O crestere de 43% a cifrei de afaceri si dublarea portofoliului de clienti – rezultatele preliminare ale FNGCIMM SA –IFN pentru anul 2007

BUCURESTI - 17 martie 2008

Comunicat tip General in Afaceri

Capacitatea FNGCIMM SA-IFN de a sustine un numar din ce in ce mai mare de intreprinderi mici si mijlocii in privinta accesului la finantare a crescut si in anul 2007, pe fondul diversificarii produselor si consolidarii retelei teritoriale.

La data de 31.12.2007 in portofoliul FNGCIMM SA erau in vigoare 2367 de garantii a caror limita maxima era de aproximativ 721,6 milioane lei.

Numarul total de garantii acordate a depasit la sfarsitul anului 2007 cifra de 4000 de garantii, dublandu-se in comparatie cu data de 31.12.2006. Valoarea totala a garantiilor acordate a fost de aproximativ 1200 milioane lei, pentru credite in valoare de peste 2300 milioane lei.

Cifra de afaceri a inregistrat la sfarsitul anului 2007 o crestere cu 43%, fata de perioada similara a anului 2006, respectiv de la 7.501.720 lei la 31.12.2006, la 10.762.384 lei, profitul brut ajungand la cca. 9.254.000 lei.

Si veniturile totale au crescut substantial, depasind valoarea de 42.939.443,25 lei (2006 = 24.964.830,69 lei).

Aceste rezultate s-au bazat pe cresterea increderii sistemului bancar in parteneriatul cu FNGCIMM SA, pe intelegerea avantajelor oferite de accesarea garantiilor Fondului, atat pentru banca cat si pentru IMM.

Pentru IMM - utilizarea garantiei FNGCIMM in completarea garantiilor proprii conduce la cresterea flexibilitatii finantarilor solicitate bancilor si la reducerea costurilor aditionale creditului. In cazul utilizarii garanţiilor proprii (mobile sau imobile) ale IMM-ului, costurile aferente garantiilor (de evaluare, înregistrare şi validare a garanţiilor, onorariul notarului şi asigurarea bunurilor luate în garanţie) sunt in medie de aproximativ 2,8% din valoarea creditului - chiar 4% in cazul ipotecilor. Costurile aferente garantiilor oferite de catre FNGCIMM sunt de 1,5 – 2,5%/an. Pentru creditele de co-finanţare in cazul Fondurilor Europene comisionul ajunge chiar si la 1%/an, garantiile oferite de catre FNGCIMM venind in intampinarea depasirii barierei impuse de catre UE prin regulamente ce prevad ca bunurile nou achizitionate din fonduri europene nu pot fi gajate in favoarea finantatorilor.

Pentru banca - garantia irevocabila si neconditionata ofera cresterea numarului de credite acordate clientilor solvabili, dar cu garantii proprii insuficiente si majorarea volumului creditelor deja acordate unui client solvabil, fara a i se solicita garantii materiale suplimentare. Aceste cresteri sunt posibile prin impartirea riscului de credit intre banca si FNGCIMM SA, Fondul preluand pana la 80% din risc. Garantia Fondului este cea mai lichida garantie, fiind platibila in 15 zile de la initierea procedurii judiciare, fata de min. 2 ani, durata de executare a unei ipoteci, avand conditii de provizionare similare cu ipotecile (deducere 50%).

Despre FNGCIMM SA

Despre FNGCIMM SA
Infiintat in 2001, FNGCIMM SA are ca actionar unic statul roman, reprezentat de Ministerul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale. La finele lunii septembrie 2007, fondurile proprii se ridicau la valoarea de 291.736.068 lei.
Fondul garanteaza in mod neconditionat, expres si irevocabil, executarea de catre beneficiarii finantarilor a obligatiilor patrimoniale asumate prin contractele de credit. Conventii de impartire a riscului prin utilizarea garantiilor FNGCIMM SA au fost semnate cu 20 dintre cele mai importante banci comerciale romanesti.
Sunt garantate finanţări pe termen mediu şi lung de tipul creditelor pentru investiţii în completarea surselor proprii pentru realizarea/dezvoltarea unor capacităţi de producţie, pentru modernizarea şi/sau retehnologizarea capacităţilor de producţie, a utilajelor, maşinilor, instalaţiilor, clădirilor şi construcţiilor existente, pentru realizarea de investiţii prin achiziţii de maşini, utilaje, mijloace de transport, clădiri, licenţe, animale de reproducţie precum si proiecte care participă la realizarea obiectivelor strategice de dezvoltare naţională, (co-)finanţate prin contributia UE din Instrumentele Structurale, alocarile din surse publice nationale si locale sau alte surse externe de finanţare.
De asemenea sunt garantate si finanţări pe termen scurt pentru asigurarea capitalului de lucru, de tipul liniilor de credit, creditelor globale de exploatare, creditelor pentru finanţarea cheltuielilor şi stocurilor, creditelor pentru prefinanţarea exporturilor etc, scrisorilor de garanţie bancară pentru participarea la licitaţii sau pentru plata avansului si alte tipuri de finanţări acordate de finanţatori.
Beneficiari eligibili ai Fondului sunt persoanele fizice/asociatiile familiale autorizate sa desfasoare activitati economice, precum si persoanele juridice care indeplinesc cumulativ conditiile prevazute de Legea 346/2004 pentru IMM, respectiv numar mediu anual de salariati mai mic de 250, cifra de afaceri anuala de pana la 50 milioane de euro si active totale de pana la 43 milioane de euro. In plus, beneficiarii eligibili trebuie sa aiba capital social majoritar privat, capacitate de rambursare a obligatiilor de plata asumate ai sa nu figureze cu datorii restante la bugetele de stat sau la banci.
Bucuresti, str. Stefan Iulian, nr.38, sector 1
021.3101874/021.3101857
office@fngcimm.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/fngcimm-sa/o-crestere-de-43-a-cifrei-de-afaceri-si-dublarea-portofoliului-de-clienti-rezultatele-preliminare-ale-fngcimm-sa-ifn-pentru-anul-2007