Articol UNFPA: România se întoarce la sat

BUCURESTI - 30 iunie 2007

Comunicat tip General in Social

“Noi am crescut altfel, eram mai apropiaţi de părinţi. Oriunde am fost să lucrez, nu-mi era gândul decât la casa părintească, la satul meu, la animalele din curte. Aşa am crescut. Şi de aceea m-am întors.”, spune Stelian Dună cu nostalgie.

Are 61 de ani şi locuieşte în comuna Nenciuleşti din Teleorman. Aici s-a născut şi tot aici s-a întors, cu gândul de a reface gospodăria părintească. Părinţii l-au trimis de tânăr de acasă, să îşi facă un rost în lume. „După colectivizare, când au venit şi ne-au luat pământul şi animalele, nu aveai ce să mai faci în sat. Decât să lucrezi la CAP, pentru nimic. Am plecat, am făcut armata, am lucrat la Braşov, la Rulmentul. Apoi, când s-a deschis fabrică de rulmenţi la Alexandria, am cerut să mă transfer. Voiam să fiu mai aproape de casă.”

S-a întors de tot în sat în 1990. „Când am auzit că ne dau pământul înapoi, am zis să vin aici şi fac o fermă cu cele 5 hectare pe care le aveam moştenire. Să fie iar ca înainte de colectivizare, să avem animalele noastre, dar să muncim pământul cum am văzut eu în filmele americane, cu tractoare. Am plecat imediat de la fabrică, am luat soţia şi copii şi am venit în Nenciuleşti.”

Stelian Dună este doar unul dintre românii care, din 1990 până în prezent, au ales să lase viaţa de la oraş şi s-au întors în satul natal sau, în general, la ţară. Plecarea de la oraş la sat este cel mai semnificativ fenomen de migraţie internă din ultimii ani din România, deşi tendinţa mondială, aşa cum arată Raportul „Situaţia populaţiei lumii” pe 2007, elaborat de UNFPA, Fondul ONU pentru Populaţie, este de accelerare a urbanizării. Lumea se mută la oraş – anul 2008 va fi primul din istoria omenirii în care jumătate din populaţia globului va trăi la oraş – numai România se întoarce la sat.

Ţara noastră are una dintre cele mai scăzute rate de urbanizare din Europa, de numai 55%, şi a crescut doar cu 1% din 1990, în timp ce Bulgaria are 71%, iar ţările vest-europene au între 70 şi aproape 100%. Urbanizarea este un indicator şi un motor al progresului unei naţiuni, fără de care nicio ţară din lume nu a cunoscut o creştere economică semnificativă. De aceea, procentul mic din România şi tendinţa inversă de revenire la rural sunt atât de îngrijorătoare: ruralizarea nu este decât dovada lipsei unui progresului economic susţinut.

Lipsa locurilor de muncă în oraşe şi costul ridicat al vieţii urbane îi fac pe oameni să se întoarcă acolo unde există deja o casă şi unde au posibilitatea de a face o muncă ce le poate aduce un minim de venit. Şi chiar dacă vin cu planuri mari, precum Stelian Dună, viaţa de zi cu zi se poate dovedi doar o luptă pentru supravieţuire şi nu bunăstarea arhaică visată. „Din 90 mă chinui să fac ferma. Mai întâi mi-au dat pământul împrăştiat prin tot satul: un pogon acolo, unul dincolo... Greu, greu am reuşit să obţin 3 ha la un loc. Lumea în sat zicea că-s nebun, ce-mi trebuie tot la un loc? Acum le pare rău că nu au făcut la fel. Apoi am strans bani de tractor, am muncit pămîntul... Dar e greu. Costurile sunt foarte mari, şi cu motorina, şi cu irigaţiile, şi cu îngrăşămintele... Şi când vine toamna, nu ţi-l cumpără nimeni. Şi stai cu porumbul trei ani, cum am stat eu, în hambar... Că nu-ţi vine să-l vinzi ieftin, că nu scoţi banii!”

Acum are un plan mai bun: să facă o livadă. De doi ani depune dosare de finanţare, dar i se spune mereu că nu sunt bani. Stelian Dună mai încearcă însă, pentru că acum are un termen limită ca să pună afacerea pe picioare. „Fata cea mică am trimis-o la facultate, la Agronomie, la Bucureşti. Şi pentru ea muncesc acum, să fac ferma, să se întoarcă în sat, să fie a ei.”

Deşi nu o spune în aceste cuvinte, Stelian Dună crede în agricultură şi în satul românesc. Dar ştie că satul nu oferă nici pe departe aceleaşi şanse în viaţă. Duce o viaţă grea, a crescut 3 copii şi munceşte mult ca să îşi ţină fiica la facultate. Şi deşi face planuri de viitor, e realist când vine vorba de întoarcerea ei: „Vine înapoi dacă fac ferma, dacă are la ce.”

Despre Fondul ONU pentru Populatie

Fondul ONU pentru Populaţie este o agenţie internaţională de dezvoltare care promovează dreptul fiecărui om - femeie, bărbat, copil - la o viaţă sănătoasă şi cu şanse egale în societate. Fondul ONU pentru Populaţie ajută ţările în care activează să folosească informaţiile despre populaţie pentru a elabora politici şi programe de reducere a sărăciei şi de creare a condiţiilor pentru ca fiecare sarcină să fie dorită, fiecare naştere să fie sigură, fiecare tânăr să fie protejat de HIV/SIDA şi fiecare fată şi femeie să fie tratată cu respect şi să trăiască o viaţă demnă.
Informatii suplimentare despre acest fenomen gasiti la www.unfpa.ro sau la telefon 0726 177 116, e-mail georgiana@unfpa.ro, persoana de contact: Georgiana Ilie, asistent de comunicare.
georgiana@unfpa.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/fondul-onu-pentru-populatie/articol-unfpa-romania-se-intoarce-la-sat