Finanţarea rurală – concluzii

BUCURESTI - 10 aprilie 2008

Comunicat tip General in Banci / Asigurari

Finmedia, cu sprijinul CEC în calitate de partener oficial, a organizat marţi, 8 aprilie, la sala Rondă - Hotel Intercontinental - conferinţa “Finanţarea rurală – o şansă pentru agricultura României?”, eveniment de amploare ce a incitat la dezbateri pe marginea unui sector ce ridica numeroase probleme şi anume agricultura.

Finanţarea rurală – concluzii

Deoarece conferinţa s-a desfăşurat pe 2 paliere şi anume pe de o parte s-au prezentat variantele de finanţare ale acestui sector, programele speciale derulate în acest sens iar pe de altă parte condiţiile de creditare, garantarea împrumuturilor, la eveniment au participat personalităţi de seamă din sectorul financiar-bancar şi anume Radu Graţian Gheţea, preşedinte Asociaţia Româna a Băncilor, Mihaela Popa, vicepreşedinte CEC, Ramona Bratu, director produse şi servicii bancare SPI România, Veronica Toncea, preşedinte Fondul de Garantare a Creditului Rural, Ramona Ivan, director executiv Direcţia Instituţii Financiare BCR şi nu numai. Autorităţile în domeniu au adus în discuţie programul naţional de dezvoltare rurală iar la masa dezbaterilor a stat şi Teodor Bâte, director general adjunct, Agenţia de plăţi pentru dezvoltare rurală şi pescuit. Un alt invitat special al conferinţei a fost Aurel Şaramet, preşedinte, Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM, care a prezentat programele de garantare ale fondului pe care îl reprezintă pentru mediul rural.

Prin prezentarea Rodicăi Matei, “Programul naţional de dezvoltare rurală – 2007-2013”, complementar celor operaţionale finanţate din fonduri structurale, s-a adus în atenţia auditoriului un program de dezvoltare a spaţiului rural românesc care:
se adresează nevoilor mediului rural
vizează reducerea cât mai rapidă a disparităţilor de dezvoltare socio-economică a României faţă de celelalte state membre ale Uniunii Europene
îndeplineşte cerinţele de dezvoltare rurală în contextul dezvoltării durabile.
Cele 4 priorităţi din seria de măsuri pentru implementarea programului de dezvoltare rurală se pot concentra în felul următor: creşterea competitivităţii sectorului agricol şi forestier, imbunătăţirea calităţii mediului şi a zonelor rurale, imbunătăţirea calităţii vieţii în zonele rurale şi diversificarea economiei rurale si promovarea iniţiativelor locale de tip Leader.

Despre “Implementarea Fondului European de Garantare Agricolă (FEGA) în Romania. Scheme de plată privind măsurile de piaţă şi cota de lapte”a vorbit Mariana Drăghici, director general adjunct, Agenţia de Plăţi şi intervenţii pentru agricultură. Concluziile prezentării au fost:
producătorii nu vor depăşi cota naţională de referinţă atat la livrări cat şi la vanzari directe
depăşirile realizate de fermele în dezoltare nu vor fi taxate întrucat nerealizarile vor avea valoare mai mare şi acestea vor fi anulate prin procesul de realocare
există un număr însemnat de investiţii în curs de realizare în ferme de vaci cu lapte . Pentru anul următor de cotă se estimează 138 investiţii SAPARD cu o capacitate de 28.000 tone şi 143 investiţii cu fonduri naţionale cu o capacitate de 15.000 tone
asigurarea cantităţilor de lapte necesare pentru anul de cotă 2008/2009 atat pentru investiţiile noi menţionate cat şi pentru extinderile exploataţiilor existente în sistem, se va face în luna septembrie din rezervele ce se vor costitui prin administrarea naţională şi alocarea de la UE estimată la 150.000 tone
pentru accesarea cotei din rezerva naţională producătorii trebuie să solicite înscrierea în registrul investiţiilor şi să îndeplinească criteriile minime obligatorii (dovada producţiei de lapte solicitate, respectarea codului bunelor practici de creştere a vacilor de lapte)
pe langă utilizarea rezervei naţionale, va exista pe piaţă o ofertă însemnată de lapte de la producătorii mici, care vor renunţa la producţie, neputand realiza standardul european de calitate (maxim 100.000 germeni/ml si maxim 400.000 celule somatice/ml).

În ceea ce priveşte accesarea fondurilor europene, CEC pune la dispoziţie o gamă variată de produse şi servicii ce au fost prezentate de Mihaela Popa, Preşedinte CEC. Acestea sunt: credite pentru: pre-finanţarea grantului, co-finanţarea cheltuielilor eligibile ale proiectului, finanţarea cheltuielilor neeligibile ale proiectulu, emiterea de scrisori de confort la solicitarea clientului, de scrisori de garanţie bancară pentru garantarea avansului, acordarea de consultanţă financiară clienţilor, deschiderea de conturi curente speciale pentru derularea proiectelor şi încasarea granturilor si a subvenţiilor.

“Participarea consistentă la eveniment -peste 140 de persoane – ne îndreptateste să afirmăm că manifestarea s-a bucurat de un real succes. Secţiunea de concluzii, întrebări şi răspunsuri s-a prelungit mult mai mult decat ne-am aşteptat, arătand ca sunt probleme reale, concrete cu care se confruntă cei care activează pe această piaţă. Sperăm că întrebările ridicate şi-au găsit răspunsurile potrivite, utile, iar aportul nostru de a crea cadrul de discuţii să fi fost unul semnificativ” afirmă Ana Maria Buţiu, Project Manager Finmedia.










Despre FINMEDIA S.R.L.

Finmedia este un trust de presă cu experienţă atât în editarea de reviste şi publicaţii de marcă, precum Piaţa Financiară, e-Finance sau Ghidul de Bani, cât şi în lansarea şi organizarea de conferinţe cu tematici variate, interesante şi de mare actualitate.
Ana Maria Buţiu, Project Manager Finmedia, tel.: 317.99.00, fax: 316.65.30, mobil: 0724 363 095,
abutiu@finmedia.ro
Oana Stroescu, PR, tel: 0318 005513, mobil: 0768 080 803, oana_s_s@yahoo.com

abutiu@finmedia.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/finmedia/finantarea-rurala-concluzii