Pregătirea personalul care lucrează în domeniul îngrijirii i-a forma unui proiect – pilot dezvoltat la nivel european

Targu Mures - 5 septembrie 2007

Comunicat tip General in Social

8 organizaţii neguvernamentale din Marea Britanie, Portugalia, Austria, Belgia, Germania şi România şi-au unit forţele pentru a oferi un model european de pregătire a personalului în domeniul îngrijirii. Licenţa Europeană de Îngrijitor – ECL este concepută ca un certificat de nivel elementar în sectorul îngrijirii. Intenţia partenerilor este ca acesta să fie recunoscut peste tot în Uniunea Europeană. Posesorul licenţei va face dovadă faptului că a însuşit cunoştinţele de bază necesare pentru a presta servicii în domeniul îngrijirii, fie prin participarea la un training bazat pe practică, fie prin intermediul unui unic curs de scurtă durată sau un curs cu o durată mai mare.

ECL – şansă şi provocare

La nivel european există diferite modele de pregătire profesională de bază pentru personalul din domeniul îngrijirii. ECL nu pune în pericol statutul de muncitor calificat ci dimpotrivă doreşte să evidenţieze nevoia acordării unui nivel minim de calificare personalului disponibil. ECL nu va înlocui trainingul vocaţional sau cerinţele de calificare existente ci oferă o şansă de dobândire a unor cunoştinţe care sunt recunoscute peste tot în Europa. Partenerii proiectului – pilot au convenit pentru prima dată nivelul minim de învăţare, pe care îl consideră esenţial în formarea noului personal ce oferă servicii de îngrijire socială.

Rezultatele studiului de identificare a standardelor cerute pentru forţa de muncă în domeniul îngrijiri, au arătat că la nivelul fiecărei ţări există un personal de bază necalificat sau cu o calificare şi cunoştinţe minime la angajare. În multe cazuri formarea profesională este oferită de angajatori, iar în alte cazuri nu se realizează deloc. În acest sens partenerii au convenit că principalele domenii educaţionale şi standarde pe care viitori studenţi ECL ar trebui să le deţină pentru a obţine un certificat european se împart în 8 domenii educaţionale: Principiile, promovarea unui anumit nivel de trai pentru persoanele sprijinite, riscurile îngrijirii, înţelegerea rolului de îngrijitor, siguranţa muncii, comunicarea pozitivă, recunoaşterea abuzului şi a neglijării, demersurile făcute împotriva lor şi în cele din urmă dezvoltarea ca îngrijitor.

Realizări consemnate

Până în prezent partenerii ECL au publicat Raportului despre Studiul European de identificare, au decis Standardele Educaţionale Elementare în sectorul Îngrijiri Europene şi au editat o broşură ECL în 5 limbi. În luna septembrie, proiectul – pilot se va implementa în 4 dintre ţările europene Marea Britanie, Austria, Portugalia şi România. Unele ţări au elaborat programe noi de training special pentru a implementa acest proiect, alte ţări vor integra Standardele Educaţionale Elementare în Sectorul Îngrijirii Europene în cursuri şi programe educaţionale existente. România va elabora un program de training special în care vor fi incluse atât persoane care lucrează deja în domeniul îngrijirii cât şi voluntari.

Rezultatele şi experienţa rezultată din proiectele pilot ECL vor fi prezentate în cadrul conferinţei semi-trimestriale din Bucureşti din luna noiembrie.


Despre Fundatia Alpha Transilvana

Proiectul – pilot va rula până în septembrie 2008 şi este finanţat prin linia de finanţare Leonardo Da Vinci a Comisiei Europene.

Ceea ce îşi propun partenerii prin acest proiect este să găsească o soluţie la lipsurile din sectorul atât de dinamic al domeniului îngrijirii, să stabilească o bază comparabilă pentru personalul de îngrijire din prima linie pentru ţările europene şi să asigure un certificat accesibil şi transferabil pentru angajaţii şi angajatori deopotrivă.

Pentru informaţii suplimentare legate de proiect contactaţi Fundaţia Alpha Transilvana, Târgu Mureş, tel. 0265-257.057, fax. 0265-257.542, office@alphatransilvana.ro persoană de contact, GYORKI Eva, sau accesaţi site-ul www.eclicence.eu
centruresurse@alphatransilvana.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/fundatia-alpha-transilvana/pregatirea-personalul-care-lucreaza-in-domeniul-ingrijirii-i-a-forma-unui-proiect-pilot-dezvoltat-la-nivel-european