Prima Casa continua cu conditia incheierii antecontractelor de vanzare-cumparare pana la data de 15 februarie 2010

BUCURESTI - 13 ianuarie 2010

Comunicat tip General in Banci / Asigurari

Guvernul Romaniei a hotarat modificarea normelor de implementare a programului 'Prima casă' in sensul ca : ”Pentru achiziţionarea locuinţelor pentru care au fost încheiate sau vor fi încheiate antecontracte de vânzare-cumpărare în formă autentică sau sub semnătură privată cu dată certă până la 15 februarie 2010 inclusiv, pot fi emise garanţii în condiţiile normelor de implementare a programului Prima casă în vigoare, cu încadrarea în limita diferenţei rămase neutilizate din plafonul alocat pentru anul 2009. Darea de dată certă se face potrivit legii.”

Astfel, FNGCIMM SA va continua primirea si analizarea dosarelor de garantare pe tot parcursul anului, pana la epuizarea plafonului realocat anului 2010, de aproximativ 500 milioane euro.
Conditia impusa de lege pentru eligibilitatea dosarului de garantare este ca antecontractele de vanzare-cumparare sa se încheie in formă autentică sau sub semnătură privată, cu dată certă până la 15 februarie 2010.

Sugeram in continuare beneficiarilor programului sa negocieze in antecontractele de vânzare – cumparare un termen de minim 65-75 de zile pana la finalizarea tranzactiei.
Pentru rezolvarea rapida a solicitarilor de garantare, prin eliminarea neconcordantelor, sugeram deasemenea beneficiarilor sa fie atenti la: coincidenţa între datele proprii de identificare (din BI/CI), datele de identificare ale vânzătorului si ale locuinţei in toate documentele depuse, respectiv: antecontractul de vânzare/cumpărare, declaraţia pe proprie răspundere; extrasul de carte funciară, titlul de proprietate, raportul de evaluare.

Pana la data prezentei au fost aprobate peste 12000 garantii in cadrul Programului Prima Casa, in valoare de peste 500 milioane Euro.

Prin structură, capital şi distribuţie teritorială, FNGCIMM S.A.-IFN este cea mai reprezentativă instituţie financiară care funcţionează în România în scopul garantării finanţărilor, cu cel mai inalt grad de risc din intregul sistem financiar.

Despre FNGCIMM SA

Fondul garanteaza in mod neconditionat, expres si irevocabil, executarea de catre beneficiarii finantarilor a obligatiilor patrimoniale asumate prin contractele de credit. Conventii de impartire a riscului prin utilizarea garantiilor FNGIMM SA-IFN au fost semnate cu cele mai importante banci comerciale romanesti.
Sunt garantate finanţări pe termen mediu şi lung de tipul creditelor pentru investiţii în completarea surselor proprii pentru realizarea/dezvoltarea unor capacităţi de producţie, pentru modernizarea şi/sau retehnologizarea capacităţilor de producţie, a utilajelor, maşinilor, instalaţiilor, clădirilor şi construcţiilor existente, pentru realizarea de investiţii prin achiziţii de maşini, utilaje, mijloace de transport, clădiri, licenţe, animale de reproducţie precum si proiecte care participă la realizarea obiectivelor strategice de dezvoltare naţională, (co-)finanţate prin contributia UE din Instrumentele Structurale, alocarile din surse publice nationale si locale sau alte surse externe de finanţare.
De asemenea sunt garantate si finanţări pe termen scurt pentru asigurarea capitalului de lucru, de tipul liniilor de credit, creditelor globale de exploatare, creditelor pentru finanţarea cheltuielilor şi stocurilor, creditelor pentru prefinanţarea exporturilor etc, scrisorilor de garanţie bancară pentru participarea la licitaţii sau pentru plata avansului si alte tipuri de finanţări acordate de finanţatori.
Beneficiari eligibili ai Fondului sunt persoanele fizice/asociatiile familiale autorizate sa desfasoare activitati economice, precum si persoanele juridice care indeplinesc cumulativ conditiile prevazute de Legea 346/2004 pentru IMM, respectiv numar mediu anual de salariati mai mic de 250, cifra de afaceri anuala de pana la 50 milioane de euro si active totale de pana la 43 milioane de euro. In plus, beneficiarii eligibili trebuie sa aiba capital social majoritar privat, capacitate de rambursare a obligatiilor de plata asumate ai sa nu figureze cu datorii restante la bugetele de stat sau la banci.
Bucuresti, Stefan Iulian 38, sector 1
tel. 021 3101874
fax 021 3101857

stela.alexandru@fngcimm.ro