Investiţia în femei – o măsură de protecţie împotriva crizei economice

BUCURESTI - 9 iulie 2009

Comunicat tip General in Politic

Nimeni nu ştie cum va evolua actuala criză economică globală. Ce ştim însă este că femeile şi copiii vor fi cei mai afectaţi dacă accesul femeilor la un venit şi accesul la şcoală al fetelor nu vor fi privite ca priorităţi. Dacă această criză economică nu va fi urmărită atent, progresul înregistrat în respectarea şi promovarea drepturilor femeilor şi în atingerea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului va fi anulat.

Ziua mondială a populaţiei, sărbătorită de comunitatea internaţională pe 11 iulie, are ca temă în 2009: „Răspunzând crizei economice: investiţia în femei, o alegere înţeleaptă”. Cu această ocazie, atragem atenţia asupra nevoii imperioase de continuare a eforturilor de protejare a drepturilor femeilor şi fetelor şi de creştere a investiţiilor sociale – în special în domeniul sănătăţii şi al drepturilor reproductive. Un răspuns adecvat trebuie să aibă în atenţie femeile şi adolescentele. În prezent, în lume, aproximativ 200 milioane de femei şi-ar dori să poată să amâne sau să prevină o sarcină, dar nu au acces la servicii şi metode moderne de planificare familială.

Este nevoie de o recunoaştere din partea factorilor de decizie a faptului că această criză economică poate duce la creşterea numărului de decese materne şi infantile, la o creştere a abandonului şcolar şi o intensificare a fenomenului de violenţă împotriva femeii care să afecteze generaţii. În acelaşi timp, investiţiile în educaţie şi în sănătate pentru femei şi fete vor contribui la îmbunătăţirea productivităţii, a venitului naţional şi la reducerea sărăciei. În vremuri de criză economică, politicile care întăresc rolul femeilor ca agenţi economici sunt utile, ştiut fiind faptul că femeile, mai mult decât bărbaţii, îşi investesc veniturile în sănătatea şi educaţia propriilor copii.

România a înregistrat progrese constante în domeniul planificării familiale şi al îngrijirii materne, datorită investiţiilor susţinute în programe multi-sectoriale în vederea îmbunătăţirii sănătăţii femeii şi a copilului. Astfel, în 2008 se înregistrau 30 de decese materne comparativ cu 263 înregistrate în 1990. Cu toate acestea, ratele mortalităţii materne şi avorturilor se menţin ridicate comparativ cu alte ţări din Uniunea Europeană.

Pe măsură ce populaţia îmbătrâneşte, femeile – care şi în România trăiesc mai mult decât bărbaţii (durata medie a vieţii era în 2008 de 76 de ani la femei şi 69 de ani la bărbaţi) - sunt mai vulnerabile, mai ales în condiţiile scăderii veniturilor familiei lărgite.

Politicile publice ar trebui să acorde o atenţie deosebită acestor probleme, în special în vremuri de criză economică, şi să asigure resurse adecvate care să reducă impactul pe termen lung. Iniţiativele politice ar trebui urmate de formularea unor programe eficiente şi de punerea lor în practică.

Despre Fondul ONU pentru Populatie

Fondul ONU pentru Populaţie este o agenţie internaţională de dezvoltare care promovează dreptul fiecărui om - femeie, bărbat, copil - la o viaţă sănătoasă şi cu şanse egale în societate. Fondul ONU pentru Populaţie ajută ţările în care activează să folosească informaţiile despre populaţie pentru a elabora politici şi programe de reducere a sărăciei şi de creare a condiţiilor pentru ca fiecare sarcină să fie dorită, fiecare naştere să fie sigură, fiecare tânăr să fie protejat de HIV/SIDA şi fiecare fată şi femeie să fie tratată cu respect şi să trăiască o viaţă demnă.
Pentru informaţii suplimentare vizitaţi www.unfpa.ro
Persoană de contact: Stela Serghiuţă, 201 78 35, 0744 358 956, serghiuta@unfpa.org

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/fondul-onu-pentru-populatie/investitia-in-femei-o-masura-de-protectie-impotriva-crizei-economice