Concert Trei parale - Concert BazarII. Cantari din veacul al XIX-lea Miercuri 29 Mai Teatrul Odeon, Sala Studio

BUCURESTI - 22 mai 2013

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Concert Trei parale - Concert BazarII. Cantari din veacul al XIX-lea lea
Miercuri 29 Mai Teatrul Odeon, Sala Studio
Concert Trei parale – Bazar II. Cântări din veacul al XIX-lea
Bazar.

Concert Trei parale - Concert BazarII. Cantari din veacul al XIX-lea Miercuri 29 Mai Teatrul Odeon, Sala Studio

Cîntări din veacul al XIX-lea este o încercare de a reconstitui muzica veche românească, muzică ce s-a cântat la curţile boierilor din Moldova şi Muntenia începând cu sfârşitul secolului al XVIII-lea şi mergând până la mijlocul veacului al XIX-lea.

După 1848, occidentalizarea accelerată avea să racordeze muzica românescă cultă la curentele muzicale europene. Această muzică, situată la jumătatea drumului între cultura înaltă şi cultura orală, este contemporană cu începuturile poeziei româneşti prin lirica erotică a lui Costache Conachi sau a fraţilor Văcăreşti. Viaţa de curte boierească răzbate în muzica epocii, ea fiind creatoarea unui repertoriu savuros şi totodată consistent.

În demersul de reconstituirea a acestui întreg univers muzical, membrii grupului Trei parale se sprijină în primul rând pe transcripţiile de epocă. Pentru muzica instrumentală, grupul aplează la primele corpusuri ceva mai consistente: Codex Moldavus şi Fr. Rouschitzki-Musique Orientale. Pentru muzica vocală, de maximă importanţă sunt broşurile pe care Anton Pann - psalt şi teoretician al muzicii bizantine - le-a adunat în câteva volume numite  „Spitalul Amorului”.

Concertul este o reîntâlnire cu publicul bucureștean la un an de la lasarea celui de-al doilea volum al proiectului Bazar.

Concertul este o reîntâlnire cu publicul bucureștean la un an de la lasarea celui de-al doilea volum al proiectului Bazar.

Membrii formației:

Florin Iordan: cobză, fluiere, tambură

Daniel-Mircea Pop: voce, fluiere, percuţie

Beatrice Iordan: cobză

Mihai Balabaş: vioară

George Ştefan Kudor-Ghiţescu: contrabas, percuţie

Concert Trei parale – Bazar II.

Cântări din veacul al XIX-leaTeatrul Odeon, Sala Studio, ora 19.30 Pret bilet: 26,5 lei

Despre Fundatia Alexandru Tzigara Samurcas

Trei parale grupează tineri orăşeni atraşi de muzicile vechi specifice spaţiului românesc. Grupul beneficiază de o documentare minuţioasă în domeniul culturii muzicale tradiţionale, un rol important în acest sens avându-l Florin Iordan, etnomuzicolog în cadrul Muzeului Ţăranului Român din Bucureşti. De asemenea, în alcătuirea repertoriului sau conturarea stilului interpretativ, membrii formaţiei se bazează pe folosirea unor modalităţi de cunoaştere cum ar fi expediţiile prin sate şi lucrul cu diverşi muzicanţi bătrâni, audierea unor înregistrări vechi de teren realizate de Constantin Brăiloiu sau Bela Bartok, documentarea din diverse volume de folclor muzical, studiul unor transcripţii de secol al XIX-lea (A. Pann, G. Ucenescu, D. Vulpian, etc.).
Grupul foloseşte instrumente vechi aproape dispărute în mediul tradiţional şi total neglijate în lumea contemporană urbană: diverse fluiere (fluierul ciobănesc, cavalul, fluierul fără dop, fluierul gemănat, tilinca), cobza, viela, drâmba, diverse instrumente de percuţie (toba, vuva, daireaua). Toate melodiile grupului sunt tradiţionale. Modalităţile de tratare pot oscila de la redări foarte scupuloase până la interpretări cât se poate de libere.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/fundatia-alexandru-tzigara-samurcas/concert-trei-parale-concert-bazarii-cantari-din-veacul-al-xix-lea-miercuri-29-mai-teatrul-odeon-sala-studio