigurarile asupra vietii sunt fapte de comert numai in ce priveste pe asigurator.Contul curent si cecul nu sunt considerate ca fapte de comert, in ce priveste pe necomercianti, afara numai daca ele n-au o cauza comerciala. Vezi art.3-6 din Codul Comercial.

Doresti sa adaugi un termen in dictionar ? Propune termen
Stii o definitie mai buna pentru Fapte de comert? Propune definitie

Comunicatedepresa.ro cuprinde informatii relevante pentru domenii diversificate precum: politica, afaceri, sport, lifestyle, informatii si stiri despre personalitatile sau institutiile cele mai mediatizate din Romania. Sectiunea de fata este dedicata definitiilor care se refera la subiectul Fapte de comert.

Aceasta zona va concentra cele mai noi definitii referitoare la Fapte de comert. Definitiile termenilor despre Fapte de comert cuprinse in aceasta sectiune sunt adaugate de catre utilizatorii site-ului, prin urmare responsabilitatea continutului acestora revine acestora. In cazul in care doriti sa luati legatura cu reprezentantii companiilor care au emis evenimentele si comunicate referitoare la Fapte de comert, va invitam sa accesati paginile de comunicate si evenimente create referitor la Fapte de comert.