FARMEXIM sustine farmaciile independente

BUCURESTI - 16 iulie 2007

Comunicat tip General in Sanatate

Proiectul de ordin propus de Ministerul Sanatatii prin care se prevede scaderea adaosului comercial in farmacii va duce la o criza in domeniul farma daca va fi adoptat, sunt de parere reprezentantii farmaciilor independente. Declaratiile au fost facute la masa rotunda organizata de distribuitorul de medicamente FARMEXIM, cu ocazia implinirii a 17 ani de activitate.

FARMEXIM sustine farmaciile independente

Consumul de medicamente pe cap de locuitor in Romania, cel mai mic din Europa, costurile directe din ce in ce mai mari, consumul de medicamente generice foarte scazut si plafoanele impuse sunt elemente care au influentat negativ dezvoltarea sectorului farmaceutic in ultimii ani.

“In Romania exista o tendinta clara de-a diminua importanta farmacistului. Cred ca acest lucru este voit, pentru ca altfel nu-mi explic cum poti ignora aceasta situatie. Farmacistul are un rol esential in asigurarea starii de sanatate a populatiei unei tari, el este cel care ia contact prima oara cu o problema de sanatate. Atunci cand te doare capul, ai febra sau te-ai ranit usor te duci in farmacie si apoi daca starea se agraveaza ajungi la doctor. La fel, greselile care exista in retete, sunt sesizate prima oara de catre farmacisti (in Germania de exemplu, acestea reprezinta 82% dintre tratamentele eronate prescrise de medici). Daca oamenii acestia sunt ignorati si, mai mult, obligati prin reguli impuse de stat sa se gandeasca mai mult la cum sa faca bani ca sa poata functiona farmacia decat la standardele ridicate ale serviciilor lor, vom rezolva oare problemele din sanatate?”, a declarat presedintele FARMEXIM, Ovidiu Buluc.

“Farmaciile elibereaza retete compensate sau gratuite doar in primele 10 zile ale lunii, pentru ca atat ajunge plafonul. Rezerva de 15%, retinuta de casele judetene de asigurari pentru a fi repartizata farmaciilor care epuizeaza plafonul, ajunge doar la unele farmacii abia dupa data de 22-23 ale lunii. In aceste conditii, cei mai multi pacienti nu mai au acces la medicamente dupa 10 ale lunii! Ce se intampla cu acestia? Noi, ca farmacisti, am invatat in scoala ca aceasta meserie te obliga sa raspunzi unui om care are o problema de sanatate, aceasta este baza pe care se construieste deontologia noastra profesionala. Atunci insa cand vine o persoana care are nevoie de medicamente pentru o boala care necesita tratament continuu, iar tu spui ca nu poti sa-i dai pentru ca nu mai ai plafon, simti ca esti frustrat de placerea si satisfactia pentru care ai ales aceasta meserie”, este de parere Clara Popescu, Vicepresedinte Colegiul Farmacistilor din Romania.

Compania FARMEXIM sustine initiativa Colegiului Farmacistilor din Romania pentru modificarea proiectului de ordin propus de Ministerul Sanatatii, interesul distribuitorilor si farmacistilor fiind comun: asigurarea celor mai bune servicii clientilor si participarea activa la imbunatatirea sistemului de sanatate din Romania. Actiunile comune trebuie sa aiba ca scop dezvoltarea unei piete sanatoase pentru industria in care activeaza si implicarea proactiva in comunitatea din care fac parte.

Despre FARMEXIM

FARMEXIM este prima companie de import si distributie medicamente infiintata in Romania in 1990. In prezent compania se afla intre primii 5 distribuitori de medicamente, cu o cifra de afaceri de 105 milioane Euro la sfârşitul lui 2006 si cu un portofoliu de aproximativ 3.600 de produse destinate celor peste 3.000 de clienti, din Bucuresti si din tara.

FARMEXIM
Str. Ing. George Constantinescu nr.2,
sector 2, Bucuresti
tel: 021/308.25.00
office@farmexim.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/farmexim/farmexim-sustine-farmaciile-independente