Primul ghid de intervenţie în cazurile de violenţă în familie

BUCURESTI - 5 decembrie 2007

Comunicat tip General in Politic

Agenţia Naţională pentru Protecţia Familiei şi UNFPA, Fondul ONU pentru Populaţie, au lansat miercuri, 5 decembrie 2007, primul „Ghid de intervenţie în cazurile de violenţă în familie”.

“Astăzi este o zi importantă pentru prevenirea şi monitorizarea violenţei în familie în România, şi în special pentru eforturile care se fac pentru protejarea victimelor violenţei în familie şi pentru schimbarea comportamentului agresorilor. Acest ghid este vital pentru profesioniştii care asistă victimele şi îi va ajuta în activitatea lor de zi cu zi”, a declarat Marlène François Lays, Reprezentantul UNFPA, Fondul ONU pentru Populaţie, în deschiderea evenimentului.

„Acest document s-a născut dintr-o necesitate identificată încă de la începutul elaborării strategiei naţionale în domeniul prevenirii şi combaterii fenomenului violenţei în familie”, a precizat preşedintele ANPF, Mihaela Mostavi.

Ghidul este destinat tuturor specialiştilor care intră în contact direct cu victimele violenţei în familie şi cu agresorii familiali, specialiştilor implicaţi în conturarea politicilor sociale de incluziune, dar şi studenţilor din domeniu. Documentul a fost elaborat în colaborare cu profesionişti cu experienţă în domeniul prevenirii şi combaterii violenţei în familie: poliţişti, procurori, medici de urgenţă, medici legişti, asistenţi sociali, psihologi, consilieri juridici, profesori universitari, organizaţii neguvernamentale.

În România, amploarea fenomenului reiese din datele statistice colectate de Agenţia Naţională pentru Protecţia Familiei: 2004 - 8.104 cazuri de violenţă în familie şi 84 de cazuri soldate cu decesul victimei; 2005 - 9.537 de cazuri şi 69 de decese; 2006 - 9.372 de cazuri şi 151 de decese; primele 9 luni 2007 – 6.717 cazuri şi 103 decese. Agenţia estimează că numărul real al cazurilor de violenţă în familie este mult mai mare pentru că multe victime nu se prezintă la instituţiile competente sau nu declară problema reală cu care se confruntă.

„Ghidul de intervenţie în cazurile de violenţă în familie” va ajuta specialiştii din toate domeniile implicate în prevenirea şi combaterea violenţei în familiei să trateze integrat fiecare caz, adică să se asigure că victimele primesc asistenţă completă: medicală, juridică şi psihologică. Un sistem unitar de abordare a cazurilor de violenţă în familie şi un limbaj comun tuturor instituţiilor implicate vor ajuta eforturile de combatere a fenomenului şi vor duce la diminuarea lui.

Despre Fondul ONU pentru Populatie

Fondul ONU pentru Populaţie este o agenţie internaţională de dezvoltare care promovează dreptul fiecărui om - femeie, bărbat, copil - la o viaţă sănătoasă şi cu şanse egale în societate. Fondul ONU pentru Populaţie ajută ţările în care activează să folosească informaţiile despre populaţie pentru a elabora politici şi programe de reducere a sărăciei şi de creare a condiţiilor pentru ca fiecare sarcină să fie dorită, fiecare naştere să fie sigură, fiecare tânăr să fie protejat de HIV/SIDA şi fiecare fată şi femeie să fie tratată cu respect şi să trăiască o viaţă demnă.
Pentru mai multe detalii, contactaţi biroul UNFPA. Persoană de contact: Georgiana Ilie, asistent de comunicare, georgiana@unfpa.ro, 0726 177 116.


georgiana@unfpa.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/fondul-onu-pentru-populatie/primul-ghid-de-interventie-in-cazurile-de-violenta-in-familie