REGINA MUZICII FADO, DULCE PONTES IN ROMANIA

BUCURESTI - 21 august 2006

Comunicat tip General in Monden / Lifestyle

Solista portugheza Dolce Pontes, considerata succesoarea de drept a extraordinarei cantarete Amalia Rodriques, sufletul muzicii fado, va sustine un recital la data de 14 octombrie la Sala Palatului din Bucuresti.

REGINA MUZICII FADO, DULCE PONTES IN ROMANIA

Dulce Pontes s-a nascut in Montijo, Portugalia, in 1969.
In 1991 a castigat Festivalul National de Cantec al Portugaliei si in acelasi an a reprezentat Portugalia la Eurovision. Chiar daca nu a castigat, concursul a fost rampa ei de lansare in Europa. Din acel moment cariera ei a prins avant.
Fiind o nationalista, a promovat din prima clipa a afirmarii muzica fado, considerata in acel moment “decedata”. A fost repede clasificata ca si succesoarea de drept a extraordinarei cantarete Amalia Rodrigues, sufletul fado-ului, Dulce declarandu-se de nenumarate ori o mare admiratoare a muzicii acesteia.
Clasificarea aceasta s-a dovedit a fi totusi limitata, in anii urmatori, si inregistrarile au dovedit asta, ceea ce facea ea era cu mult mai mult decat interpretarea unor melodii deja celebre. Vocea ei, “stralucitoare”, nu poate fi categorizata ca apartinand unui stil anume, stilul ei aparte ii permite sa interpreteze cu succes rock fado sau chiar un cantec cu inlexiuni africane. Ea are un stil propriu de interpretare a fiecarei melodii, a ei sau a altcuiva, un stil unic si de neuitat, stilul Dulce Pontes.
In 1992 lanseaza primul sau abum, “Lusitana” si in 1993 al doilea, “Làgrimas”.
Cu acest al doilea album Dulce Pontes devine un star mondial. Concertele ei din Spania, Franta, Belgia, Olanda, Germania, Italia, Statele Unite ale Americii, Japonia si Brazilia dovedind lumii ca muzica portugheza trebuie asezata la loc de cinste in topurile mondiale. Albumul Lagrimas a fost unul dintre cele mai bine vandute din toate timpurile in Portugalia, iar melodia “A Canção do Mar” a ajuns si la Hollywood, pe coloana sonora a filmului “Primal Fear”, film ce il are in distributie pe Richard Gere, si nu oricum, ci introdus de producatorul Gregory Hoblit de patru ori pe coloana sonora.
In perioada respectiva a inceput si colaborarea cu Enio Moricone, prima lor inregistrare, “A Brisa do Coração” fiind si titlul pentru urmatorul ei album, aparut in 1995.
Dulce Pontes a experimentat cu succes si o serie de “duete celebre”, amintim aici colaborarile cu José Carreras, Andrea Bocelli, Cesária Évora, Caetano Veloso si Daniela Mercury.
Din 1998, Dulce Pontes este solist invitat la concertele marelui compositor si dirijor Enio Moricone, care a compus melodii speciale pentru prezenta ei. Maestrul spune ca a compus melodii care “...sa respecte amplitudinea ei vocala, pastrand totusi conotatiile de fado portughez....In felul acesta ea isi pastreaza personalitatea. Oricum calitatiile ei, dovedite la inregistrarea acestor melodii, sunt atat de cameleonice, atat de complete, atat de incredibil variate....”
Dulce Pontes are admiratori in toata lumea, unul dintre ei, foarte cunoscut la noi, Paulo Coelho, spune despre muzica ei ca “...te face sa simti nevoia sa o impartasesti cu cei ce ii iubesti, dar si cu restul de univers tacut si intens ce ne inconjoara”.
O dovada ca este o fire activa este si faptul ca Dulce a experimentat cantece intr-o mare varietate de limbi, chiar si in berbera
In 2004, colaborarea ei cu Enio Moricone a fost incununata cu un nou album, “Focus”, album ce cuprinde melodii cantate de Dulce in trei limbi. Cu acest album a castigat discul de aur in 20 de zile.
In ultimii treisprezece ani viata ei a insemnat o calatorie continua, munca fara ragaz, dar ea nu se plange, ba din contra, spune chiar, “Concetele sunt cele mai fericite si intense momente din viata mea....Este senzatia de a avea un dar divin.... O ratiune pentru a trai.”

Despre Forward Media & Advertising

Biletele, cu preturi cuprinse intre 60 si 150 RON, au fost puse in vanzare la Sala Palatului, Teatrul National, Carrefour Orhideea, dar si la casa de bilete a vreaubilet.ro din Unirea Shopping Center - et.2.
www.vreaubilet.ro pentru cumpararea de bilete si www.dulcepontes.net pentru download melodii si informatii suplimentare.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/forward-media-advertising/regina-muzicii-fado-dulce-pontes-in-romania